Στις πρώτες τους αντιδράσεις για το διάγγελμα του πρωθυπουργού αναφορικά το κοινωνικό μέρισμα, προχώρησαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας στηλίτευσε το γεγονός ότι την ώρα που μιλούσε ο πρωθυπουργός, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ήταν στο βήμα και τοποθετούνταν για συζητούμενο νομοσχέδιο.  

«Στο διάστημα που μιλούσε ο υπουργός πληροφορηθήκαμε ότι ο πρωθυπουργός διατυπώνει διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό και μάλιστα επί θέματος που άπτεται οικονομικών παροχών που είναι δηλαδή καθ’ ύλην αρμόδιος ο κ. Τσακαλώτος. Είναι πρωτοφανές και παραπέμπει σε άλλου είδους πολιτεύματα», είπε αρχικά ο κ. Δένδιας και πρόσθεσε: «ο πρωθυπουργός να αδειάζει συνολικά το εθνικό κοινοβούλιο και να ενημερώνει τον ελληνικό λαό απευθείας, μας οδηγεί σε λογική άλλων εποχών, της κατευθείαν σχέσεως του ηγεμόνα με το λαό. Αυτά δεν είναι πράγματα που ανήκουν στο ευρωπαϊκό κεκτημένο και στην αντίληψη για τη Δημοκρατία».

«Ο κ. Δένδιας έχει μια μικρή τάση υπερβολής!», αντίτεινε αρχικώς ο κ. Τσακαλώτος υπογραμμίζοντάς πως το μέρισμα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός δεν είναι μόνο αντικείμενο του δικού του υπουργείου. «Θα έχουμε τον καιρό να το συζητήσουμε, δε θέλουμε να σας ξαφνιάσουμε. Αλλά να πούμε ότι αλλάζουμε πολίτευμα γιατί έκανε ο πρωθυπουργός ανακοίνωση ενώ εγώ μιλούσα για τα παίγνια είναι κάτι περισσότερο από μικρή υπερβολή».

«Αυτά είναι λόγια που ανταλλάσσονται! Μια είναι η αλήθεια: στη κάλπη θα τη βρείτε», απάντησε ο Ανδρ. Λοβέρδος για λογαριασμό της ΔΗΣΥ.

Πάντως σε αυτή τη «μίνι» αντιπαράθεση μπήκε και ο Άδωνις Γεωργιάδης που χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό «ψεύτη». Όπως αναρωτήθηκε πως είναι δυνατό μια οικονομία που προέβλεπε ανάπτυξη στο 2,7% και τώρα έχει αναθεωρήσει κατά μια ποσοστιαία μονάδα να έχει υπεραπόδοση. «Ο Τσίπρας είναι μάγος πραγματικός! Μόνο ένας μάγος μπορεί να βγαίνει και να λέει πετύχαμε υπεραπόδοση και να είναι 1% κάτω στο προϋπολογισμό. Τέτοιος ψεύτης δεν έχει ξαναγεννηθεί στο πλανήτη», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα ο αντιπρόεδρος της ΝΔ σημείωσε πως ο πρωθυπουργός επίλεξε το συγκεκριμένο χρόνο για να κάνει την ανακοίνωση του μερίσματος ως αντιπερισπασμό στην υπόθεση Καμμένου και το έγγραφο που κατέθεσε κ. Λοβέρδος. «Αν αυτό δεν είναι για ειδικό δικαστήριο, τότε δεν ξέρω τι είναι», είπε και πρόσθεσε «πήγαν οι αξιωματικοί του σαουδαραβικού στρατού στη πρεσβεία και είπανε πως δεν ξέρουν κανέναν Παπαδόπουλο και στη συνέχεια. Όμως ο Καμμένος διέταξε την υπογραφή της συμφωνίας και έβαλε τον Κυριακίδη να πάει στη Θεσσαλονίκη και να την υπογράψει στο αεροδρόμιο. Αυτά και σε ταινία να τα είχαμε δει θα λέγαμε αυτά δε γίνονται. Και για τη καρέκλα τα κάνετε αυτά! Εξευτελίζετε την αριστερά που είναι καλό για τη πατρίδα!».

Τέλος αναφέρθηκε και στη τροπολογία για τη μείωση του φόρου στη διαφήμιση των τηλεοπτικών σταθμών από το 20% στο 5%, λέγοντας πως με τη ρύθμιση δικαιώνεται η κυβέρνηση Σαμαρά που δεν πήρε τα χρήματα. «Αν τα έκανε αυτά η ΝΔ πρώτος εσύ που φωνάζεις θα έλεγες για διαπλοκή! Καλώς βγάζετε το φόρο αλλά να ξέρει ο ελληνικός λαός πόσο ψεύτες και υποκριτές είστε και σε αυτό τα θέμα», κατέληξε.