Με άλλον αέρα ανεβαίνει σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας στην Κομοτηνή, όπου πραγματοποιείται το 6ο Περιφερειακό Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Η επιλογή να γίνουν χθες το βράδυ οι ανακοινώσεις για το κοινωνικό μέρισμα μπορεί να αιφνιδίασε τους πάντες, ωστόσο από το κυβερνητικό στρατόπεδο φαίνεται πως είχαν σχεδιάσει τα πάντα από το Σαββατοκύριακο, που πραγματοποιήθηκε ειδική σύσκεψη στο Μαξίμου.

Όπως είχε αποκαλύψει το Newpost.gr από την 1η Νοεμβρίου, οι συνεννοήσεις που είχαν γίνει με τους Θεσμούς κατηύθυναν το υπερπλεόνασμα σε τρεις διαφορετικές κατηγορίες:

  • 720 εκατομμύρια ευρώ να διανεμηθούν με τη μορφή έκτακτης ενίσχυσης σε δικαιούχους με εισοδηματικά, περιουσιακά ή κριτήρια οικογενειακής κατάστασης.
  • 315 εκατομμύρια  να διατεθούν  για την επιστροφή της παρακράτησης εισφορών υγείας των συνταξιούχων
  • 360 εκατομμύρια  να κατευθυνθούν ως ενίσχυση στη ΔΕΗ για να καλυφθεί το κόστος των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ωφέλειας που συμπεριλαμβάνονται στους λογαριασμούς της.

Καθοριστική, προκειμένου ο πρωθυπουργός να προβεί στις τελικές ανακοινώσεις, ήταν η τηλεδιάσκεψη του Γιώργου Χουλιαράκη με τους εκπροσώπους των Θεσμών  χθες το απόγευμα, κατά τη διάρκεια της οποίας  συζητήθηκαν επί δύο ώρες όλες οι πτυχές του υπερπλεονάσματος.

Επικοινωνιακή «ντρίμπλα» του πρωθυπουργού σε μια στιγμή που από την αντιπολίτευση «σφυροκοπούν» την κυβέρνηση για την υπόθεση του Πάνου Καμμένου και της διακρατικής συμφωνίας με τη Σαουδική Αραβία; Από το Μαξίμου απλώς επισημαίνουν πως η διανομή των 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ είναι το αποτέλεσμα της στρατηγικής που ακολουθείται και της ανοδικής πορείας της οικονομίας.

Είναι, ωστόσο γεγονός πως ο πρωθυπουργός δίνοντας έμφαση στους ανέργους, τους νέους και τους χαμηλοσυνταξιούχους επιχειρεί να ανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων και να δώσει ένα πρώτο στίγμα των προθέσεων  της κυβέρνησης να εφαρμόσει το δικό της πρόγραμμα μετά το τέλος των  μνημονίων.

Δεν είναι τυχαίο πως και φέτος ο ίδιος ανέλαβε να αναλύσει από το Μέγαρο Μαξίμου που θα κατευθυνθεί το μέρισμα, αλλά και τους στόχους της Ηρώδου Αττικού  περιγράφοντας ένα διαφορετικό οικονομικό τοπίο από αυτό που παρέλαβε η κυβέρνηση. Στο πρωθυπουργικό επιτελείο  θεωρούν πως αυτή η πρωτοβουλία τη δεδομένη χρονική στιγμή ήταν και η καλύτερη «τονωτική ένεση» για τους βουλευτές της πλειοψηφίας, οι οποίοι μπορεί να μην κληθούν να ψηφίσουν άλλα δημοσιονομικά μέτρα, όμως τόσο το ζήτημα του εξορθολογισμού των επιδομάτων όσο και οι ιδιωτικοποιήσεις αναμένεται να τους πιέσουν αρκετά το επόμενο διάστημα.

Αυτή θα είναι και η απάντηση του πρωθυπουργού στα νέα έγγραφα που είδαν το φως της δημοσιότητας στη Βουλή σχετικά με την υπόθεση των βλημάτων για τη συμφωνία με τους Σαουδάραβες, αλλά και σε ό,τι άλλο έρθει στην επικαιρότητα από την πλευρά της αντιπολίτευσης.  

Το «χαρτί» της απόδοσης ενός σημαντικού ποσού σε αδύναμα κοινωνικά στρώματα θα χρησιμοποιήσει ο πρωθυπουργός στη σημερινή του παρουσία στην Θράκη, αναδεικνύοντας στην βραδινή του ομιλία το κοινωνικό προφίλ της κυβέρνησης.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του πρωθυπουργού στη Θράκη:

  • 11:00 Επίσκεψη στα Θερμοκήπια Θράκης Α.Ε. (Ξάνθη)
  • 11:45 Επίσκεψη σε εργοστασιακούς χώρους του Ομίλου Πλαστικά Θράκης.
  • 18:00 Σύσκεψη με τους Υπουργούς που συμμετέχουν στο 6ο Περιφερειακό Συνέδριο  για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση, τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, κ. Χρήστο Μέτιο και τον Δήμαρχο Κομοτηνής, κ. Γ. Πετρίδη.
  • 19:30 Κεντρική Ομιλία στο 6ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση στην Κομοτηνή: «Η Ανατολική Μακεδονία – Θράκη στο Προσκήνιο».