«Είχαμε διπλή νίκη φέτος», δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στους Financial Times, οι οποίοι σχολιάζουν τις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα.

«Επιτέλους χτυπάμε τη φοροδιαφυγή και τα οφέλη από αυτό πάνε σε αυτούς που τα έχουν ανάγκη», πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών και σημείωσε πως επιπλέον 800 εκατ. ευρώ από το πλεόνασμα θα μπουν στην άκρη ως «μαξιλάρι».

Με αφορμή τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, για το κοινωνικό μέρισμα, οι FT αναφέρουν πως «έκανε μια εκτός προγράμματος τηλεοπτική εμφάνιση στη Βουλή τη Δευτέρα και ανακοίνωσε «κοινωνικό μέρισμα» 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα πληρωθεί τον επόμενο μήνα σε πάνω από 3 εκατομμύρια Ελληνες που χτυπήθηκαν χειρότερα από την επταετή ύφεση στην οικονομία της χώρας.

Η διανομή εγκρίθηκε από τους πιστωτές της χώρας, την ΕΕ και το ΔΝΤ σε τηλεδιάσκεψη νωρίτερα. Αντιστοιχεί σε υπερδιπλάσιο ποσό από την αντίστοιχη πληρωμή που έγινε πέρυσι χωρίς προηγούμενη συμφωνία των πιστωτών, οδηγώντας σε σύγκρουση με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ».

«Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η δημοσιονομική απόδοση «ξεπέρασε τις πλέον αισιόδοξες εκτιμήσεις με το πρωτογενές πλεόνασμα (πριν τις πληρωμές τόκων και χρέους) να ξεπερνά τον στόχο του 1,75% κατά πολύ».

Το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017 μπορεί να φτάσει ένα πρωτοφανές 3% του ΑΕΠ, εξαιτίας των υψηλότερων του αναμενόμενου εσόδων από τις ασφαλιστικές εισφορές και τα φορολογικά έσοδα, σύμφωνα με αναλυτές στην Αθήνα.

Η διανομή περιλαμβάνει 720 εκατ. ευρώ εφάπαξ πληρωμών σε χαμηλού εισοδήματος Ελληνες και 315 εκατ. ευρώ σε επιστροφές κρατήσεων υπέρ εισφοράς υγείας, δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας.

Η κρατική επιχείρηση ηλεκτρισμού θα λάβει 315 εκατ. ευρώ για να καλύψει δαπάνες Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας», προσθέτει το δημοσίευμα.