Την ώρα που στην Ελλάδα η συζήτηση επικεντρώνεται γύρω από την αιτία που ανάγκασε τον Αλέξη Τσίπρα να εξαγγείλει αρχές Νοεμβρίου την διανομή του κοινωνικού μερίσματος που θα γίνει το Δεκέμβριο, στο Στρασβούργο ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντά πρόσωπα-κλειδιά που θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην Ευρώπη της επόμενης μέρας. 

Ο πρόεδρος της ΝΔ που σήμερα το απόγευμα θα απευθυνθεί στη συνέλευση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος έχει προγραμματίσει σειρά επαφών με στόχο την ισχυροποίηση των συμμαχιών του σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Στην ατζέντα με τα σημερινά ραντεβού του περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Λούτζιους Βιλντχάμπερ, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, ο ηγέτης των Φιλελευθέρων Γκι Φερχόφσταντ, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας τoυ ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ, ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης, Θόρμπιορν Γιάγκλαντ και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Νρομπρόβσκις.

Υπενθυμίζεται ότι με τον κ. Ντομπρόβσκις, είναι η δεύτερη φορά που συναντάται μέσα σε ένα μήνα, καθώς τον είχε δει και στις 19 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες όπου είχε ραντεβού και με άλλους 10 Επιτρόπους (μεταξύ αυτών και με τον Πιερ Μοσκοβισί) και τον επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα, σε ένα ταξίδι-αστραπή στο Παρίσι, είδε τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μπρούνο Λε Μερ που προαλείφεται για πρόεδρος Eurogroup. 

Ο πρόεδρος της ΝΔ σε όλες τις συναντήσεις του συζητά, όχι μόνο για τους επόμενους δέκα κρίσιμους μήνες που απομένουν μέχρι τη λήξη 3ου μνημονίου, αλλά κυρίως το κυβερνητικό σχέδιό του για μετά τον Αύγουστο 2018. Σχετικά πάντως με το κοινωνικό μέρισμα εδώ και δύο εβδομάδες, ο ίδιος είχε δώσει το στίγμα του παρουσιάζοντας την πρότασή του στο 4ο Προσυνέδριο του κόμματος που έγινε στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Τότε, ο κ. Μητσοτάκης είχε βάλει μπροστά από την τροπολογία που πρόκειται να καταθέσει το κόμμα του, καθαρά κοινωνικό πρόσημο για την διανομή του υπερπλεονάσματος. Βασική αρχή του, «στο επίκεντρο ο άνθρωπος» με στόχο να βοηθηθούν οι πιο αδύναμοι κοινωνικά. Στο πλαίσιο αυτό, μεταξύ άλλων, πρότεινε: α) διανομή μέρους του μερίσματος ως εφάπαξ βοήθημα στους μακροχρόνια εγγεγραμμένους ανέργους στον ΟΑΕΔ, β) έκπτωση σε όλους τους πολίτες που κατέβαλαν ΕΝΦΙΑ και γ) επιτάχυνση αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.

Αντ΄ αυτού, λένε στη ΝΔ, «είδαμε τον πρωθυπουργό των φόρων να ανακοινώνει ότι θα επιστρέψει 700 εκ. ευρώ από τα 14,5 δις ευρώ που έχει υφαρπάρξει από τους Έλληνες, γονατίζοντας την μεσαία τάξη και κάνοντας τους φτωχούς φτωχότερους». Μάλιστα μιλούν για θράσος σχετικά με την παρουσίαση ως δώρου στους συνταξιούχους την επιστροφή των εισφορών τους που έχει ήδη επιδικάσει υπέρ τους η Δικαιοσύνη και την υπόσχεση μπόνους στα τιμολόγια της ΔΕΗ λόγω της αποτυχίας του να την εξυγιάνει.

«Έχουμε δει τον κ. Τσίπρα σε πολλούς ρόλους. Πρώτα τον είδαμε σαν μαθητευόμενο μάγο, που "κόπηκε" στα θαύματα. Και τώρα τον βλέπουμε να παριστάνει τον Άγιο Βασίλη, που μοιράζει δώρα σ’ αυτούς που τους στέρησε τη δυνατότητα να διεκδικούν το μέλλον τους» σημείωνε στο newpost.gr, κορυφαίο στέλεχος της ΝΔ. Στη οδό Πειραιώς αποδίδουν τη βιασύνη του κ. Τσίπρα να διανείμει το πλεόνασμα στις εξελίξεις στο χώρο της κεντροαριστεράς και στο άγχος του να ξεφύγει από τις νέες αποκαλύψεις για το σκάνδαλο Καμμένου που, όπως λένε, «ξεγυμνώνουν πια την κυβέρνησή του».