Την αποκάλυψη ότι το κόμμα της θα ψηφίσει επί της αρχής το κοινωνικό μέρισμα έκανε σήμερα η εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Σπυράκη στο ''Ακραίως'' με τον Τάκη Χατζή στον ΣΚΑΪ. 

Αυτή η είδηση έρχεται λίγες ώρες μετά τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού για το κοινωνικό μέρισμα και το πως θα διανεμηθεί. 

Σύμφωνα με την κ. Σπυράκη: «Η ΝΔ θα πει ''ναι'' επί της αρχής στην πρόταση της κυβέρνησης για τη διανομή του επιπλέον ποσού του κοινωνικού πλεονάσματος. Σε κάθε περίπτωση, οτιδήποτε ελαφρύνει τις τσέπες των Ελλήνων, θέλουμε να συμβεί». 

Ωστόσο, η ίδια την ίδια στιγμή διατύπωσε τις αντιρρήσεις της για τη γενικότερη φιλοσοφία του επιδόματος. «Εμείς θέλουμε να πάνε αυτά τα χρήματα στους μακροχρόνια άνεργους, στον ΕΝΦΙΑ, σε ανθρώπους που έχουν πραγματικά ανάγκη. Αφαιρέθηκαν από τις τσέπες των Ελλήνων 15 δισ. Ο Πρωθυπουργός επιχειρεί να δώσει με τη μορφή φιλοδωρήματος 720 εκατομμύρια. Είναι κάτι που δεν λύνει το πρόβλημα και δεν θα δώσει δουλειές. Εχουμε σοβαρότατη  αντίρρηση αλλά οτιδήποτε ανακουφίζει τους Έλληνες σε αυτή τη φάση θα το ψηφίσουμε όταν έρθει στη Βουλή». 

''Δηλώνουμε σαφώς ότι έχουμε άλλη κατεύθυνση, αλλά επί της αρχής θα ψηφίσουμε κάτι που ελαφρύνει τους Έλληνες, που φορολογήθηκαν και πιέστηκαν πάρα πολύ αυτόν τον καιρό'' πρόσθεσε η κ.Σπυράκη.

Για το θέμα του κοινωνικού μερίσματος και την ψήφισή του από τη ΝΔ εξεδόθη και σχετική ανακοίνωση από το κόμμα στην οποία αναφέρονται τα εξής: 

«Ο πρωθυπουργός των φόρων πιεσμένος από τις αποκαλύψεις του σκανδάλου Καμμένου, ανακοίνωσε χθες ότι θα επιστρέψει στους πολίτες ένα ελάχιστο μέρος από τα δισεκατομμύρια που τους έχει υφαρπάξει και το 2017. Ο κ. Τσίπρας παίρνει πολλά από τη μία τσέπη και επιστρέφει ελάχιστα στην άλλη. Και για μια ακόμη μια φορά λέει ψέματα στους Έλληνες. 

Ισχυρίζεται ότι μοιράζει  1,4 δις ευρώ στους πολίτες, ενώ στην πραγματικότητα τα μισά από αυτά είναι η υποχρεωτική εφαρμογή της δικαστικής απόφασης επιστροφής των εισφορών στους συνταξιούχους και η έκτακτη επιδότηση της Δ.Ε.Η. που αποτελεί ομολογία της ανικανότητάς του να την εξυγιάνει. Ακόμη και τα 720 εκ. ευρώ που θα δοθούν για επιδόματα, όλοι οι Έλληνες πια γνωρίζουν ότι προέρχονται από την ανελέητη φοροεπιδρομή που έχει διαλύσει τη μεσαία τάξη και οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη φτώχεια εκατομμύρια Έλληνες. Και όλα αυτά την στιγμή που η Κυβέρνηση αυξάνει τις  ανεξόφλητες υποχρεώσεις του Κράτους και σκόπιμα έχει παγώσει την καταβολή νέων συντάξεων.

Η Νέα Δημοκρατία πρότεινε εξ αρχής το μέρισμα να αξιοποιηθεί για τη στήριξη των μακροχρόνια ανέργων, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Κράτους. Παρόλα αυτά, η Νέα Δημοκρατία θα ψηφίσει την διανομή του έκτακτου επιδόματος, καθώς αποτελεί μια ελάχιστη ανακούφιση στους πολίτες τους οποίους η ίδια η Κυβέρνηση έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο.

Η φτώχεια, όμως, που έχει προκαλέσει στην χώρα ο κ. Τσίπρας δεν πολεμάται με περιστασιακά ψηφοθηρικά επιδόματα. Οι Έλληνες θέλουν δουλειές. Και αυτές θα έρθουν με μείωση της φορολογίας, νέες επενδύσεις και ανάπτυξη. Αυτή είναι η πάγια πρόταση της Νέας Δημοκρατίας και αυτήν την πολιτική θα εφαρμόσει πολύ σύντομα».

Πυρ ομαδόν από τα κόμματα για το κοινωνικό μέρισμα

Παράλληλα, δέκτης αυστηρής κριτικής έχει γίνει τις τελευταίες ώρες ο Πρωθυπουργός με φόντο τις εξαγγελίες για το κοινωνικό μέρισμα που προέβη το βράδυ της Δευτέρας.

Στο διάγγελμά του ο Αλ. Τσίπρας διαμήνυσε ότι η κυβέρνηση θα μοιράσει συνολικά 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ σε κοινωνικό μέρισμα μισά εκ των οποίων θα παρασχεθούν ως εφάπαξ ενίσχυση σε μια σειρά από κοινωνικές ομάδες.

Οι υποσχέσεις του κ. Τσίπρα προκάλεσαν την έκρηξη της ΝΔ η οποία σε ανακοίνωσή της μιλά για θράσος του «Πρωθυπουργού των φόρων» όπως χαρακτηριστικά τον αναφέρει ο οποίος «θα επιστρέψει 700.000.000 ευρώ από τα 14,5 δισ. ευρώ που έχει υφαρπάξει από τους Έλληνες, γονατίζοντας την μεσαία τάξη και κάνοντας τους φτωχούς φτωχότερους». Το σχόλιο της ΝΔ συνεχίζει λέγοντας ότι ο κ. Τσίπρας είχε το θράσος να παρουσιάσει ως δώρο στους συνταξιούχους την επιστροφή των εισφορών τους που έχει ήδη επιδικάσει υπέρ τους η Δικαιοσύνη και να υποσχεθεί μπόνους στα τιμολόγια της Δ.Ε.Η. λόγω της αποτυχίας του να την εξυγιάνει» και τέλος άφησε αιχμές θέτοντας στο κάδρο τις νέες αποκαλύψεις για το σκάνδαλο Καμμένου «που ξεγυμνώνουν πια την Κυβέρνησή του» αναφέρει η ΝΔ.

Φ. Γεννηματά: «Ματαιοπονεί αν νομίζει ότι με τα αντίδωρα θα κοροϊδέψει τον Ελληνικό λαό

«Ματαιοπονεί ο κ. Τσίπρας αν νομίζει ότι με τα αντίδωρα από τα λάφυρα της σκληρής φορολογίας, θα κοροϊδέψει τον Ελληνικό λαό» σχολιάζει η Φώφη Γεννηματά, επικρίνοντας τον Αλέξη Τσίπρα ότι δεν δίστασε να εμφανίσει ως μέρισμα, τις οφειλές του κράτους στους συνταξιούχους, για τις οποίες υπάρχουν  δικαστικές αποφάσεις, όσο και τις χρηματοδοτικές ανάσες στην ΔΕΗ που χρεοκόπησε  η πολιτική τους.
Το σχόλιο της κ. Γεννηματά καταλήγει «Οι πολίτες τον έχουν καταλάβει και του γυρίζουν την πλάτη. Συσπειρώνονται στην Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη και θα τον καταδικάσουν με την ψήφο τους στις εκλογές.»

ΔΗΜΑΡ: Προσπαθεί να μιμηθεί τον Αη Βασίλη ένα μήνα νωρίτερα

Ιδιαίτερα επικριτική εμφανίζεται και η ΔΗΜΑΡ τονίζοντας σε ανακοίνωσή της ότι «Μόνο κάποιος που έχει γαλουχηθεί με έργα επιστημονικής φαντασίας μπορεί να διαστρεβλώνει τόσο την πραγματικότητα.»

«Ποτέ οι θέσεις εργασίας που επικαλείται ο κος Τσίπρας δεν ήταν τόσο επισφαλείς και τόσο ανεπαρκείς ώστε να μην καλύπτουν ούτε τη διατροφή ενός ανθρώπου. Επικαλείται την ανάπτυξη όταν ούτε μια σοβαρή επένδυση δεν έχει πραγματοποιηθεί επί των ημερών του. Το μόνο που γνώρισε ανάπτυξη είναι η εκτεταμένη φτώχεια που δεν αντιμετωπίζεται με ετήσια εφάπαξ «φιλανθρωπία» από ένα κοινωνικό μέρισμα συσσωρευμένο με τον πιο σκληρό και αντικοινωνικό τρόπο. Και το παραμύθι έχει και τον δράκο των παγκόσμιων και εγχώριων ελίτ.»

Η ΔΗΜΑΡ παραδέχεται ασφαλώς ότι «και οι ανεξέλεγκτοι φορολογικοί παράδεισοι του χρηματοπιστωτικού καπιταλισμού χρειάζονται έλεγχο και ρυθμίσεις γιατί στερούν σημαντικούς φορολογικούς πόρους από τις κυβερνήσεις που θα μπορούσαν να ενισχύσουν το κοινωνικό κράτος. Όμως αποτελεί δοκιμασία για τη λογική ο ισχυρισμός ότι για την υπερφορολόγηση και τη φτωχοποίηση που επέβαλε η κυβέρνησή του φταίει η offshore του Καρόλου της Αγγλίας.» Τέλος η ΔΗΜΑΡ κατηγόρησε τον Κ. Τσίπρα ότι προσπάθησε να μιμηθεί τον Αη Βασίλη ένα μήνα νωρίτερα, για προφανείς μικροκομματικούς σκοπούς.

Ποτάμι: Η εξόντωση της μεσαίας τάξης συνεχίζεται συστηματικά

Όταν ένας πολιτικός μοιράζει λεφτά, δεν τα μοιράζει από την τσέπη του. Τα λεφτά που ανακοίνωσε ότι θα μοιράσει σήμερα ο κ.Τσίπρας, είναι από την τσέπη εκείνων που πασχίζουν καθημερινά να πληρώσουν τους αβάσταχτους φόρους του. Γι΄αυτούς ούτε κουβέντα! Η εξόντωση της μεσαίας τάξης συνεχίζεται συστηματικά. Δεν τον ενδιαφέρει ότι σε λίγο δεν θα μπορούν να πληρώνουν φόρους όσοι έχουν απομείνει να εισφέρουν στα δημόσια ταμεία, οπότε τέλος και τα επιδόματα, αναφέρει το Ποτάμι για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού.

Υ.Γ. Οι εξαγγελίες γίνονται μια μέρα μετά τη χθεσινή μαζική προσέλευση στις κάλπες για το νέο προοδευτικό φορέα. Αν κοιτάξει προς τα πίσω θα μάθει ότι επιταγές μοίραζαν πολλοί, αλλά αυτοί που ξεγελάστηκαν ήταν λίγοι.

KKE: Ωμή και ξεδιάντροπη προπαγάνδα 

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η δήλωση του ΚΚΕ για τις εξαγγελίες του Αλ. Τσίπρα επισημαίνοντας ότι «Τη στιγμή που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ προετοιμάζει το νέο γύρο αντιλαϊκών προαπαιτουμένων, που τσακίζει και τα τελευταία προνοιακά επιδόματα, που φέρνει στη βουλή ένα προϋπολογισμό φοροληστείας, που εγκαινιάζει τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς λαϊκών περιουσιών, ενώ βάζει στο στόχαστρο πιο αποφασιστικά ακόμα και το δικαίωμα στην απεργία, οι βραδινές εμφανίσεις του κ. Τσίπρα, για να μοιράσει «κοινωνικά μερίσματα» από το πλεόνασμα φτώχειας του ελληνικού λαού, μόνο ως ωμή και ξεδιάντροπη προπαγάνδα μπορούν να εκληφθούν».

«Η πιο μεγάλη κοροϊδία, όμως, είναι αυτή που αναμασούν καθημερινά τα στελέχη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και που επανέλαβε σήμερα ο πρωθυπουργός, περί ανακούφισης του λαϊκού κόσμου και δίκαιης ανάπτυξης, τα οποία καταρρέουν μπροστά στη βαρβαρότητα που καθημερινά ζει ο λαός, εξαιτίας της πολιτικής που και αυτή η κυβέρνηση υλοποιεί, παίρνοντας για αυτό τα συγχαρητήρια της ΕΕ και του ΔΝΤ» αναφέρει το ΚΚΕ.