Κατατέθηκε το βράδυ της Τρίτης το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για την παροχή του κοινωνικού μερίσματος ύψους 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ. Εξ αυτών τα μισά θα κατευθυνθούν σε εφάπαξ παροχή και τα υπόλοιπα θα διατεθούν για την επιστροφή των παρακρατηθέντων εισφορών υγείας σε συνταξιούχους και για την στήριξη της ΔΕΗ.

Το νομοσχέδιο εισάγεται με τη μορφή του κατεπείγοντος. Αυτό σημαίνει πρακτικά πως την Τετάρτη θα περάσει από τις συναρμόδιες επιτροπές - με τη συζήτηση να ξεκινά στις 14:30- και την Πέμπτη θα ψηφιστεί από την Ολομέλεια.

Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο 

Το νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα να δοθεί ακόμη μεγαλύτερο ποσό ως μέρισμα – πέραν των 720 εκατ. ευρώ – ενώ αποσαφηνίζεται ότι είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο, δεν υπόκειται σε κρατήσεις, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη, ενώ δεν θα υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή άλλης παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

Ειδικότερα, στο άρθρο 1 προβλέπεται επίσης πως με Κοινή Υπουργική Απόφαση θα καθορίζονται «τα κριτήρια, εισοδήματος, περιουσίας, διαμονής ή άλλα για την καταβολή του κοινωνικού μερίσματος, οι κατηγορίες των δικαιούχων, η βάση, ο τρόπος υπολογισμού και το ακριβές ποσό του διανεμόμενου κοινωνικού μερίσματος ανά κατηγορία δικαιούχων, οι προϋποθέσεις, ο φορέας, οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες και οι επιμέρους αρμοδιότητές τους, η διαδικασία ο χρόνος και ο τρόπος καταβολής, ο χρόνος και ο τρόπος ελέγχου των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων για τη χορήγησή του ανά κατηγορία δικαιούχων καθώς και κάθε άλλο ζήτημα τεχνικού ή λεπτομερειακού χαρακτήρα».

Στο άρθρο 2 προβλέπεται ότι η επιστροφή των κρατήσεων υγειονομικής περίθαλψης των συνταξιούχων που είχαν υπολογισθεί επί του ακαθάριστου ποσού μηνιαίας κύριας σύνταξης ή προσυνταξιοδοτικής παροχής χωρίς την αφαίρεση των ποσών που αντιστοιχούν στις περικοπές που είχαν γίνει στις συντάξεις, θα είναι άτοκη. Η επιστροφή θα καταβληθεί με τη σύνταξη του μηνός Δεκεμβρίου του 2017.

Στο άρθρο 3 προβλέπεται ότι με απόφαση του υπουργού Οικονομικών δύναται να καλύπτεται από κρατικό τον προϋπολογισμό πλήρως ή μερικώς το κόστος παροχής Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε χθες, Δευτέρα, ο πρωθυπουργός, έπειτα από συνεννόηση με τους εταίρους, από το ποσόν της υπεραπόδοσης θα διατεθούν 720 εκατ. ευρώ ως έκτακτη οικονομική ενίσχυση.

Για την επιστροφή της παράνομης παρακράτησης εισφορών υγείας από συνταξιούχους για το διάστημα από 1η Ιουνίου 2012 έως και 30 Ιουνίου 2016, θα δοθούν 315 εκατ. ευρώ, ενώ 360 εκατ. ευρώ θα δοθούν στη ΔΕΗ για την κάλυψη του κόστους Υπηρεσιών Κοινωνικής Ωφελείας, που χρεώνονται στους λογαριασμούς.

Διαβάστε ολόκληρο το νομοσχέδιο

Διαβάστε την αιτιολογική έκθεση

Διαβάστε την έκθεση του Λογιστηρίου του Κράτους