Στη παραδοχή πως ακόμα και για το 2015, η δημοσιονομική προσαρμογή ήταν αναπόφευκτη αλλά και ότι δεν υπάρχει άλλο πειστικό, συνεκτικό και αξιόπιστο αφήγημα εξόδου από τη κρίση, προχώρησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης.

Μιλώντας στην επιτροπή απολογισμού της Βουλής για το 2015, ο υπουργός έκανε αναλυτική αναφορά του τι συνάντησε η νεοεκλεγήσα τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως είπε, ήδη στο προϋπολογισμό του 2015 προβλεπόταν πρωτογενές αποτέλεσμα ύψους 5,6 δισ. ευρώ ή αλλιώς 3% του ΑΕΠ.

Οι προβλέψεις για ανάπτυξη όμως κινούνταν στο 2,9% του ΑΕΠ γεγονός που σύμφωνα με τον κ. Χουλιαράκη οδηγούσε σε ένα δημοσιονομικό κενό της τάξης των 3,1 δισ. ευρώ. Εκεί η κυβέρνηση είχε την επιλογή είτε να μην ολοκληρώσει τον προϋπολογισμό (όπως και έκανε) είτε να πάρει νέα μέτρα ύψους 3,1 δισ. ευρώ.

«Αυτή θα πρέπει να είναι η βάση σύγκρισης για το τι έγινε το 2015. Δεν έχω αμφιβολία ότι το 2015 ήταν χρονιά υψηλής αβεβαιότητας με υψηλό κύκλο αβεβαιότητας και ρευστότητας που ξεκίνησε το Δεκέμβριο και σταμάτησε τον Αύγουστο. Δεν έχω καμία απολύτως διαφωνία να γίνει μια ψύχραιμη ειλικρινής συζήτηση για το Α’ εξάμηνο του 2015 όπως και για τις αδυναμίες των δύο πρώτων προγραμμάτων ώστε να επουλωθούν οι πληγές στη συλλογική συνείδηση και να επανέλθει η ηρεμία στη χώρα», δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει αμφιβολία για την ανάγκη συνέχισης της μεγάλης και δύσκολης δημοσιονομικής προσαρμογής. Με ποιο τρόπο και ποια κατανομή βαρών θα γινόταν αυτή η αναπόφευκτη προσαρμογή είναι το ερώτημα».

Ο κ. Χουλιαράκης αναφέρθηκε ακόμα και στην εξαγγελία του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη μείωση των φορολογικών βαρών με τη ταυτόχρονη μείωση πρωτογενών δαπανών. « Ήθελα να σας ρωτήσω ποιες δαπάνες θα μειώνατε;», διερωτήθηκε και σημείωσε: «με ένα δικό μας υπολογισμό το κόστος μείωσης φορολογίας που εξήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης πλησιάζει τα 4,2 δισ. ευρώ. Το ίδιο το ΔΝΤ θεωρεί πως δεν υπάρχει χώρος περεταίρω συμπίεσης πρωτογενών δαπανών. Εγώ διαφωνώ, υπάρχει αλλά όχι τόσο υψηλός. Πως θα μειώσετε τη φορολογία χωρίς χώρο όμως;».

«Η προσαρμογή έπρεπε να γίνει», είπε ο υπουργός εξηγώντας πως επί ΝΔ η προσαρμογή γινόταν με περικοπές οριζόντια σε δαπάνες και με πολύ μεγάλη φορολογική επιβάρυνση. «Δεν υπάρχει άλλο συνεκτικό, πειστικό, αξιόπιστο αφήγημα εξόδου από τη κρίση και την ανάκαμψη. Η δημοσιονομική προσαρμογή ήταν αναγκαία και είχε κόστος. Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις, η διαφορά είναι ότι η δική μας προσαρμογή είναι πιο ήπια και δίκαιη η κατανομή των βαρών», κατέληξε.