Με το κοινωνικό μέρισμα «ανά χείρας» κινούνται στην κυβέρνηση, καθώς βλέπουν πως η πρωτοβουλία του Μαξίμου, που ενδεχομένως να ήρθε και λίγο πιο νωρίς, απαντά και στα πιο «δύσκολα ερωτήματα».

Η αξιωματική αντιπολίτευση εντείνει τις πιέσεις της γύρω από το ζήτημα του Πάνου Καμμένου και δεν μένει πλέον στην πιθανότητα να καταθέσει απλώς πρόταση μομφής στη Βουλή, που στην κυβέρνηση θεώρησαν πως είναι απλώς ένα «πυροτέχνημα».

Απέναντι στην απειλή πως το ζήτημα της διακρατικής συμφωνίας με τη Σαουδική Αραβία δεν θα φύγει τόσο εύκολα από την επικαιρότητα με τον αντιπρόεδρο της ΝΔ, Άδωνι Γεωργιάδη να κάνει λόγο ακόμα και για Ειδικό Δικαστήριο από την κυβέρνηση εκτιμούν πως γίνεται άλλη μια προσπάθεια από την αξιωματική αντιπολίτευση να αναδείξει την «τοξική της ατζέντα» και να βάλει στην άκρη το πεδίο της οικονομίας. Ως απώτατο στόχο βλέπουν την αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης μέσω «ρωγμών» που μπορούν να προκληθούν στις σχέσεις του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ. 

Η απάντηση ήρθε από τον πρωθυπουργό στην Κομοτηνή ο οποίος σε σχέση με τις δηλώσεις του αντιπρόεδρου της ΝΔ Άδωνι Γεωργιάδη τόνισε πως «κάποιοι προσπάθησαν σήμερα να μας ενημερώσουν ότι το να παρκάρεις τα αφορολόγητα λεφτά σου σε εξωχώριους παραδείσου, αποτελεί ηθικό δικαίωμα όσων προσπαθούν να γλιτώσουν τα εισοδήματά τους από την υπερφορολόγηση, αφού έτσι μας λένε λειτουργεί το παγκόσμιο σύστημα στον καπιταλισμό». Ο κ. Τσίπρας περνώντας τη συζήτηση σε ένα προνομιακό πεδίο για την κυβέρνηση συμπλήρωσε πως «και τώρα μας λένε πως εκτός από νόμιμη, η λειτουργία ήταν και ηθική».

Πέρα από τις συνεχείς απαντήσεις που θα δίνονται στην κυβέρνηση ποντάρουν πολλά στον  Δεκέμβριο όπου το μέρισμα θα καταβληθεί και τα νοικοκυριά θα δουν το εισόδημά τους αυξημένο λίγο πριν τις γιορτές. Συνεργάτες του πρωθυπουργού πιστεύουν πως η αλλαγή του κλίματος θα αλλάξει το περιβάλλον και αυτό θα φανεί και στις μετρήσεις του νέου χρόνου.  Για αυτό το λόγο, άλλωστε η φετινή καταβολή του μερίσματος έγινε με πολύ πιο προσεκτικό τρόπο, ώστε κατ' αρχάς να μην προκληθούν διενέξεις με τους δανειστές, αλλά και να μην υπάρξουν διαφωνίες στο εσωτερικό. Προκειμένου να φέρει σε δύσκολη θέση το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης το μέρισμα επεκτείνεται σε ένα μεγάλο φάσμα πολιτών που έχουν πιεστεί περισσότερο τα τελευταία χρόνια από την κρίση.

Θεωρείται σίγουρο πως από την κυβέρνηση θα εκμεταλλευτούν το γεγονός ότι φέτος η ΝΔ προσανατολίζεται να ψηφίσει την καταβολή του μερίσματος επί της αρχής. Στη συζήτηση που θα γίνει στην Ολομέλεια την Πέμπτη θα τονιστεί η περσινή αρνητική της στάση.

Δεν αποκλείεται η συζήτηση να πάρει χαρακτήρα «κορυφής»  με την πλειοψηφία να ετοιμάζει ήδη τα «όπλα» της, αλλά και τις απαντήσεις κυρίως για το ζήτημα του Πάνου Καμμένου που θα έρθει αναπόφευκτα στο προσκήνιο. Ήδη από το Μαξίμου βρίσκονται ενώπιον των πρώτων αντιδράσεων και για το θέμα του μερίσματος που προέρχονται από τους ενστόλους.  
Σε επικοινωνιακό επίπεδο στην κυβέρνηση  έχουν «φουλάρει»  τις μηχανές, καθώς ο πρωθυπουργός μετά την Κομοτηνή θα μιλήσει  σήμερα το βράδυ σε εκδήλωση της νεολαίας για την 44η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Την Πέμπτη το απόγευμα θα αναχωρήσει για τη Σουηδία, καθώς την επόμενη ημέρα στο Γκέτεμποργκ θα πραγματοποιηθεί έκτακτη Σύνοδος Κορυφής για την «Κοινωνική Ευρώπη».