Η ευρωπαϊκή επίθεση του προέδρου της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη καλά κρατεί. Σε ένα ευρωπαϊκό περιβάλλον που οι περισσότεροι δεν θέλουν να δουν την Ελλάδα «πρώτο θέμα στις εφημερίδες» και παρατηρούν τον «αριστερό Τσίπρα να κάνει τη δουλειά», ο επικεφαλής της ελληνικής κεντροδεξιάς επιμένει να αναδεικνύει τόσο την γαλάζια πρόταση για υπέρβαση της υπερφορολόγησης και της λιτότητας όσο και τις ευθύνες των ίδιων των πιστωτών για την καταιγίδα φόρων που έχουν επιπέσει στους φορολογούμενους.

Ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι «ξένος» με τους ευρωπαίους ευρωβουλευτές του Λαϊκού Κόμματος, προς τους οποίους απευθύνθηκε χθες στην Ολομέλεια του ΕΛΚ στο Στρασβούργο.

Ομιλούν την ίδια γλώσσα, συμμερίζονται τις ίδιες βασικές αρχές για τη λειτουργία της οικονομίας και την κοινωνική δυναμική, εκφράζουν κοινές θέσεις για την παγκόσμια ισορροπία δυνάμεων. Συνεπώς είναι κρίσιμο για τον πρόεδρο της Ν.Δ., εν όψει και της βεβαιότητας ότι θα πλειοψηφεί όποτε και αν διεξαχθούν οι εκλογές, να διευρύνει τους διαύλους επικοινωνίας με την Ευρώπη. Άλλωστε, η βασική πολιτική επιδίωξη της Ν.Δ., δηλαδή η μεταβολή πτυχών του μνημονίου προς την κατεύθυνση της μείωσης των φορολογικών συντελεστών και της παροχής περιθωρίου ανάπτυξης στην οικονομία περνά και από τις Βρυξέλλες. Με στόχο την απόκτηση «δημοσιονομικού χώρου», ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε και χθες στην Ολομέλεια του ΕΛΚ την ετοιμότητά του να αναλάβει «την πλήρη ιδιοκτησία μιας μεταρρυθμιστικής ατζέντας που θα εφαρμοστεί με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα». «Η μόνη δύναμη που μιλάει γι’ αυτό, για την ορατότητα μετά το τέλος του προγράμματος, είναι η Ν.Δ.».

Ωστόσο, η επίθεση φιλίας και η αξιοποίηση των κεντροδεξιών βουλευτών ως προσώπων που θα μπορούσαν να κάνουν θετικό lobbying για την Ελλάδα, ήταν η μία πλευρά της χθεσινής παρουσίας Μητσοτάκη στο Στρασβούργο. Η άλλη πλευρά, περιείχε σκληρή κριτική τόσο προς την Ευρώπη όσο, κυρίως, προς την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα δεν αντέχει άλλη λιτότητα ενώ σημείωσε επικριτικά ότι οι θεσμοί αποδέχθηκαν την τάση του ΣΥΡΙΖΑ να φορολογεί αντί να περιορίσει τις δαπάνες του Δημοσίου. «Ο ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε σε μια συνειδητή επιλογή να υπερφορολογήσει τη μεσαία τάξη της Ελλάδας, προκειμένου να αφήσει άθικτο τον δημόσιο τομέα», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «ήταν μια καταστροφική επιλογή που δέχθηκαν δυστυχώς και οι πιστωτές μας, χωρίς να λάβουν υπ’ όψιν τον αντίκτυπο που θα είχε αυτή στην πραγματική οικονομία, στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στην κοινωνική συνοχή».

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο πρόεδρος της Ν.Δ. έχει αναπτύξει την σχετική επιχειρηματολογία. Αν κρίνει, ωστόσο, κανείς από τη στάση των ευρωβουλευτών στο Στρασβούργο είναι η πρώτη φορά που οι συνομιλητές όχι μόνον αποδέχονται ως αυτονόητα όσα λέει ο κ. Μητσοτάκης αλλά, ταυτόχρονα, αντιλαμβάνονται ότι πράγματι υπάρχει ανάγκη πολιτικής αλλαγής στη χώρα...