current views are: 10

15 Νοεμβρίου 2017
Δημοσίευση13:43

«Πράσινο» στο κοινωνικό μέρισμα από τις επιτροπές με συντριπτική πλειοψηφία

Στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης βρέθηκε ο χαρακτηρισμός του νομοσχεδίου ως κατεπείγον εξέλιξη που συγκέντρωσε την αντίδραση του συνόλου των κομμάτων της αντιπολίτευσης​.

Δημοσίευση 13:43’

Στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης βρέθηκε ο χαρακτηρισμός του νομοσχεδίου ως κατεπείγον εξέλιξη που συγκέντρωσε την αντίδραση του συνόλου των κομμάτων της αντιπολίτευσης​.

Με συντηρητική πλειοψηφία ψηφίστηκε στις συναρμόδιες επιτροπές της Βουλής το νομοσχέδιο για το κοινωνικό μέρισμα. Το σύνολο των κομμάτων υπερψήφισε τις διατάξεις με εξαίρεση τη ΧΑ που δήλωσε επιφύλαξη, αν και δεν έλειψαν οι αντιπαραθέσεις και τα πυρά κατά της κυβέρνησης.

Στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης βρέθηκε ο χαρακτηρισμός του νομοσχεδίου ως κατεπείγον εξέλιξη που συγκέντρωσε την αντίδραση του συνόλου των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Εισηγούμενος τη μορφή του κατεπείγοντος ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εξήγησε πως το νομοσχέδιο δε θα μπορούσε να έρθει στη Βουλή ούτε πιο νωρίς ούτε πιο αργά από το χρόνο που τελικά ήρθε. Και αυτό γιατί σύμφωνα με τον υπουργό, έπρεπε πρώτα να συμφωνηθεί με τους θεσμούς το συνολικό ύψος της υπεραπόδοσης που τελικά θα κινηθεί στα 1,4 δισ. ευρώ.

«Για να μοιραστεί το μέρισμα πρέπει να γίνει εντός του ’17 δεν μπορούμε να μπούμε στο ’18», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός σημειώνοντας πως σε διαφορετική περίπτωση τα χρήματα θα χαθούν, ενώ επικαλέστηκε και την ανάγκη προετοιμασίας ορισμένων διοικητικών και γραφειοκρατικών διαδικασιών. 

«Να είναι προσεκτικός ο υπουργός όταν μιλά για υπεραπόδοση γιατί στη πραγματικότητα πρόκειται για υπερφορολόγηση και υπερεξόντωσης», αντίτεινε σε υψηλούς τόνους ο εισηγητής της ΝΔΓ. Βρούτσης σημειώνοντας ότι θα μπορούσε να γίνει η συζήτηση πιο αναλυτικά χωρίς τον χαρακτήρα υπερεπείγοντος.

«Είναι φανερή η αγωνιώδης προσπάθεια να αλλάξετε τη δυσμενή για τη κυβέρνηση ατζέντα», είπε ο Γ. Κουτσούκος από τη ΔΗΣΥ και σημείωσε πως τόσο οι εκλογές στη κεντροαριστερά όσο και η υπόθεση Καμμένου έπληξαν τη κυβέρνηση. Ακόμα, ζήτησε να γίνει αναλυτική συζήτηση προκειμένου να προσκληθούν φορείς και να τοποθετηθούν επίσημα επί του νομοσχεδίου.

«Όχι» στις διαδικασίες «fast track», είπε για λογαριασμό του ΚΚΕ ο Χρ. Κατσώτης, ενώ αντίστοιχες δηλώσεις έκαναν οι Μ. Γεωργιάδης της ΕΚ και Γ. Μαυρωτάς από το Ποτάμι.


σχετικα αρθρα