current views are: 13

16 Νοεμβρίου 2017
Δημοσίευση05:08

Στο πλευρό των πληγέντων από τη θεομηνία ο κρατικός μηχανισμός

Ανησυχία και για το Πολυτεχνείο από το Μαξίμου

Δημοσίευση 05:08’

Ανησυχία και για το Πολυτεχνείο από το Μαξίμου

Συναγερμός σήμανε στην Ηρώδου Αττικού από νωρίς χθες το πρωί, καθώς η τραγωδία στην Δυτική Αττική και η απώλεια ανθρώπινων ζωών έβαλε σε δεύτερο πλάνο οποιονδήποτε σχεδιασμό είχε γίνει από το κυβερνητικό επιτελείο. Για περισσότερο από μία ώρα οι αρμόδιοι υπουργοί με τον αρχηγό της πυροσβεστικής και την περιφερειάρχη σχεδίασαν τις επόμενες κινήσεις:

  • Απόλυτη προτεραιότητα στην έρευνα, τον συντονισμό και τη διάσωση όσων βρίσκονται σε κίνδυνο.
  • Μέτρα για την προστασία των πληγέντων από τα ακραία καιρικά φαινόμενα με ξενοδοχεία, χώρους του στρατού και δημόσιες εγκαταστάσεις να ανοίγουν για τους πολίτες που καταστράφηκαν τα σπίτια τους.
  • Άμεση επικοινωνία της ΕΜΥ με την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας, ώστε να υπάρξει ενημέρωση για τις περιοχές που απειλούνται από την κακοκαιρία. Το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας  βρίσκεται σε διαρκή σύσκεψη και ετοιμότητα στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής, ώστε να υπάρξει άμεση παρέμβαση σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη.
  • Έρευνα για τις αιτίες της τραγωδίας για να μην υπάρξει παρόμοια καταστροφή.
  • Δέσμευση του πρωθυπουργού για την επόμενη ημέρα σχετικά με την υλική αποκατάσταση των πληγέντων.

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας για τα επόμενα 24ωρα θα είναι σε συνεχή επικοινωνία με τον Πάνο Σκουρλέτη, τη Ρένα Δούρου και τον Νίκο Τόσκα. «Αυτό που προέχει είναι να ολοκληρωθούν οι επιχειρήσεις διάσωσης και η αντιμετώπιση των καιρικών φαινομένων σε όποια περιοχή και αν εμφανιστούν» τόνιζαν από το κυβερνητικό στρατόπεδο.  

«Σημασία έχει να μην υπάρξει άνθρωπος που θα πεινάσει και θα μείνει άστεγος», συμπλήρωναν χαρακτηριστικά.
Αμέσως μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού από το Μαξίμου, η επόμενη κίνησή του Αλέξη Τσίπρα ήταν να επικοινωνήσει με τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση με τον οποίο από κοινού συμφώνησαν η προγραμματισμένη συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου για την καταβολή του μερίσματος να αναβληθεί για την επόμενη εβδομάδα. Από τη στάση των κομμάτων  έγινε σαφές από την πρώτη στιγμή πως η σημερινή ημέρα δεν θα μπορούσε να στιγματιστεί από πολιτικές αντιπαραθέσεις.

Την ίδια στιγμή το «μέτωπο» για την κυβέρνηση είναι διττό. Η κατάληψη στο Πολυτεχνείο απειλεί τις εορταστικές εκδηλώσεις και γι’ αυτό τον λόγο και από τον ΣΥΡΙΖΑ από πολύ νωρίς  εξέφρασαν την αντίθεσή τους για τις συγκεκριμένες ενέργειες: «Τα όσα συμβαίνουν στο Πολυτεχνείο, με την κατάληψή του από μειοψηφική ομάδα ατόμων και την παρεμπόδιση του τριήμερου εορτασμού για την εξέγερση του 1973, αποτελούν προσβολή της ιστορικής μνήμης. Η εξέγερση του Νοέμβρη αποτελεί έμπνευση και οδηγό για τους σημερινούς αγώνες της νεολαίας και κανείς δεν μπορεί να καπηλεύεται το μήνυμά της».
 


σχετικα αρθρα