current views are: 12

16 Νοεμβρίου 2017
Δημοσίευση16:37

Τα στοιχεία που «ξεκλειδώνουν» την Γ΄ Αξιολόγηση – Καλό το κλίμα από τις Βρυξέλλες

Όλα έτοιμα για την κατάθεση του προϋπολογισμού

Δημοσίευση 16:37’

Όλα έτοιμα για την κατάθεση του προϋπολογισμού

Παρά την ανείπωτη τραγωδία στην Δυτική Αττική και τις προσπάθειες που γίνονται από τον κρατικό μηχανισμό να μην κινδυνεύσουν άλλοι πολίτες το πεδίο της αξιολόγησης «τρέχει» παράλληλα για την κυβέρνηση. 

Το κάθε υπουργείο έχει λάβει σαφείς εντολές να ετοιμάζει τα νομοσχέδια που απαιτούνται για να ολοκληρωθούν τα προαπαιτούμενα στην ώρα τους. Αρμόδιες πηγές δεν απέκλειαν στο newpost.gr να συνταχθεί και πολυνομοσχέδιο αν μαζευτούν διάφορες διατάξεις από ξεχωριστά χαρτοφυλάκια, αν και το πεδίο που έχει μπροστά της να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση είναι περισσότερο κανονιστικό και λιγότερο νομοθετικό.  Τελικές αποφάσεις δεν έχουν παρθεί ακόμα για το πώς θα εξελιχθεί η διαδικασία. Υπολογίζεται πως μέχρι αυτή την ώρα έχει υλοποιηθεί το 30% από τα 101 προαπαιτούμενα.

Το περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί στην Κομισιόν γύρω από την Γ΄ Αξιολόγηση φαίνεται να είναι καλό με τους δανειστές να επιστρέφουν στην Αθήνα μετά το Euroworking Group στις 27 Νοεμβρίου με σκοπό στο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου να κλειδώσουν και πολιτικά οι διαπραγματεύσεις.  Δεν θεωρείται καταστροφικό από το κυβερνητικό στρατόπεδο το τελικό πράσινο φως να δοθεί  μέσα στον Ιανουάριο. Όλα τα αριθμητικά δεδομένα έχουν μπει στο «μικροσκόπιο» των Θεσμών, ώστε να μην υπάρξει καμία «τρύπα» στον προϋπολογισμό που αναμένεται να κατατεθεί κανονικά την ερχόμενη Τρίτη στη Βουλή. 

Η πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί με τα NPLs είναι τα κύρια ζητήματα που απασχολούν την ελληνική πλευρά προκείμενου να συνταχθεί από τους εταίρους η έκθεση συμμόρφωσης. Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί πρέπει να ξεκινήσουν στις 29 του μήνα κάτι που φαίνεται να δρομολογείται μετά τη συμφωνία με τους συμβολαιογράφους.

Όσον αφορά τον ΕΝΦΙΑ της επόμενης χρονιάς θα υπολογιστεί με τις νέες αντικειμενικές αξίες, οι οποίες φαίνεται πως περνούν το δρόμο για την Δ΄ Αξιολόγηση μετά την συγκατάθεση των Θεσμών.

 


σχετικα αρθρα