current views are: 12

16 Νοεμβρίου 2017
Δημοσίευση14:31

Επίσκεψη Ν. Ανδρουλάκη στις πληγείσες περιοχές

Όπως τονίζει, «η εθνική τραγωδία που ζούμε τις τελευταίες ώρες φέρνει ξανά στο προσκήνιο τα διαχρονικά προβλήματα και τις ανεπάρκειες του ελληνικού κράτους. 

Δημοσίευση 14:31’

Όπως τονίζει, «η εθνική τραγωδία που ζούμε τις τελευταίες ώρες φέρνει ξανά στο προσκήνιο τα διαχρονικά προβλήματα και τις ανεπάρκειες του ελληνικού κράτους. 

Τις πληγείσες περιοχές στη δυτική Αττική επισκέφτηκε το πρωί της Πέμπτης ο ευρωβουλευτής, Νίκος Ανδρουλάκης. Ο ευρωβουλευτής εξέφρασε την θλίψη του για τα θύματα της κακοκαιρίας και έκανε λόγο για «απίστευτα κενά στην πρόληψη και την αποκατάσταση καταστροφών»

Ο κ. Ανδρουλάκης συναντήθηκε με τον αντιπεριφερειάρχη, Γ. Βασιλείου και τον δήμαρχο Νέας Περάμου, Γρ. Σταμούλη και ενημέρωθηκε για την επιχειρησιακή ετοιμότητα των δυνάμεων που συνδράμουν τους κατοίκους των πληγεισών περιοχών καθώς και για την έκταση των καταστροφών και τον αριθμό των θυμάτων και αγνοούμενων.

Όπως τονίζει, «η εθνική τραγωδία που ζούμε τις τελευταίες ώρες φέρνει ξανά στο προσκήνιο τα διαχρονικά προβλήματα και τις ανεπάρκειες του ελληνικού κράτους. Ταυτόχρονα, αποκαλύπτει τα κενά που παρουσιάζονται κάθε φορά που συμβαίνει μια φυσική καταστροφή, κενά σε δύο τομείς:

Την αποκατάσταση και την πρόληψη. Αυτά είναι τα δύο σημεία που πρέπει αναλύσουμε αυτές τις κρίσιμες για την Ελλάδα ώρες ώστε να μην επαναληφθούν τα ίδια λάθη, να σταματήσουμε να θρηνούμε θύματα και να καταγράφουμε καταστροφές».

Ακόμη ο κ. Ανδρουλάκης ενημέρωσε ότι έχει καταθέσει ερώτηση στο Ευρωκοινοβούλιο σχετικά με τα κοινοτικά κονδύλια που υπάρχουν διαθέσιμα για φυσικές καταστροφές. Η απάντηση ήταν ότι υπάρχουν σχετικά προγράμματα που μπορούν να απορροφηθούν.

Όπως αναφέρει: «Στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων υπάρχουν διαθέσιμα κονδύλια για την αποκατάσταση ζημιών σε πληγέντες, κονδύλια που ωστόσο έχουν «παγώσει» για πολύ καιρό.

Χωρίς την απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων και χρήματα από το ΠΔΕ είναι αδύνατον να γίνουν τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα ώστε να αποτραπούν μελλοντικές τραγωδίες. Πρέπει η κυβέρνηση να κινηθεί άμεσα και να αποζημιωθούν το ταχύτερο οι πληγέντες.

Σε ό,τι αφορά την πρόληψη, ωστόσο, αναδεικνύεται το διαχρονικό έγκλημα των κρατικών  δομών. Είναι αδιανόητο να μαθαίνουμε τώρα ότι πριν από 100 χρόνια τα ρέματα στην Αττική ήταν 700 και σήμερα είναι μόλις 70. Αυτό δεν είναι έγκλημα της φύσης, είναι έγκλημα του κράτους που αδιαφορεί για τις απίστευτες πολεοδομικές αυθαιρεσίες. Πρόληψη σημαίνει το κράτος να προλαμβάνει και να προχωρά σε ορθολογικό σχεδιασμό.

Είναι αδιανόητο την εποχή της τεχνολογικής έκρηξης το ελληνικό κράτος να μην είναι ψηφιοποιημένο. Να μην γνωρίζει ο κάθε ένας πολίτης, και κυρίως οι αρμόδιοι φορείς, τις πολεοδομικές αυθαιρεσίες που συμβαίνουν καθημερινά.»

 «Είναι αδιανόητο να είμαστε μαζί με την Αλβανία οι μοναδικές ευρωπαϊκές χώρες που δεν έχουν ολοκληρώσει το κτηματολόγιο» σημείωσε.


σχετικα αρθρα