current views are: 16

17 Νοεμβρίου 2017
Δημοσίευση05:09

Στη Σουηδία ο Αλ.Τσίπρας με το βλέμμα στη Δ. Αττική – Θα θέσει ζήτημα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης

Μέρες αγωνίας για την κυβέρνηση

Δημοσίευση 05:09’

Μέρες αγωνίας για την κυβέρνηση

Η τραγωδία στη Δυτική Αττική έστρεψε όλη την προσοχή του Μαξίμου στη διάσωση των αγνοούμενων και στην αποκατάσταση των ζημιών. Το εθνικό πένθος έχει προκαλέσει ένα βαρύ κλίμα σε όλη τη χώρα και στο κυβερνητικό στρατόπεδο γνωρίζουν καλά πως θα αργήσει πολύ να επανέλθει η κανονικότητα.

Η ολική αποκατάσταση των ζημιών και των πληγέντων θα πάρει πολύ χρόνο, ενώ οι δυσαρεστημένες φωνές των πολιτών, που είδαν τα σπίτια τους και τα καταστήματά τους να καταστρέφονται, δεν θα σταματήσουν να φτάνουν μέχρι την Ηρώδου Αττικού για αρκετό καιρό ακόμα.
Πολύ δύσκολα θα είναι και  τα επόμενα 24ωρα, καθώς το μεγαλύτερο κομμάτι των περιοχών που επλήγησαν είναι χωρίς νερό και ηλεκτροδότηση. Ο  πρωθυπουργός αναμένεται να έχει ένα Σαββατοκύριακο γεμάτο από συσκέψεις μετά την επιστροφή του από τη Σουηδία προκειμένου να μπει στις «ράγες» η επόμενη ημέρα στην Μάνδρα και τις γύρω περιοχές. Η κυβέρνηση περιμένει να έχει σύμμαχο και τον καιρό από την Κυριακή και μετά.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο περιμένουν ότι αργά ή γρήγορα  η κριτική από την πλευρά της αντιπολίτευσης θα γίνει πιο πιεστική. Για τη διαχείριση που έγινε, αλλά και για το γεγονός ότι δεν έχουν προχωρήσει τα τελευταία χρόνια τα αντιπλημμυρικά έργα.  Όλα αυτά την ώρα που το αφήγημα για το κοινωνικό μέρισμα έχει «καταπλακωθεί» κάτω από τα συντρίμμια και τα ερείπια στη Μάνδρα Αττικής. Τη Δευτέρα στις 12 το μεσημέρι θα γίνει τελικά η συζήτηση και η ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής, με τον πρωθυπουργό, εκτός απροόπτου, να στέλνει πολλά μηνύματα μετά τις δύσκολες ημέρες που πέρασε η Αττική.

Το στίγμα των προθέσεών του  έχει δώσει ο Αλέξης Τσίπρας ήδη δυο φορές. Στις δηλώσεις που έκανε στο Μαξίμου την Τετάρτη, αλλά και  χθες από το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας που επανέλαβε τη δέσμευσή του για «άμεση αποκατάσταση των πληγών και των περιουσιών». Τις  επόμενες ημέρες αναμένεται να γίνουν γνωστά και κάποια  πρώτα μέτρα.

Από το βράδυ της Τετάρτης στην Ηρώδου Αττικού σχεδίαζαν ο πρωθυπουργός να βρεθεί στα σημεία που έπληξε η κακοκαιρία, απλώς αυτό έπρεπε να γίνει συντονισμένα, αλλά και προσεκτικά  με δεδομένη την οδύνη, την οργή και τον θυμό των πολιτών που προσπαθούν χωρίς τροφή και ύπνο  να σώσουν ό,τι απέμεινε από τις περιουσίες τους. Σε κάθε περίπτωση στο κυβερνητικό στρατόπεδο είδαν πως δεν πρέπει να επαναληφθούν τα επικοινωνιακά λάθη που έγιναν στην περίπτωση της ρύπανσης του Σαρωνικού, όπου είχε σχολιαστεί η απουσία του Αλέξη Τσίπρα.

Στη σύσκεψη που έγινε  στο κτίριο της Περιφέρειας Αττικής στην Ελευσίνα, υπό τον πρωθυπουργό,  παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη, του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα, της Περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου και αξιωματικών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας εξετάστηκαν τα επόμενα βήματα: Η άντληση των υδάτων, η αποκατάσταση του δικτύου ρεύματος και ύδρευσης, αλλά και η καταγραφή των ζημιών από κλιμάκιο μηχανικών.

Την ίδια ώρα τη διερεύνηση των συνθηκών και των αιτιών που οδήγησαν στην πρωτόγνωρη καταστροφή στη Δυτική Αττική με απώλειες ζωών συμπολιτών μας και καταστροφή περιουσιών και δημόσιων υποδομών ζητά η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου με αναφορά που κατέθεσε στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ.Δημητρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός θα θέσει στη σημερινή ατζέντα της Συνόδου Κορυφής στον Γκέτεμποργκ το ζήτημα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης κατά την αντιμετώπιση καταστροφών και την ανακούφιση από τις συνέπειές τους. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα σταθεί στο πλευρά των δοκιμαζόμενων συμπολιτών μας στην Ελλάδα και ήδη έχουν γίνει οι απαραίτητες επαφές με τις Ελληνικές Αρχές», δήλωσε ο Επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλος.
 


σχετικα αρθρα