current views are: 10

18 Νοεμβρίου 2017
Δημοσίευση07:00

Η τραγωδία στην Αττική, ο Κ. Μητσοτάκης, ο Αλ. Τσίπρας και οι εκλογές στην Κεντροαριστερά

Τα πέντε μέτρα που ζήτησε να ενεργοποιηθούν

Δημοσίευση 07:00’

Τα πέντε μέτρα που ζήτησε να ενεργοποιηθούν

Η χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Μάνφρεντ Βέμπερ, επικεφαλής της Κ.Ο. του ΕΛΚ, της μεγαλύτερης πολιτικής ομάδας του ευρωκοινοβουλίου, από τον οποίο ζήτησε την ενεργοποίηση απευθείας πόρων προς τις πληγείσες περιοχές της Δυτικής Αττικής, δείχνει, όπως έλεγαν οι συνεργάτες του, τη λογική που κινείται ο πρόεδρος της ΝΔ. Ο ίδιος, ήταν ο πρώτος πολιτικός αρχηγός, υπενθύμιζαν, που πήγε αμέσως να επισκεφθεί τους κατοίκους που δοκιμάζονταν, όταν ο πρωθυπουργός της χώρας έκανε ένα σύντομο πέρασμα δυο μέρες μετά, πηγαίνοντας προς Ελευσίνα για να πετάξει στη Σουηδία, για «Κοινωνική Σύνοδο».

Από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης έχει αποφασίσει εδώ και καιρό να υιοθετήσει αυτή τη λογική, απέναντι στα επικοινωνιακά τεχνάσματα που στήνει το Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη από τα πραγματικά προβλήματα: απευθείας επαφή με τους πολίτες και άμεσες παρεμβάσεις όπου κρίνεται απαραίτητο. Προς την κατεύθυνση αυτή ανακοίνωσε και την ειδική επιστημονική Επιτροπή, που από το απόγευμα της Πέμπτης εργάζεται για να προτείνει λύσεις στο πρόβλημα της Δυτικής Αττικής.

Ήδη από χθες το μεσημέρι η ΝΔ ζήτησε από την κυβέρνηση να υιοθετηθούν την ίδια μέρα τα εξής μέτρα:

· Πλήρης απαλλαγή των πληγέντων από την καταβολή του ΕΝΦΙΑ

· Πάγωμα των οφειλών τους προς την Εφορία

· Δωρεάν παροχή ηλεκτροδότησης και ύδρευσης για όσο διάστημα απαιτείται για να αποκατασταθούν τα σπίτια και οι επιχειρήσεις που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές ή και καταστραφεί ολοσχερώς από τη θεομηνία

· Άμεση στέγαση και σίτιση όλων των κατοίκων, των οποίων οι περιουσίες υπέστησαν σοβαρές ζημιές

· 24ωρη εντατική αστυνόμευση στις γειτονιές των περιοχών που έχουν πληγεί για να μη συνεχιστούν τα απαράδεκτα φαινόμενα πλιάτσικου που, ήδη, καταγγέλλουν οι κάτοικοι

«Ήρθε η ώρα να μπει ένα τέλος στην πολιτική εκμετάλλευση τέτοιων τραγικών περιστατικών», λένε από τη ΝΔ, από όπου αποδίδουν ευθύνες για την καθυστερημένη κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού και της Περιφέρειας. «Δεν θα ήθελα να σκεφτώ τι θα έλεγε σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ εάν βρισκόταν αυτός στην αντιπολίτευση και εμείς στην Κυβέρνηση, εάν είχε συντελεστεί μια τέτοια ανείπωτη τραγωδία. Δεν θα κάνω τα ίδια, γιατί δεν είμαστε όλοι ίδιοι» σημείωνε ο σύμβουλος Επικοινωνίας του κ. Μητσοτάκη, Μακάριος Λαζαρίδης.

«Προφανώς», τονίζουν από τη ΝΔ «και υπάρχουν διαχρονικές ευθύνες, έχουν συμβεί ανάλογες καταστροφές και κατά το παρελθόν, αλλά όταν θέλεις να φέρεις κάτι το νέο στην πολιτική δεν μπορείς να κτίζεις το μέλλον με τη βάση του παρελθόντος, καθώς το παρελθόν είναι για να μας διδάσκει». Πάνω σε αυτή τη λογική στην οδό Πειραιώς κάνουν το σχεδιασμό τους, όχι μόνο για τα ζητήματα που προκύπτουν καθημερινά, αλλά και για τη γενικότερη πολιτική κατεύθυνση που θα πάρει η ΝΔ ενόψει του 11ου Συνεδρίου της και των αλλαγών στον πολιτικό χάρτη που θα επιφέρουν οι εκλογές στην Κεντροαριστερά.

«Ο λόγος μας είναι συγκεκριμένος και συγκροτημένος και απαντά στα ερωτήματα και στους προβληματισμούς που έχουν όλοι οι πολίτες», λέει σε συνομιλητές του ο κ. Μητσοτάκης και προσθέτει: «Έχουμε σχέδιο για την επόμενη μέρα της Ελλάδος. Έχουμε σχέδιο για το τι θα γίνει στη χώρα μας μετά τα Μνημόνια». Στο πλαίσιο αυτό θεωρούν ότι οι εξελίξεις στην κεντροαριστερά δεν θα επηρεάσουν τη ΝΔ, καθώς όπως επισημαίνουν «η κεντροδεξιά παράταξη, δεν ετεροπροσδιορίζεται».

Όταν ερωτούνται ποιον υποψήφιο θα ήθελαν για αρχηγό του νέου φορέα, τη Φώφη Γεννηματά ή τον Νίκο Ανδρουλάκη, από την οδό Πειραιώς απαντούν ότι αυτό τους είναι αδιάφορο. Άλλωστε, υπενθυμίζουν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης με το μεταρρυθμιστικό προφίλ που έχει, είναι αυτός που μπορεί να εκφράσει σήμερα το χώρο του κέντρου, όπου η μεγαλύτερη πλειοψηφία τάσσεται υπέρ των μεταρρυθμίσεων για να βγει η χώρα από την κρίση. Σχετικά με τη στάση που θα κρατήσει (αν τελικά εκλεγεί) η κα Γεννηματά μετεκλογικά, δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους, ωστόσο θεωρούν ότι αν η ΝΔ, όπως φαίνεται ήδη, έχει αγγίξει ή έχει ξεπεράσει το όριο της αυτοδυναμίας, τότε η ίδια θα δεχθεί πιέσεις μέσα και από το ίδιο της το κόμμα, για να συνεργαστεί κυβερνητικά με τη ΝΔ, όπως έχει γίνει ξανά στο παρελθόν, όταν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έφθασαν κοντά στο να βγάλουν τη χώρα από την κρίση, μέχρι που, όπως λένε, παρενέβη ο ΣΥΡΙΖΑ.


σχετικα αρθρα