Μάχη με τον χρόνο και την λάσπη δίνει η κυβέρνηση στην Δυτική Αττική την ώρα που πιέζεται πολιτικά από μια σειρά από γεγονότα. Τα εκτεταμένα επεισόδια στα Εξάρχεια, η ανεμπόδιστη εισβολή μελών του Ρουβίκωνα στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, η νέα απεργία των εργαζομένων στο ΜΕΤΡΟ την Τρίτη, τα  μέτρα που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του 2018, αλλά και η εκτός ελέγχου κατάσταση του προσφυγικού προκαλούν νέους «πονοκεφάλους» στο Μαξίμου  που έρχονται και  προστίθενται στο δύσκολο «παζλ»  της γ΄ αξιολόγησης.

Οι άσχημες καιρικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα αναμένεται να επιβαρύνει περαιτέρω την κατάσταση στα νησιά που αποτελούν Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης στο Αιγαίο με το προσφυγικό μοιραία να έρχεται και πάλι στο προσκήνιο. Η «Ευριδίκη» και ο «Ζήνωνας» δοκιμάζουν τις αντοχές της κυβέρνησης που καλείται να πάρει άμεσα πρωτοβουλίες τη στιγμή που αρκετοί άνθρωποι είναι αναγκασμένοι να διαμένουν και να κοιμούνται ακόμα σε καλοκαιρινές σκηνές. Η τήρηση της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας και από τις δυο πλευρές είναι ο «θεμέλιος λίθος» για να μην καταρρεύσει το σύστημα. Την ίδια ώρα, όμως που η αλληλεγγύη πολλών κρατών δεν περισσεύει  οι ροές αυξάνονται με γρήγορους ρυθμούς από τα μέσα Αυγούστου.

Συνολικά περίπου 15.400 πρόσφυγες και μετανάστες διαμένουν στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Οι 8.358 βρίσκονται στην Μυτιλήνη, η οποία είναι στο «κόκκινο», ενώ στη Χίο και στη Σάμο διαμένουν υπερδιπλάσια άτομα από ότι μπορούν να δεχτούν τα camps. Την Πέμπτη έφτασαν στη Λέσβο 149 άτομα και στη Χίο 111.

Όπως δήλωσε  ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας Φιλίπ Λεκλέρκ, μιλώντας σε δημοσιογράφους,  η λύση που μπορεί να αποσυμφορήσει αυτή τη στιγμή τα νησιά είναι η ευάλωτη κατηγορία των προσφύγων – μεταναστών, αλλά και όσοι δεν έχουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά για να επιστρέψουν στην Τουρκία άμεσα να μεταφερθούν στην ηπειρωτική Ελλάδα. Το ισοζύγιο μόνο για τον μήνα Νοέμβριο είναι ενδεικτικό, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου  μέχρι τις 16 Νοεμβρίου έχουν φτάσει στις ελληνικές ακτές 2.096 πρόσφυγες και μετανάστες τη στιγμή που έχουν μεταφερθεί στην ενδοχώρα 1.378. Υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, στο πλαίσιο της κοινής δήλωσης Ελλάδας – Τουρκίας μόνο 1.336 άτομα έχουν επιστραφεί στη γειτονική χώρα από τον Μάρτιο του 2016.

Στο σχεδιασμό του υπουργείου παραμένει η  αποσυμφόρηση των camp, μέσα από τη διεύρυνσή τους, έτσι ώστε να επικρατούν καλύτερες συνθήκες, η  δημιουργία προαναχωρησιακών κέντρων, αλλά και η αύξηση του προσωπικού στις υπηρεσίες ασύλου.

Το ζήτημα είναι πλέον για την ελληνική κυβέρνηση ποιο είναι το όριο πέρα από το οποίο η κατάσταση θα πρέπει να επανεξεταστεί συνολικά προκειμένου να μην κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές. Οι αδυναμίες του συστήματος  είναι  πολλές και δυσεπίλυτες  για μια συμφωνία μεταξύ  Ε.Ε – Τουρκίας, που  μπορεί από τον Μάρτιο του 2016  να μείωσε τις ροές, όμως  υπάρχουν πολλά «καυτά» ζητήματα που εκκρεμούν ακόμα.  

Μέσα σε αυτή την κατάσταση στο «μάτι του κυκλώνα» εξακολουθεί να βρίσκεται ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας. Παρά το γεγονός πως το Μαξίμου συνεχίζει να τον στηρίζει το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ «βράζει» μετά και τη πρόσφατη θυελλώδη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας. Πέρα από τις πιέσεις της ΝΔ και την πρόσφατη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Χίο, «λάδι στη φωτιά» έχει ρίξει και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς ο οποίος είχε τονίσει πως μένει αναξιοποίητο ποσό της τάξης του 1 δισ. που προορίζεται για το προσφυγικό – μεταναστευτικό.

Το βλέμμα της κυβέρνησης είναι στραμμένο και στις διεθνείς ισορροπίες έτσι, όπως θα διαμορφωθούν κατ’ αρχάς με το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης στη Γερμανία. Η  Άνγκελα Μέρκελ  έχει χρεωθεί μια μη συντηρητική πολιτική στο προσφυγικό που κατά πολλούς οδήγησε στην εκρηκτική άνοδο του λαϊκιστικού ακροδεξιού κόμματος στη χώρα της για πρώτη φορά μετά το 1945.  Μέσα σε αυτό το κλίμα εκφράζονται φόβοι η Καγκελάριος να οδηγηθεί σε μια «στροφή» της πολιτικής της αναλόγως  τα όρια που θα θέσει ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός  που θα έχει τα  χρώματα της «Τζαμάικα».