current views are: 10

18 Νοεμβρίου 2017
Δημοσίευση14:29

Κ. Μητσοτάκης στο 5ο Προσυνέδριο: Κάποιοι κρύβουν τις ευθύνες τους στη λάσπη

Αιχμές του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας από το προσυνέδριο της ΝΔ στη Λάρισα

Δημοσίευση 14:29’

Αιχμές του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας από το προσυνέδριο της ΝΔ στη Λάρισα

Στο πέμπτο Προσυνέδριο της Νέας Δημοκρατίας στη Λάρισα μίλησε ο πρόεδρος του κόμματος, Κυριάκος Μητσοτάκης υποστηρίζοντας πως «στο πλαίσιο αυτών των προσυνεδριακών διαφικασιών δεν παρελαύνουν βουλευτές στελέχη να παράγουν τον ίδιο ξύλινο λόγο, δίνουμε το βήμα στην κοινωνία, συνδιαμορφώνουν τον πολιτικό μας λογο, ναι η ΝΔ θα είναι αυτή που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση. Αυτό κάνουμε και στα προσυνέδριά μας και στο Συνέδριο, που θα είναι η άτυπη έναρξη της προεκλογικής περιόδου».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναφέρθηκε όπως είναι φυσικό και στην τεράστια καταστροφή στη Μάνδρα τονίζοντας πως πρόκειται για «πολυ μεγάλη κατασταροφή που βίωσε η πατρίδα μας, επιβεβαιώθηκε ότι οι νεκροί έφτασαν τους 19, συλλυπητήρια και αμέριστη στήριξή μας στους ανθρώπους που επλήγησαν από τη μεγάλη φυσική καταστροφή, δεν είμαστε αυτοί που με αφορμη μια μεγάλη εθνική τραγωδία θα κατηγορήσουμε αβίαστα κυβερνόντες, αλλά όσο περνά ο χρόνος ανακύπτουν μια σειρά ερωτήματα και να αποδωθούν ευθύνες πολιτικές και επιχειρησιακές» και συνέχισε: «γιατί δεν ολοκληρώθηκαν τα σχέδια αντιμετώπισης πλημμυρών, γιατί η περιφερεια αττικής δεν δρομολόγησε μια σειρά από εργα σημαντικά, όταν ήταν εγγεγραμένοι οι πόροι και υπήρχαν οι μελέτες».

Σημείωσε μάλιστα πως «εδώ στη Θεσσαλία, έγιναν αντιπλημμυρικά έργα 100 εκ ευρώ».

«Γιατί δεν έγιναν τα απαραίτητα έργα συγκράτησης εδαφων στο όρος Πατέρα;

Τι εκανε η Πολιτική προστασίας, γιατί θρηνήσαμε 19 θύματα για κακοκαιρία που είχε προβλεφθεί; Γιατί δεν ειδοποιήθηκαν οι κάτοικοι;», ήταν τα ερωτήματα που έθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Κάποιοι κρύβουν τις ευθύνες τους στη λάσπη »

Ο κ. Μητσοτάκης άσκησε κριτική στην κυβέρνηση λέγοντας χαρακτηριστικά: «Κάποιοι κρύβουν τις ευθύνες τους στη λάσπη και το να εμφανιζεται ο πρωθυπουργός για 10 λεπτά και να μην μπαίνει στη Μάνδρα, αλλά να έρχεται μόνο επικοινωνιακά, ο πρωθυπουργός ήταν απών από όλες τις καταστροφές και πυρκαγιά και οικολογική καταστροφή Σαρωνικού».

«Θέλω να αντιδιαστείλετε τι κάναμε εμείς», συνέχισε και συμπλήρωσε: «Συστήσαμε επιτροπή από ειδικούς για προτάσεις και άμεσα μέτρα υποστήριξης πληγέντων, επικοινώνησα με Βέμπερ, με συναρμόδιους επιτρόπους Στυλιανίδη Κρέτσου για να δούμε πως θα εξασφαλίσουμε τους ευρωπαϊκούς πόρους, κινητοποιήσαμε τους εθελοντές μας».

Παράλληλα, τόνισε πως «οι ευθύνες θα διερευνυθούν» ενώ πρόσθεσε πως «περισσεύουν τα θλιβερά επικοινωνιακά σόου που είδα σήμερα το πρωί στην τηλεόραση».

Μιλώντας για το περιστατικό με την εισβολή του Ρουβίκωνα στο υπ. Άμυνας σημείωσε πως πρόκειται για «επιτομή εξευτελισμού αυτής της κυβέρνησης».

«Μπήκαν βγήκαν οι γνωστοί άγνωστοι κανείς δεν τους ρώτησε …αυτά είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής που εφαρμόζεται από την κυβέρνηση με τον αντιεξουσιαστικό χώρο με εκλεκτικές συγγένειες με κυβέρνηση, προβαίνει σε άσκηση δημόσιας βίας και εκθειάζει τρομοκράτες ως επαναστάτες, την επόμενη μέρα αυτά τελειώνουν και θέτουν σε κίνδυνο ζωές», τόνισε. 

Αναφερόμενος στην επίθεση που δέχθηκε γυναίκα με φωτοβολίδα ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε: «Χθες είχαμε ανατριχιαστικό συμβάν με γυναικα που χτυπηθηκε από φωτοβολία με σκοπό να τραυματίσει; Να σκοτώσει; Ως πότε ο κ. Τσίπρας θα κλείνει τα μάτια. Εμείς δεν θα το κάνουμε. Κάποιοι δένουν τα χερια στην αστυνομία, εμεις θα εξασφαλίσουμε στους πολίτες την ασφάλειά τους».

«Ανάγκη να αλλάξει ο χαρακτηρα πρωτογενούς τομέα»

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για την ανάγκη «να αλλάξει ο χαρακτηρα πρωτογενούς τομέα και από επιδοτήσεις να πάμε σε προϊόντα που θα βρουν τη θέση που τους αξιζει στα ραφια».

«Είναι συνθήκη επιβίωσης του πρωτογενούς τομέα αυτή η αλλαγή», τόνισε.

«Θυμάμαι τις υποσχέσεις του κ. Τσίπρα στους αγρότες εδώ στη Λάρισα σε ένα προεκλογικό κρεσέντο υποσχέσεων, τίποτε από αυτά δεν έγινε πράξη, και οι αγρότες που υποφέρουν και αυτοί από υπερφορολόγηση και μπορούν να συγκρίνουν τα όσα κάναμε εμείς με τα όσα κάνει η κυβέρνηση Τσίπρα», πρόσθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Χρειάζεται νέα μορφή συνεργατικών μορφών, να στηρίξουμε τις ενώσεις και τις ομάδες παραγωγων με κάθε εργαλείο» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης προσθέτοντας πως πρέπει «να συνδέσουμε πρωτογενή τομέα με βιομηχανία τροφίμων. Να διεκδικήσουν συνεργασία».

«Εμείς στηρίζουμε πλήρως την διεπαγγελατική για τη φέτα, αλλά είναι θέμα όλων να καθισουμε γύρω από το ίδιο τραπέζι και να δούμε ότι θα πάει και σε άλλες ξένες αγορές» ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ συμπληρώνοντας: «θα μειώσουμε τους φόρους και ξέρουμε πως να το κάνουμε. Θα μειώσουμε το ΕΝΦΙΑ 30% και φόρο στις επιχειρήσεις, μείωση ειαγωγικου φορολογικού συντελεστή από 22% σε 9% για όλα τα εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ μέσα στην 4ετία, αλλά επειδη έχουμε και ψηφισμένο αφορολόγητο να κατέβει κάτω από 6.000 ευρώ, εμεις προτείνουμε μείωση φορολόγησης αγροτικών συλλογικών οργανώσεων από 13% σε 10%».

Αναφερόμενος στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης τόνισε πως «θα αλλάξει η δομή του υπουργείου, οι γεωπόνοι και οι κτηνίατροι θα πρέπει να γυρίσουν στα χωράφια και στις φάρμες».

«Είμαστε μπροστά σε μια τεράστια ψηφιακή αλλαγή που περνά και από πρωτογενη τομέα», σημείωσε. 

«Όλα τα έργα που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια φέρουν τη σφραγίδα της ΝΔ»

«Όλα τα έργα που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια φερνουν τη σφραγίδα της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης είχε καταφέρει και ξεμπλοκάρει ολα τα εργα και θα είχαν τελειώσει νωρίτερα και με μικρότερο κόστος, αν δεν είαν μεσολαβήσει το πρώτο καταστροφικό εξάμηνο ΣΥΡΙΖΑ , ο κ. Βαρουφάκης και ο κ. Τσίπρας», ανέφερε.

«Εμείς θα εφαρμόσουμε ένα εθνικό σχέδιο υποδομών, όπου τα έργα θα εντάσσονται σε ένα κεντρικό σχεδιασμό. Για ολα τα έργα δεν θα τα εξαγγείλουμε απλά, αλλά θα έχουμε εξασφαλίσει τους απαραίτητους πόρους ή συνεργασία ιδιωτικού με δημόσιο τομέα 15:35 ο ιδιωτικός τομέας χρειαζεται μεγαλύτερη συμμετοχη» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Παράλληλα, υποστήριξε πως «πρόσβαση σε γρήγορα δίκτυα τηλεπικοινωνιών πρέπει να έχουν όλοι οι έλληνες. Έρχεται μια ψηφιακή επανάσταση και η Ελλάδα θα πρέπει να ειναι στην πρωτη γραμμή και να σχεδιάσουμε το μέλλον».

Ακόμα ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Πιστευω στην τοπική αυτοδιοίκηση και θα κάνω πράξη την αποκέντρωση, δυστυχως η κυβέρνηση σήμερα το βλέπει ως πεδίο άσκησης κομματικων εξυπηρετήσεων, με προσλήψεις». 

Τονισε επίσης: «Βλέπω μειωμένο ρόλο για αποκεντρωμένη διοίκηση» και συνέχισε λέγοντας: «δεν θέλω το κεντρικό κράτος να ελέγχει τη σκοπιμοτητα των δαπανών σας θα ελέγχει τη νομιμότητα». 

Είπε μάλιστα πως πρέπει η «τοπική αυτοδιοικηση να μπορεί να εκμεταλλευτεί καλύτερα την περιουσία της».

Αναφερόμενος στο ζήτημα αποκομιδης απορριμάτων σημείωσε: «αν μπορεί να γίνει πιο φθηνα από ιδιωτικό τομέα, να το δινουν εκεί, αρκετά με τις συντεχνιακές λογικές στο ζητημα της συνεργασίας με ιδιωτικο τομέα θα επιμείνω πολύ».

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για την ανάγκη «να πάρουν οι δήμοι περισσότερες αρμοδιότητες», ώστε «οι πολίτες να εξυπηρετούνται στη γειτονία τους».

Επιπλέον ανέφερε: «Δεν πρόκειται να ανεχτούμε πολιτικές ακυβερνησίας στη χώρα να τις επεκτείνουν και στην τοπική αυτοδιοίκηση, απλή αναλογική με εμάς δεν θα υπάρχουν, αν ο συριζα επιχειρήσει να τον αλλάξει και επειδή οι εκλογές θα γίνουν πριν αυτοδιοίκητικές θα αλλάξουμε το νόμο, μικρές μειοψηφίες δεν θα κυβερνούν στους δημους».

«Η ΝΔ έιναι ένα κόμμα που αλλάζει και σέβεται παράλληλα παλιά στελέχη και δεν φοβαται όμως να ανεχτει και αν δεχθεί κόσμο που δεν μας στήριξε στο παρελθόν, είμαστε δύναμη ευθύνης που θα οδηγήσει ξανά την Ελλάδα στην έξοδο από την κρίση», κατέληξε.


σχετικα αρθρα