current views are: 10

19 Νοεμβρίου 2017
Δημοσίευση06:24

Κεντροαριστερά: Μεγάλη νίκη της Φ. Γεννηματά στις εκλογές – «Οι πολίτες έδωσαν καθαρή εντολή»

Τις 156.000 έφτασαν οι συμμετοχές – Στο 26% η αποχή

Δημοσίευση 06:24’

Τις 156.000 έφτασαν οι συμμετοχές – Στο 26% η αποχή

Μεγάλη νικήτρια των εκλογών για την ανάδειξη του αρχηγού του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς αναδείχθηκε το βράδυ της Κυριακής η Φώφη Γεννηματά με ποσοστό της τάξεως του 56,66% (83.266 ψήφοι), έναντι του Νίκου Ανδρουλάκη που ακολουθεί με 43,34% (63.690 ψήφοι).

Η νικήτρια των εκλογών έφθασε αργά το βράδυ της Κυριακής στα γραφεία της Επιτροπής, όπου την υποδέχθηκαν ο κ. Αλιβιζάτος και ο κ. Ανδρουλάκης.

Σε δήλωσή της η Φώφη Γεννηματά μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανέφερε «Και αυτή την στιγμή της χαράς η σκέψη μου είναι στις οικογένειες των θυμάτων και σε όλους τους ανθρώπους που δοκιμάζονται σκληρά στην Δυτική Αττική. 

Θέλω να ευχαριστήσω από τα βάθη της καρδιάς μου τους χιλιάδες προοδευτικούς πολίτες, που για δεύτερη φορά έδωσαν βροντερό παρόν στις κάλπες.  Έδωσαν έτσι τεράστια ώθηση στον νέο, ενιαίο φορέα, για μια μεγάλη παράταξη ΝΙΚΗΣ τώρα. Έχω πλήρη επίγνωση των ευθυνών που συνεπάγεται η ΚΑΘΑΡΗ ΕΝΤΟΛΗ που μας έδωσαν οι πολίτες. 

Από αύριο ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ θα δουλέψουμε για να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες τους.  Η μεγάλη Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη είναι εδώ. 
Συγχαρητήρια σε όλους όσοι συνέβαλαν στην επιτυχία, στα κόμματα και τις κινήσεις που συνέβαλαν στο εγχείρημα, στους συνυποψήφιούς μου, στους χιλιάδες εθελοντές και στον κ. Αλιβιζάτο και την Επιτροπή».

Από την μεριά του ο Νίκος Ανδρουλάκης έστειλε μήνυμα ενότητας, δηλώνοντας ότι η παράταξη είναι ισχυρή απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ.«Θέλω να ευχαριστήσω τις εκατοντάδες χιλιάδες δημοκράτες πολίτες που απάντησαν στο υπαρξιακό δίλημμα της δημοκρατικής παράταξης, η παράταξή μας είναι εδώ ισχυρή απέναντι στη ΝΔ και στον ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε ο κ. Ανδρουλάκης, συγχαίροντας τη Φώφη Γεννηματά για την επιτυχία της.

Θέλω να δεσμευτώ για την ενότητα, για τη νέα προοπτική, υπόσχομαι ένα καλύτερο μέλλον για τον ελληνικό λαό και για την πατρίδα μας, κατέληξε.

Τις 156.000 έφτασαν οι συμμετοχές

Ο κόσμος έδωσε δυναμικό παρών τον β’ γύρο της εκλογικής διαδικασίας φτάνοντας τις 156 χιλιάδες συμμετοχές ποσοστό που αντιστοιχεί στο 74% και σπάζοντας το ψυχολογικό όριο των 150 χιλιάδων. Η αποχή ωστόσο έφτασε το 26%.

Στατιστικά αξίζει να αναφερθεί πως η ροή ήταν περίπου 220 άτομα ανά λεπτό, με την συμμετοχή να αυξάνεται τις μεσημεριανές ώρες από την στιγμή που σταμάτησε η βροχόπτωση, κάτι που ανησυχούσε ιδιαιτέρως τα επιτελεία των υποψηφίων αρχηγών.

Λίγο μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης έσπευσε να συγχαρεί την κ. Γεννηματά μέσω Twitter  γράφοντας: «Θέλω να συγχαρώ τη @FofiGennimata για την εκλογή της. Και προσβλέπω πάντα σε μια ειλικρινή συνεννόησή μας για τα σημαντικά ζητήματα του τόπου» .

Στ. Θεοδωράκης: Η μεγάλη συμμετοχή δεν αφήνει περιθώρια για δεύτερες σκέψεις

«Συγχαρητήρια στην Φώφη Γεννηματά για τη νίκη της. Ελπίζω ότι οι επόμενες μέρες θα είναι οι πρώτες μιας νέας εποχής για την προοδευτική παράταξη. Φιλελεύθεροι, κεντρώοι, οικολόγοι, σοσιαλδημοκράτες, κεντροαριστεροί, πρέπει να ενώσουμε την δύναμη μας. Η πατρίδα έχει ανάγκη από γενναίες συμμαχίες, τολμηρές προτάσεις και δίκαιες πολιτικές», αναφέρει σε δήλωσή του ο Σταύρος Θεοδωράκης. «Η μεγάλη συμμετοχή και αυτή την δεύτερη Κυριακή δεν αφήνει περιθώρια για δεύτερες σκέψεις. Ο νέος φορέας θα χτιστεί πάνω στην ενότητα», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι «ο δρόμος είναι ανηφορικός, αλλά είναι ο μόνος που έχουμε μπροστά μας». Ευχαρίστησε τον Νίκο Ανδρουλάκη για το καλό αποτέλεσμα που κατέγραψε, τον πρωτοεμφανιζόμενο, όπως είπε, στην κεντρική σκηνή Γιώργο Καμίνη και τους άλλους υποψηφίους όπως και τον καθηγητή Νίκο Αλιβιζάτο και τους συνεργάτες του μέχρι τα παιδιά των εφορευτικών επιτροπών στις κάλπες όλης της Ελλάδας».

Γ. Καμίνης: Πλέον η Φώφη Γεννηματά αναλαμβάνει μια ιστορική ευθύνη

Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης συνεχάρη τη Φώφη Γεννηματά για τη μεγάλη νίκη της, «σε μια διαδικασία που χάρη στη δική της απόφαση ξεκίνησε πριν από κάποιους μήνες». Επεσήμανε τη ιστορική ευθύνη που αναλαμβάνει να ηγηθεί του κοινού εγχειρήματος για την αναγέννηση της Δημοκρατικής Παράταξης. Δεσμεύτηκε ότι θα συμβάλει στη διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου πλαισίου προτάσεων και θέσεων, και μία αξιόπιστη πρόταση διακυβέρνησης. Ο κ. Καμίνης συνεχάρη και τον Νίκο Ανδρουλάκη που με ενθουσιασμό κατάφερε να ανοίξει αποφασιστικά το θέμα της ανανέωσης, αλλά και να ενεργοποιήσει ξανά χιλιάδες ανθρώπους που βρίσκονται διαχρονικά δίπλα στην παράταξη.

Σύμφωνα με τον Γιώργο Καμίνη «έχει γίνει το πρώτο μεγάλο και δύσκολο βήμα για τη δημιουργία ενός σύγχρονου, προοδευτικού, σοσιαλδημοκρατικού κινήματος».

Γ. Ραγκούσης: Ολοκληρώθηκε το πρώτο βήμα για τη συγκρότηση της μεγάλης προοδευτικής παράταξης

Συγχαρητήρια στην κ. Γεννηματά έδωσε και ο Γ. Ραγκούσης για τη νίκη της λέγοντας: «Το πρώτο βήμα για τη συγκρότηση της μεγάλης προοδευτικής παράταξης ολοκληρώθηκε με τον καλύτερο τρόπο. Δύναμή μας η ενότητα, εγγύηση για την προοπτική μας η πολύ μεγάλη συμμετοχή των πολιτών. Συγχαρητήρια και στον Νίκο Ανδρουλάκη για τη συμμετοχή του στην κοινή προσπάθεια».

Γ. Μανιάτης: Μεγάλος πρωταγωνιστής ο προοδευτικός κόσμος

«Συγχαρητήρια στη Φ. Γεννηματά για την άξια εκλογή της και στο Ν. Ανδρουλάκη για τον αγώνα του. Μεγάλος πρωταγωνιστής ο προοδευτικός κόσμος. Από αύριο όλοι μαζί δημιουργούμε τη Νέα Προοδευτική Παράταξη» ήταν το μήνυμα του Γιάννη Μανιάτη για τα αποψινά αποτελέσματα των εκλογών.

Θ. Θεοχαρόπουλος: Η προσπάθεια που ξεκινήσαμε μαζί συνεχίζεται

«Συγχαρητήρια για την εκλογή σου! Ήταν πολύ θετικό γεγονός οι μαζικές και ανοικτές διαδικασίες» ήταν οι πρώτες κουβέντες του Θανάση Θεοχαροπουλου στο τηλεφώνημα του προέδρου της ΔΗΜΑΡ προς την επικεφαλής του νέου ενιαίου φορέα Φώφη Γεννηματά.

Λίγο νωρίτερα ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος είχε δηλώσει: «Συγχαρητήρια στη Φώφη Γεννηματά για την εκλογή της στη θέση της επικεφαλής του νέου ενιαίου φορέα της κεντροαριστεράς μέσα από ανοιχτές μαζικές διαδικασίες. Η συμμετοχή των πολιτών και σήμερα είναι μία πολύ θετική εξέλιξη. Είναι ευθύνη όλων μας να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των πολιτών και οι διερ­γα­σί­ες να οδηγήσουν σε έναν ισχυρό ενιαίο σοσιαλδημοκρατικό φορέα με στόχο την αλλαγή των πολιτικών συσχε­τι­σμών στην χώρα. Η προσπάθεια που ξεκινήσαμε μαζί συνεχίζεται».  

Τα πρώτα αποτελέσματα από το εξωτερικό

Βρυξέλλες

Ν. Ανδρουλάκης: 89
Φ. Γεννηματά: 54

Βερολίνο

Γεννηματά: 45
Ανδρουλάκης: 15

Στουτγκάρδη

Γεννηματά: 71
Ανδρουλάκης: 41
 
Μόναχο

Γεννηματά: 71
Ανδρουλάκης: 32

Οφενμπαχ

Γεννηματά: 64
Ανδρουλάκης: 13

Κολωνία

Γεννηματά: 37
Ανδρουλάκης: 10

Ντίσελντορφ

Γεννηματά: 20
Ανδρουλάκης: 26

Και από το εσωτερικό, σύμφωνα με το kozani-media:

Σέρβια:

Νίκος Ανδρουλάκης 110
Φώφη Γεννηματά 88


σχετικα αρθρα