«Ανακωχή τέλος»  για του δυο βασικούς μονομάχους της εξουσίας, καθώς η σημερινή συζήτηση στη Βουλή αναμένεται να φέρει στην επιφάνεια όλα τα ζητήματα που χωρίζουν το Μαξίμου από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Τα  θύματα των πλημμύρων στην Δυτική Αττική άφησαν σε δεύτερη μοίρα την πολιτική αντιπαράθεση, όμως στο κυβερνητικό στρατόπεδο ετοίμαζαν τις απαντήσεις και τα επιχειρήματα που θα χρησιμοποιήσουν στη σημερινή συνεδρίαση για την καταβολή του κοινωνικού μερίσματος.

Στην Ηρώδου Αττικού όλο το διήμερο πραγματοποιήθηκε ένα μπαράζ συσκέψεων με τη συμμετοχή αρμόδιων υπουργών και της Ρένας Δούρου προκειμένου να εξεταστούν προσεκτικά τα επόμενα βήματα. Έχουν προϋπολογιστεί  600 εκατομμύρια ευρώ για αντιπλημμυρικά έργα εκ των οποίων τα 500 περίπου από την Περιφέρεια και 100 από το ΠΔΕ και το ΠΕΠ, τα οποία, όπως δήλωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος στο ΑΠΕ «βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια ωρίμανσης και πρέπει να επιταχυνθούν», ενώ ανακοινώθηκαν και πρόσθετα μέτρα ενίσχυσης των πληγέντων.

Στις επιθέσεις που αναμένουν από τη γαλάζια παράταξη για τη Δυτική Αττική ο πρωθυπουργός σύμφωνα με πληροφορίες, θα αναφερθεί στην έλλειψη σταθερού χωροταξικού σχεδιασμού που «βασίλεψε» τα προηγούμενα χρόνια με τα μπαζωμένα ρέματα και τα αυθαίρετα κτίσματα να αποτελούν πάγια τακτική.

Η συζήτηση στη Βουλή λίγο πριν την «μάχη» του προϋπολογισμού αναμένεται να διευρυνθεί σε όλα σχεδόν τα πεδία που έχουν απασχολήσει την επικαιρότητα το τελευταίο διάστημα και στο πρωθυπουργικό περιβάλλον περιμένουν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να εξαπολύσει πολύπλευρη επίθεση στην κυβέρνηση. Μιλώντας το newpost.gr  με στενούς συνεργάτες του Πάνου Καμμένου, από την τροπή που θα πάρει η συζήτηση θα εξαρτηθεί εάν ο ίδιος θα αποφασίσει να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια. Από τη στιγμή που θα γίνει κάτι τέτοιο  είναι προφανές πως το θερμόμετρο θα χτυπήσει «κόκκινο» μετά τις καταγγελίες της ΝΔ για τη διακρατική συμφωνία με την Σαουδική Αραβία για τα βλήματα.

Επιχειρώντας να βάλει την δική του ατζέντα ο  πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί εκτενώς από το βήμα της Βουλής στο κοινωνικό μέρισμα, αλλά και στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας για έξοδο από την κρίση.

Η  «μάχη»  της καθημερινότητας

Η διανομή του κοινωνικού μερίσματος και το «πάνω χέρι» που επιχείρησε να πάρει η κυβέρνηση στα θέματα της καθημερινότητας «καταπλακώθηκε» στα ερείπια της φονικής πλημμύρας στη Δυτική Αττική.

Ο μηχανισμός αντιμετώπισης των κρίσεων, σε πολλούς τομείς της δημόσιας ζωής,  είναι αυτός ο οποίος προδίδει το Μαξίμου από το καλοκαίρι που επιχειρήθηκε να αναδειχθεί το φιλολαϊκό προφίλ του ΣΥΡΙΖΑ.  Το κλείσιμο της αξιολόγησης το καλοκαίρι «πνίγηκε» μέσα στους τόνους σκουπιδιών από την απεργία των συμβασιούχων στους δήμους, ενώ το αφήγημα ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας  «κάηκε» μαζί με χιλιάδες στρέμματα στην Αττική τον Αύγουστο. Ακολούθως η πετρελαιοκηλίδα στο Σαρωνικό, με την απουσία του πρωθυπουργού από τα σημεία της ρύπανσης, οι καθυστερήσεις και το θρίλερ για την επένδυση στο Ελληνικό, το αλαλούμ με το ηλεκτρονικό εισιτήριο, τα φαινόμενα ανομίας, η αποφυλάκιση του Δημήτρη Κουφοντίνα, καθώς και η διακρατική συμφωνία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας με την Σαουδική δεν άφησαν την κυβέρνηση να «πάρει κεφάλι».

Ζητούμενο για το Μαξίμου είναι σε επίπεδο επικοινωνίας το επόμενο διάστημα να αναδείξει «πως τα δύσκολα πέρασαν» και για αυτό το λόγο ο πρωθυπουργός ζητά συνεχώς επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου, έμφαση στους τομείς της δίκαιης ανάπτυξης,  αλλά και αποτελεσματικότητα στη διαχείριση των κρίσεων.

Βουλευτές και στελέχη της πλειοψηφίας, με τα οποία συνομιλεί το newpost.gr, θεωρούν πως αυτές οι αρρυθμίες στον κυβερνητικό συνασπισμό μπορούν  να αντιμετωπιστούν με ένα «φρεσκάρισμα» στο υπουργικό συμβούλιο. Αυτό τοποθετείται  αμέσως μετά το τέλος της αξιολόγησης και είναι μια εισήγηση που φέρεται να εξετάζει σοβαρά και ο πρωθυπουργός.