current views are: 8

20 Νοεμβρίου 2017
Δημοσίευση05:19

Ευρωπαϊκό προφίλ έξω, σκληρό ροκ μέσα

Η διπλή στρατηγική του Κυριάκου Μητσοτάκη απέναντι στην κυβέρνηση

Δημοσίευση 05:19’

Η διπλή στρατηγική του Κυριάκου Μητσοτάκη απέναντι στην κυβέρνηση

Οι τελευταίες δύο εβδομάδες είναι αποκαλυπτικές για τη στρατηγική που θα ακολουθήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης το προσεχές διάστημα, απέναντι στην επικοινωνιακή αντεπίθεση της κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κινείται πάνω σε δύο βασικούς άξονες:

  • την οικοδόμηση του προφίλ του στο εξωτερικό, μέσα από ένα πυκνό πρόγραμμα δημοσίων παρεμβάσεων και διμερών επαφών και
  • την διατήρηση υψηλών τόνων έναντι της κυβέρνησης, με προφανή στόχο να μην επιτρέψει στον πρωθυπουργό και το Μαξίμου να διαμορφώσουν, κατά βούληση, την ατζέντα του δημόσιο διαλόγου

Ως προς το δεύτερο, το «σκληρό ροκ» προς την κυβέρνηση, η παρέμβαση Μητσοτάκη από το προσυνέδριο της Ν.Δ. στη Λάρισα είναι ενδεικτικά.

Η τραγωδία της Δυτικής Αττικής, τα επεισόδια και ο σοβαρός τραυματισμός της δικηγόρου στα Εξάρχεια για την επέτειο του Πολυτεχνείου και, φυσικά, η… βόλτα του Ρουβίκωνα στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας βρέθηκαν στην αιχμή του δόρατος της κριτικής Μητσοτάκη, ο οποίος είναι αποφασισμένος να φέρει τα συγκεκριμένα θέματα και στην Βουλή. Άλλωστε, στην Πειραιώς εκτιμούν ότι η τραγωδία της Δυτικής Αττικής απέτρεψε τη σχεδιαζόμενη κυβερνητική επίθεση «δολοφονιας χαρακτήρων» που άρχισε να εξαπολύεται με τα δημοσιεύματα για την Μιράντα Ξαφά.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. αναμένεται να εντείνει την πίεσή του για το θέμα της Δυτικής Αττικής, αν και αναγνωρίζει τις διαχρονικές ευθύνες του κράτους. Ωστόσο είναι σαφές ότι εκτιμά ότι υπάρχουν ευθύνες τόσο της κεντρικής κυβέρνησης όσο και της περιφέρειας ενώ ο στόχος του είναι να αναδείξει ότι το ενδιαφέρον του Μαξίμου είναι προσχηματικό. Εξ ου και σημείωσε πως «ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε για 10 λεπτά, χωρίς να μπει καν στη Μάνδρα για να δει το μέγεθος της καταστροφής και να συζητήσει με τους κατοίκους. Πάντα απών. Απών από τις πυρκαγιές. Απών από τη μεγάλη οικολογική καταστροφή του Σαρωνικού».

Το ίδιο θα συμβεί με το ζήτημα του Ρουβίκωνα («συνιστά την επιτομή του εξευτελισμού αυτής της Κυβέρνησης. Η ανοχή στον αντιεξουσιαστικό χώρο τελειώνει την επόμενη μέρα της εκλογής της Νέας Δημοκρατίας» ανέφερε) ενώ ως προς τα επεισόδια στο Πολυτεχνείο, για τον κ. Μητσοτάκη δεν είναι παρά η επιβεβαίωση ότι «ο κ. Τσίπρας κλείνει τα μάτια σε αυτό που συμβαίνει στο κέντρο της Αθήνας, ότι κάποιοι δένουν τα χέρια της Αστυνομίας και την θέλουν απούσα από τα Εξάρχεια και άλλους χώρους ανομίας».

Άλλοι είναι οι τόνοι στις πολλές διεθνείς επαφές του κ. Μητσοτάκη. Δεν θα είχε, άλλωστε, λόγο να κάνει αντιπολίτευση εξωτερικού. Σε αυτές, όπως πρόσφατα στην ομιλία του στην Ολομέλεια των ευρωβουλευτών της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς στο Στρασβούργο, ο κ. Μητσοτάκης επενδύει στην παρουσίαση του δικού του σχεδίου για τη χώρα. Άλλωστε, όσο παραμένει αμφίβολη η επόμενη ημέρα μετά το τρίτο μνημόνιο τόσο πιο ενδιαφέρουσες είναι για τους ευρωπαίους οι απόψεις του κόμματος που προηγείται στις δημοσκοπήσεις και του ηγέτη που φιλοδοξεί να κυβερνήσει τη χώρα.

Ο κ. Μητσοτάκης, που «διαβάζει» τη βούληση των εταίρων για μία επιτροπεία που θα συνδέει απομείωση του χρέους με μεταρρυθμίσεις, επενδύει ακριβώς στη βούλησή του να τρέξει τις διαρθρωτικές αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα. Ο ίδιος φέρεται να τονίζει ότι η Ν.Δ. είναι η μόνη που έχει συγκεκριμένο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων για την επόμενη ημέρα αλλά και τη βούληση να το υλοποιήσει, ενώ επιμένει στην ανάγκη οι εταίροι της χώρας να αναγνωρίσουν το στόχο μείωσης της φορολογίας ως καύσιμο για την ανάπτυξη της χώρας.

Είναι, δε, χαρακτηριστικό ότι, και στην τελευταία ομιλία του, ο κ. Μητσοτάκης απέφυγε σχεδόν κάθε αναφορά στον κ. Τσίπρα. Η κριτική για την κυβέρνηση δεν έλειψε (υπερφορολόγηση με τη συναίνεση των δανειστών, λαϊκισμός, απροθυμία προώθησης των μεταρρυθμίσεων) αλλά, όπως έλεγαν στη Ν.Δ., περιεχόμενο των επαφών δεν ήταν ο απερχόμενος Πρωθυπουργός αλλά ο επόμενος.

 


σχετικα αρθρα