current views are: 12

20 Νοεμβρίου 2017
Δημοσίευση15:01

Ευ. Βενιζέλος: «Η κυβέρνηση με το υπερπλεόνασμα θυσιάζει την προοπτική της οικονομίας»

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε πως η πολιτική του υπερπλεονάσμτος προκαλεί βλάβη στην εθνική οικονομία, που είναι συγκρίσιμη με αυτή του πρώτου εξαμήνου το 2015. 

Δημοσίευση 15:01’

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε πως η πολιτική του υπερπλεονάσμτος προκαλεί βλάβη στην εθνική οικονομία, που είναι συγκρίσιμη με αυτή του πρώτου εξαμήνου το 2015. 

Σφοδρή και συνολική επίθεση στην κυβέρνηση για τη πολιτική της στη διαμόρφωση των δημοσιονομικών στόχων και τη λογική του υπερπλεονάσματος εξαπέλυσε ο Βαγγέλης Βενιζέλος.

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε πως η πολιτική του υπερπλεονάσμτος προκαλεί βλάβη στην εθνική οικονομία, που είναι συγκρίσιμη με αυτή του πρώτου εξαμήνου το 2015. «Η σύλληψη του υπερπλεονασματος είναι μια ταξική πολιτική;», αναρωτήθηκε αρχικά και πρόσθεσε: «Μακάρι να ήταν μόνο αυτό! είναι η απόλυτη εν ψυχρώ και με κυνισμό θυσία της προοπτικής της οικονομίας και της δυνατότητας ανάκαμψης και ανάκτησης του χαμένου εδάφους προς όφελος μιας επικοινωνιακής στρατηγικής. Χάριν ενός αφηγήματος παίρνουμε από τα κατάλοιπα της μεσαίας τάξης και μοιράζουμε στα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα».

Ο κ. Βενιζέλος έκανε ακόμα λόγο για αναδιανομή της μιζέριας και της έλλειψης προοπτικής για μια πελατειακή αντίληψη. «Το 2016 επετεύχθη πλεόνασμα 3,7% του ΑΕΠ, 3,2% περισσότερο. Αντλήθηκαν 6 δισ. που αφαιρέθηκαν από τις δυνατότητες ανάπτυξης που αν είχαν μείνει στην οικονομία θα είχαν αποδώσει σε μεγαλύτερη ρευστότητα και επενδύσεις! Πόσα μοιράστηκαν; 600 εκατ.! Για να μπορέσει η κυβέρνηση να μοιράσει κοινωνικό φιλοδώρημα αφαίμαξε από την οικονομία 6 δισ. ευρώ».

Αναφερόμενος στα όσα είπε ο κ. Τσακαλώτος για τη πολιτική της κυβέρνησης το 2014, ο κ. Βενιζέλος είπε πως δεν υπήρχε τότε στόχο υπερπλεονάσματος αλλά το αντίθετο. «Η θεωρία του υεπρπλεονάσματος είναι αυτοκτονική και υπονομεύει το μέλλον της χώρας», είπε και εξήγησε πως η τότε κυβέρνηση επιθυμούσε τη θέσπιση προληπτικής γραμμής στήριξης γεγονός που είχε επιβεβαιωθεί και σε Eurogroup όπου είχε ψηφιστεί ομόφωνα.

«Θεωρούμε ότι χρειαζόμαστε και τώρα (σ.σ. προληπτική γραμμή) για να μη η χώρα ξυπόλητη», είπε και πρόσθεσε: «Ποια καθαρή έξοδος; Με τι κόστος επιτοκιακό και με πια επίπτωση στη βιωσιμότητα του χρέους; Η ψήφος μας αφορά τη μεταχείριση των ευπαθών ομάδων όχι του πολιτικού σχεδιασμού της κυβέρνησης που τρώει τις σάρκες της χώρας και υπονομεύει χρέος της».


σχετικα αρθρα