current views are: 7

22 Νοεμβρίου 2017
Δημοσίευση05:11

Ο Γ. Μουζάλας, ο ανασχηματισμός και η αξιολόγηση

Αύριο ψηφίζουν οι πρέσβεις για τον Γ.Μουζάλα

Δημοσίευση 05:11’

Αύριο ψηφίζουν οι πρέσβεις για τον Γ.Μουζάλα

Μπορεί η διαφαινόμενη αποχώρηση του Γιάννη Μουζάλα από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής να φέρει πιο νωρίς τον ανασχηματισμό, ακόμα και πριν το κλείσιμο της  γ΄ αξιολόγησης; Τίποτα δεν θεωρείται απίθανο, αν και ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας δεν έχει «ανοίξει τα χαρτιά» του και εξακολουθεί να θεωρεί ως απόλυτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση την έγκαιρη υλοποίηση των προαπαιτουμένων  και την απρόσκοπτη ολοκλήρωση των συζητήσεων με τους Θεσμούς .

Χθες στο Στρασβούργο ολοκληρώθηκε η παρουσίαση που έκανε ο Γιάννης Μουζάλας στους 47 πρέσβεις των χωρών που συμμετέχουν στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Την Πέμπτη αναμένεται να πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία για το αν θα είναι τελικά στους 3 υποψηφίους για τη θέση του Επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Με βάση το αποτέλεσμα και με δεδομένη την πρόσφατη σύγκρουση στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και την κριτική που είχε δεχθεί από στελέχη και βουλευτές του κόμματος, δεν αποκλείεται να αποφασίσει να αφήσει νωρίτερα το χαρτοφυλάκιό του.
Το προσφυγικό εξαιτίας της αύξησης των ροών έχει φτάσει σε κρίσιμη καμπή. Παρά την εμπιστοσύνη που εξακολουθεί να δείχνει το Μαξίμου στον Γιάννη Μουζάλα φαίνεται πως το γεγονός ότι εδώ και αρκετό καιρό βρίσκεται «μεταξύ σφύρας και άκμονος» δεν βοηθά την κατάσταση.  Βρίσκεται, άλλωστε σε αυτό το πόστο από την υπηρεσιακή κυβέρνηση της Βασιλικής Θάνου τον Αύγουστο του 2015.

Ο αντικαταστάτης του δεν θα είναι μια εύκολη υπόθεση για τον πρωθυπουργό, που φαίνεται να μην έχει καταλήξει στην τελική του επιλογή. Σύμφωνα με πληροφορίες του Newpost.gr ,στον ΣΥΡΙΖΑ και ειδικά στην εσωκομματική αντιπολίτευση βλέπουν με πολύ «καλό μάτι» την περίπτωση του αναπληρωτή υπουργού Άμυνας Δημήτρη Βίτσα. Λόγω των αρμοδιοτήτων του στο Πεντάγωνο έχει χειριστεί πτυχές του προσφυγικού ζητήματος σε δύσκολες περιόδους, ενώ ως έμπειρο κομματικό στέλεχος, από τα «σπλάχνα» του κόμματος, θα ήταν μια επιλογή που θα «βόλευε»  τον πρωθυπουργό να τερματίσει τις «γκρίνιες»  στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου.

Με δεδομένο ότι αυτή η εσωτερική μετακίνηση θα δημιουργήσει  ένα νέο κενό δίπλα στον Πάνο Κάμμενο, αρκετοί εκτιμούν πως θα ήταν μια καλή ευκαιρία για τον πρωθυπουργό να προχωρήσει σε ένα περιορισμένο ανασχηματισμό «τεχνικής φύσεως», που θα δώσει έναν νέο «αέρα» στην κυβέρνηση και θα διορθώσει επί μέρους αρρυθμίες. Σε αυτή την περίπτωση οι αλλαγές θα ήταν πολύ μικρές με μόλις 4-5 νέα πρόσωπα να αναλαμβάνουν ή να μετακομίζουν σε άλλα χαρτοφυλάκια ή υφυπουργεία. Παράλληλα ο  πρωθυπουργός  θα έκανε ένα restart  στέλνοντας  μήνυμα στους υπουργούς του για επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου.

Οι καλές επιδόσεις που θεωρείται πως έχουν καταγραφεί από τη νέα «φουρνιά» των Δημήτρη Τζανακόπουλου,  Έφης Αχτσιόγλου, Σωκράτη Φάμελλου και Αλέξη Χαρίτση, αναμένεται να ανοίξει τις πόρτες των υπουργείων  σε νέους βουλευτές ή στελέχη του κόμματος.  Δεν είναι λίγοι εκείνοι, που παρά τη φημολογία για τις «παγωμένες σχέσεις»  που είχε με τον Νίκο Κοτζιά, μόνο τυχαία δεν θεώρησαν τη «μετακόμιση» του Γιώργου Τσίπρα από το υπουργείο Εξωτερικών στο Μέγαρο Μαξίμου ως υπεύθυνου του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού.  Θετικά αποτιμάται όλο το τελευταίο διάστημα η σταθερή εκπροσώπηση και υπεράσπιση του έργου της κυβέρνησης από τον Διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας  Κώστα Ζαχαριάδη ακόμα και στις πιο δύσκολες περιόδους.


σχετικα αρθρα