current views are: 11

22 Νοεμβρίου 2017
Δημοσίευση12:05

Αναβάλλεται για τη Δευτέρα η συζήτηση της ερώτησης για τον Π. Καμμένο – Σύγκρουση ΝΔ – Μαξίμου

Προηγήθηκε αίτημα του Αλέξη Τσίπρα στον πρόεδρο της Βουλής

Δημοσίευση 12:05’

Προηγήθηκε αίτημα του Αλέξη Τσίπρα στον πρόεδρο της Βουλής

Τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί τελικά η συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης σχετικά με τους χειρισμούς του υπουργού Άμυνας, Πάνου Καμμένου σχετικά με την πώληση αμυντικού υλικού στη Σαουδικη Αραβία, όπως αποφάσισε η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, έπειτα από σχετικό αίτημα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και παρά την έντονη αντίδραση της ΝΔ. Αμέσως μετά ξέσπασε σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και κυβέρνησης, με ανταλλαγή κατηγοριών. 

Η ακριβής ώρα της συζήτησης της επερώτησης θα καθοριστεί αύριο, Πέμπτη, σε νέα συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, πρότεινε να αναβληθεί συνολικά η συζήτηση της ερώτησης καθώς τα διαβαθμισμένα έγγραφα που κατατέθηκαν ξεπερνούν το πλαίσιο της. Σε αυτό το πλαίσιο, πρότεινε να διεξαχθεί μια ευρύτερη συζήτηση για την υπόθεση και να δοθεί ο λόγος σε όλους τους αρχηγούς που το επιθυμούν.

Πυρά στη ΝΔ

Ως γνωστόν, ο κ. Τσίπρας θα μεταβεί την Πέμπτη στο Παρίσι, προκειμένου να βραβευθεί από την επιθεώρηση Politique Internationale και από τον Δικηγορικό Σύλλογο της γαλλικής πρωτεύουσας. Ο ίδιος ζήτησε αναβολή της συζήτησης, διότι επιθυμεί να είναι παρών όταν αυτή γίνει.

Η επιστολή του κ. Τσίπρα έρχεται ως απάντηση στους ισχυρισμούς της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία έχει εστιάσει στη “σιωπή” του πρωθυπουργού για το θέμα και σύμφωνα με πληροφορίες η απουσία του Αλ. Τσίπρα από τη Βουλή, δεν θα περνούσε απαρατήρητη. Σε αυτή εξαπολύει πυρά κατά των κομμάτων της αντιπολίτευσης σημειώνοντας πως ενορχηστρώνει «για άλλη μια φορά μια κωμική επιχείρηση παραπληροφόρησης στοχεύοντας να παρουσιάσει την προγραμματισμένη απουσία μου ως δήθεν απόδραση από την συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κο Πάνο Καμμένο που κατέθεσαν βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης η οποία, ενώ ήταν αρχικά προσδιορισμένη να συζητηθεί την Δευτέρα 20 Νοεμβρίου, μετατέθηκε για την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου εξαιτίας της έκτακτης κατάστασης στην Δυτική Αττική, συμπίπτοντας έτσι με το από καιρό προγραμματισμένο ταξίδι μου».

Δ. Τζανακόπουλος: Ο πρωθυπουργός δεν είναι πλέον διατεθειμένος να ανέχεται τις συκοφαντίες

Το μπαλάκι στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης πετάει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος ζητά από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επιδείξει “πολιτικό σθένος” στο αίτημα του πρωθυπουργού.

Σε γραπτή του δήλωση ο κ. Τζανακόπουλος τονίζει: «η Ν.Δ. και τα Μέσα που την στηρίζουν και καθορίζουν εδώ και καιρό την αντιπολιτευτική τακτική της, έχουν εξαπολύσει από το πρωί μια γραφική προπαγάνδα δημιουργίας εντυπώσεων. Διατείνονται ότι δήθεν ο πρωθυπουργός δεν θα βρίσκεται αύριο στη Γαλλία για να παραλάβει δύο τιμητικά για τη χώρα βραβεία, αλλά προκειμένου να αποφύγει την προσδιορισμένη συζήτηση στη Βουλή της επίκαιρης επερώτησης στον υπουργό Εθνικής ‘Αμυνας».

Ο κ. Τζανακόπουλος προσθέτει, «αν και η προσπάθεια αυτή είναι μάλλον ανάξια σχολιασμού, ο πρωθυπουργός δεν είναι πλέον διατεθειμένος να ανέχεται τις συκοφαντίες και τις γραφικότητες. Για αυτό απέστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής με την οποία του ζητά τη μετάθεση της συζήτησης της επίκαιρης επερώτησης για τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου, προκειμένου να παρευρεθεί και να τοποθετηθεί».

«Επειδή ο Πρωθυπουργός θα παραλάβει βραβείο από το περιοδικό Politique Internationale για το πολιτικό του σθένος, μένει να δούμε αν και ο κ. Μητσοτάκης διαθέτει έστω ελάχιστο» καταλήγει στη δήλωση του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Η επιστολή του Αλ. Τσίπρα στον Ν. Βούτση

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Όπως ίσως θα γνωρίζετε αύριο και μεθαύριο θα βρίσκομαι εκτός Ελλάδας για προγραμματισμένες εδώ και καιρό υποχρεώσεις μου.

Συγκεκριμένα την Πέμπτη, 23 Νοεμβρίου θα βρίσκομαι στο Παρίσι καθώς θα παρευρεθώ σε δύο προγραμματισμένες τελετές βράβευσης, από το περιοδικό Politique International το οποίο με τιμά με το βραβείο «Πολιτικού σθένους» αλλά και από το Δικηγορικό Σύλλογο ο οποίος με τιμά με το βραβείο «Προσήλωσης στο Ευρωπαϊκό Ιδεώδες».

Η τιμή αυτή δεν αφορά φυσικά μόνο το πρόσωπο μου αλλά το σύνολο της χώρας η οποία έχει επιδείξει τόσο σθένος για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης όσο και προσήλωση στις ευρωπαϊκές αξίες και το εγχείρημα της ευρωπαϊκής ενοποίησης.

Επίσης, την Παρασκευή, 24 Νοεμβρίου θα βρίσκομαι στις Βρυξέλλες για να παρευρεθώ στην άτυπη θεματική Σύνοδο Κορυφής για την «Ανατολική Εταιρική Σχέση».

Παρ’ όλα αυτά η αξιωματική αντιπολίτευση αλλά και μερίδα του τύπου ενορχηστρώνει για άλλη μια φορά μια κωμική επιχείρηση παραπληροφόρησης στοχεύοντας να παρουσιάσει την προγραμματισμένη απουσία μου ως δήθεν απόδραση από την συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κο Πάνο Καμμένο που κατέθεσαν βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης η οποία, ενώ ήταν αρχικά προσδιορισμένη να συζητηθεί την Δευτέρα 20 Νοεμβρίου, μετατέθηκε για την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου εξαιτίας της έκτακτης κατάστασης στην Δυτική Αττική, συμπίπτοντας έτσι με το από καιρό προγραμματισμένο ταξίδι μου.

Εξ αυτού του λόγου και επειδή δεν πρόκειται να ανεχτώ ανοίκειες και γραφικές επιθέσεις σας ζητώ να μεταθέσετε εκ νέου την συζήτηση της σχετικής επίκαιρης επερώτησης για την Δευτέρα 27 Νοεμβρίου προκειμένου να παρευρεθώ και να τοποθετηθώ κατά τη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Παρά το γεγονός ότι ουδέποτε Πρωθυπουργός της χώρας έχει παρευρεθεί ή πολύ περισσότερο τοποθετηθεί σε διαδιακασία επίκαιρης επερώτησης η επιχείρηση συκοφαντίας, παραπληροφόρησης και προπαγάνδας δεν μπορεί και δεν πρόκειται να μείνει εκ μέρους μου αναπάντητη.

Και τούτο με την ελπίδα ότι ο Πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ως ηθικός αυτουργός της συκοφαντίας θα έχει το πολιτικό σθένος να παρουσιαστεί στη διαδικασία ώστε να υποστηρίξει τα όσα ανυπόστατα έχει τόσες μέρες αναπαράξει η ΝΔ όσο και μεγάλη μερίδα του Τύπου.

Ιδού λοιπόν η Ρόδος ιδού και το πήδημα.

Ο Πρωθυπουργός

Αλέξης Τσίπρας

ΝΔ: «Δεν δεχόμαστε νέα αναβολή»

«Ο πανικός που έχει καταβάλει τον κ. Καμμένο, φαίνεται να μεταδίδεται και στον κ. Τσίπρα που παραδόξως παραμένει σιωπηλός επί 17 ημέρες για το σκάνδαλο στο οποίο εμπλέκεται ο συναρχηγός του», τονίζει η Νέα Δημοκρατία σε ανακοίνωσή της και προσθέτει:

«Δεν δεχόμαστε δεύτερη αναβολή της επίκαιρης επερώτησης στη Βουλή και ζητάμε από τον κ. Βούτση να πράξει το καθήκον του, σεβόμενος απολύτως την κοινοβουλευτική διαδικασία. Άλλωστε η αυριανή συζήτηση δεν είναι σε επίπεδο Αρχηγών».

«Αν επιθυμεί ο κ. Τσίπρας να υπερασπιστεί τον συναρχηγό του ας προγραμματίσει εκείνος μια νέα συζήτηση στην Βουλή όποτε το επιθυμεί. Άλλωστε το θέμα δεν θα εξαντληθεί αύριο…», καταλήγει η ανακοίνωση.

Μαξίμου: Θρασύδειλος ο κ. Μητσοτάκης

Απαντώντας στην ανακοίνωση της ΝΔ, πηγές του Μεγάρου Μαξίμου τόνισαν: «Το να ρίχνεις λάσπη για ανύπαρκτα σκάνδαλα μήπως και αλλάξεις τη συζήτηση από τις offshore σε παραδείσιες νήσους, είναι θράσος. Το να μη δέχεσαι τη μετάθεση της συζήτησης στη Βουλή, μη τυχόν και αντιμετωπίσεις τον Πρωθυπουργό, είναι δειλία. Ο συνδυασμός των δύο είναι το επίθετο που χαρακτηρίζει τον κ. Μητσοτάκη: Θρασύδειλος».

ΝΔ: Κρύβονται πίσω από τις αυταπάτες τους

Ανταπάντηση εξέδωσε η ΝΔ σε αντίστοιχους τόνους σημειώνοντας: «Θρασύδειλοι είναι αυτοί που κρύβονται πίσω από non paper και έχουν εξαπατήσει τους πολίτες με τις κατά συρροή απάτες και αυταπάτες τους».

Ευρεία σύσκεψη στη ΝΔ

Στη αξιωματική αντιπολίτευση αντιμετωπίζουν, εμφανώς πλέον, τον Πάνο Καμμένο ως τον ασθενή κρίκο στην κυβερνητική αλυσίδα. Ενδεικτικό της βούλησης να διατηρηθεί το ζήτημα στην επικαιρότητα είναι και το γεγονός ότι χθες κατατέθηκε και νέα ερώτηση..

Η Πειραιώς επιμένει να αναδεικνύει την πολυήμερη σιωπή του Μαξίμου και του Αλ. Τσίπρα για ένα θέμα που κυριαρχεί όχι μόνον στις πρώτες σελίδες πολλών ΜΜΕ αλλά μοιάζει, παράλληλα, να κινητοποιεί και το σύνολο της αντιπολίτευσης. Δεν είναι τυχαίο ότι οι γαλάζιοι βρίσκονται σε ανοικτή γραμμή με το ΠΑΣΟΚ καθώς ο μεν Ανδρέας Λοβέρδος έχει αναλάβει εκ μέρους του κόμματος την αποκάλυψη πρόσθετων στοιχείων για τους χειρισμούς του Π. Καμμένου, η δε Φώφη Γεννηματά έκανε σαφώς λόγο για πολιτική μεσαζόντων από την κυβέρνηση, συντασσόμενη ουσιαστικά με τη γαλάζια γραμμή.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που τη Δευτέρα είχε από τη Βουλή προειδοποιήσει την κυβέρνηση ότι «θα περάσει δύσκολα», συγκάλεσε χθες ευρεία σύσκεψη στην Πειραιώς για την προετοιμασία του γαλάζιου οπλοστασίου. Άλλωστε, είναι οι δικοί του συνεργάτες που πρώτοι πείστηκαν ότι στο συγκεκριμένο ζήτημα «υπάρχει πολύ ψωμί» και επιχείρησαν να το καταστήσουν κατανοητό σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος της κοινής γνώμης. Όχι ότι είναι εύκολο βέβαια, καθώς πρόκειται για σύνθετες διαδικασίες που υπερβαίνουν τα πεδία ενδιαφέροντος των πολιτών. Πλην, όμως, η αξιωματική αντιπολίτευση εμφανίζεται βέβαιη ότι έχει στα χέρια της όχι μόνον ενδείξεις, αλλά αποδείξεις προβληματικών χειρισμών εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας του υπ. Άμυνας. 

Στη χθεσινή σύσκεψη, πέραν των στενών συνεργατών του κ. Μητσοτάκη, συμμετείχαν όλα τα στελέχη που θα αναλάβουν δράση στην αυριανή συζήτηση. Παρόντες ήταν οι Βασίλης Κικίλιας, Αδωνις Γεωργιάδης, Κώστας Τασούλας, Γιώργος Κουμουτσάκος, Τάσος Δημοσχάκης, Σίμος Κεδίκογλου και Θανάσης Δαβάκης.

Ο κ. Γεωργιάδης αναμένεται, μαζί με τον Β. Κικίλια, να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη συζήτηση (όποτε και αν γίνει) ενώ, όπως πληροφορείται το Newpost, τα «χαρτιά» θα πάνε σύννεφο. 


σχετικα αρθρα