current views are: 10

22 Νοεμβρίου 2017
Δημοσίευση12:50

Πυρά της αντιπολίτευσης για τον προϋπολογισμό της «λιτότητας»

Για προϋπολογισμό λιτότητας και καχεξίας κάνει λόγο η ΝΔ σε ανακοίνωσή της

Δημοσίευση 12:50’

Για προϋπολογισμό λιτότητας και καχεξίας κάνει λόγο η ΝΔ σε ανακοίνωσή της

Πυρ ομαδόν της αντιπολίτευσης για τον προϋπολογισμό του 2018, ο οποίος κατατέθηκε χθες στη Βουλή. Η Νέα Δημοκρατία υποστηρίζει πως το 2018 θα επιβληθούν νέα μέτρα, ύψους 1,9 δισ. ευρώ, ενώ η Δημοκρατική Συμπαράταξη τονίζει πως “βαδίζουν και το 2018 στον ίδιο δρόμο της υπερφορολόγησης και των περικοπών για την επίτευξη του υπερβολικού πλεονάσματος”.

Για προϋπολογισμό λιτότητας και καχεξίας κάνει λόγο η ΝΔ σε ανακοίνωσή της, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι φέρνει νέους φόρους και περικοπές σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Η ΝΔ αναφέρει ότι ο προϋπολογισμός του 2018 αποκαλύπτει ότι η φετινή υπέρβαση του δημοσιονομικού στόχου, δεν οφείλεται στο ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης, καθώς αυτός “ψαλιδίζεται”, για μία ακόμη φορά, στο 1,6%, αντί 2,7% της αρχικής πρόβλεψης.

«Αντίθετα, είναι το αποτέλεσμα της συνειδητής, ανελέητης, φορολογικής και ασφαλιστικής κυβερνητικής επιδρομής και της εσωτερικής στάσης πληρωμών. Που καθρεφτίζεται:

-στις 1.000.000 κατασχέσεις που ήδη έχουν επιβληθεί, ενώ επιπλέον 733.000 συμπολίτες μας βρίσκονται στο κυβερνητικό στόχαστρο,

-στη μη απονομή 300 χιλιάδων συντάξεων, και

-στην αναστολή δαπανών για δημόσιες επενδύσεις», συνεχίζει η Πειραιώς.

Παράλληλα σημειώνει πως το 2018, νέα μέτρα, ύψους 1,9 δισ. ευρώ, θα επιβληθούν, όπως είναι ενδεικτικά οι νέες περικοπές στο ενιαίο μισθολόγιο, οι πρόσθετες περικοπές στις συντάξεις και τα οικογενειακά επιδόματα, η κατάργηση του ΕΚΑΣ και της έκπτωσης φόρου για ιατρικές εξετάσεις, η επέκταση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, ο φόρος διαμονής, οι πρόσθετες επιβαρύνσεις στις ασφαλιστικές εισφορές για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Τέλος επισημαίνει ότι «η κυβέρνηση έχει επιβάλλει συνολικά 27 νέους φόρους και 21 περικοπές συντάξεων και κοινωνικών επιδομάτων, έχει μειώσει, και μάλιστα 2 φορές, το αφορολόγητο, έχει αυξήσει τους πιο άδικους έμμεσους φόρους και δημιούργησε τη γενιά των 360 ευρώ. Η αλλαγή οικονομικής πολιτικής έχει καταστεί απολύτως αναγκαία. Αυτό όμως προϋποθέτει πολιτική αλλαγή και νέα διακυβέρνηση».

Χρ. Σταϊκούρας για προϋπολογισμό: «Η κυβέρνηση πανηγυρίζει, οι πολίτες υποφέρουν»

«Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ κάνει τους φτωχούς φτωχότερους και διαλύει τη μεσαία τάξη», σχολιάζει ο Χρήστος Σταϊκούρας, με αφορμή την κατάθεση του προϋπολογισμού για το 2018.

Σε δήλωσή του, ο Τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας αναφέρει πως «η Κυβέρνηση πανηγυρίζει, ενώ οι πολίτες υποφέρουν» και προσθέτει:

«Απέτυχε φέτος στους αναπτυξιακούς στόχους της, συνεχίζει να υπερφορολογεί τους πολίτες, προσθέτει νέα βάρη στα νοικοκυριά και στερεί ρευστότητα από την οικονομία. Αμετανόητα οι ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ συνεχίζουν την ανερμάτιστη πολιτική τους που κάνει τους φτωχούς φτωχότερους και διαλύει τη μεσαία τάξη». 

Γ. Κουτσούκος: «O προϋπολογισμός του 2018 θα είναι ο τελευταίος των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ

«Βαδίζουν και το 2018 στον ίδιο δρόμο της υπερφορολόγησης και των περικοπών για την επίτευξη του υπερβολικού πλεονάσματος του 3,8% του ΑΕΠ, ύψους πάνω από 7 δισ. €» σχολίασε ο Γιάννης Κουτσούκος με αφορμή την κατάθεση του προϋπολογισμού.

Ο κ. Κουτσούκος σημειώνει ότι η κυβέρνηση παρότι διαψεύστηκε το 2017, στο στόχο για ανάπτυξη με υστέρηση κατά 1,1% (1,6% αντί 2,7%) και απώλεια προσδοκώμενου ΑΕΠ περίπου 1,9 δισ., αύξησε αντίστοιχα το πλεόνασμα βάζοντας στην μέγγενη εισοδήματα και κοινωνικές παροχές.

«Τα νέα φορολογικά μέτρα το 2018 και οι νέες περικοπές, μαζί και με τα σωρευτικά του 3ου μνημονίου, πλήττουν τα πλατιά λαϊκά στρώματα μέσω των φόρων στην κατανάλωση, των περικοπών στις συντάξεις, το ΕΚΑΣ, στα επιδόματα των πλέον αδύναμων. Υπονομεύουν ακόμα, και τα δοκιμαζόμενα από την μεταναστευτική κρίση νησιά του Βορείου Αιγαίου με την κατάργηση του μειωμένου Φ.Π.Α.» ανέφερε  ο κ. Κουτσούκος και κατάληξε ότι «ο δρόμος τους είναι αδιέξοδος και ο προϋπολογισμός του 2018 θα είναι ο τελευταίος των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.»

Ποτάμι: «Η κυβέρνηση έδωσε ένα μέρισμα για να πάρει πίσω τρία»

Με τον προϋπολογισμό του 2018 η μείωση των κοινωνικών δαπανών και οι νέες φορολογικές επιβαρύνσεις προσεγγίζουν τα 2,5 δισ. ευρώ, σημειώνει το Ποτάμι.

Σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι τονίζει:

«Αυτό είναι υπερτριπλάσιο από το πολυδιαφημισμένο μέρισμα (720 εκατ.) της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Το μενού της κυβερνητικής αποτυχίας περιλαμβάνει αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών, περαιτέρω μείωση του ΕΚΑΣ, μείωση κατά 50% στο επίδομα πετρελαίου θέρμανσης, κατάργηση της έκπτωσης φόρου για τις ιατρικές δαπάνες, αύξηση του ΦΠΑ σε 32 νησιά, επιβολή τέλους διαμονής σε ενοικιαζόμενα δωμάτια και ξενοδοχεία, κατάργηση της έκπτωσης στην παρακράτηση φόρου εισοδήματος σε μισθούς και συντάξεις και κατάργηση κοινωνικών επιδομάτων».

«Κατά τα άλλα ο στόχος για την ανάπτυξη το 2017 συνεχίζει να μειώνεται (1,6% από 1,8% στο προσχέδιο και 2,7% πέρσι τέτοιο καιρό) αλλά τα πλεονάσματα για το 2018 από όσους έχουν απομείνει να πληρώνουν φόρους αυξάνονται (σχεδόν 3,8%, 0,2% παραπάνω από το 3,6% στο προσχέδιο). Το συμπέρασμα είναι σταθερά το ίδιο: Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι μόνιμα προσανατολισμένοι στη φορολογική αφαίμαξη των πολιτών. Αδιαφορούν για την ανάπτυξη, την παραγωγή και την πραγματική οικονομία», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΚΚΕ: «Προϋπολογισμός νέων αντιλαϊκών μέτρων» 

Πυρά κατά της κυβέρνησης εξαπολύει το ΚΚΕ με αφορμή την κατάθεση του προϋπολογισμού καταγγέλλοντας πως φέρνει νέα αντιλαϊκά μέτρα.

Ο προϋπολογισμός «προσθέτει έναν ακόμα κρίκο στην αλυσίδα των αντιλαϊκών μέτρων, μαζί με τα μέτρα που ήδη έχει ψηφίσει για μετά το 2018 και τα ματωμένα πλεονάσματα μέχρι το 2060» σημειώνει το ΚΚΕ και συνεχίζει:

«Η αύξηση του πρωτογενούς πλεονάσματος κατά 63% σε σχέση με το 2017 θα προέλθει μέσα από την αύξηση των φορολογικών βαρών, την ουσιαστική κατάργηση του ΕΚΑΣ, τις ιδιωτικοποιήσεις, την καρατόμηση των προνοιακών επιδομάτων και το νέο ψαλίδι στις δαπάνες για την υγεία».

«Κι όλα αυτά σε έναν προϋπολογισμό “ανάπτυξης”, που αποτελεί την πιο χαρακτηριστική απόδειξη ότι ο λαός θα συνεχίσει να ματώνει και την περίοδο της καπιταλιστικής ανάπτυξης, για να θωρακιστεί η κερδοφορία του κεφαλαίου και να επιτευχθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα», καταλήγει ο Περισσός. 


σχετικα αρθρα