current views are: 6

22 Νοεμβρίου 2017
Δημοσίευση20:30

Γιατί μεταφέρθηκε η συζήτηση της ερώτησης για τον Π. Καμμένο τη Δευτέρα

Το παρασκήνιο της Διάσκεψης των Προέδρων

Δημοσίευση 20:30’

Το παρασκήνιο της Διάσκεψης των Προέδρων

Την προσεχή Δευτέρα το απόγευμα, όπως άλλωστε και αναμενόταν, θα διεξαχθεί τελικά η επίκαιρη επερώτηση της ΝΔ για τους χειρισμούς του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου στην υπόθεση της πώλησης βλημάτων στην Σαουδική Αραβία.

Την απόφαση έλαβε η καθ’ ύλην αρμόδια Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής σε δίωρη συνεδρίασή της κατά πλειοψηφία, που στήριξαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το Ποτάμι και κατά το ήμισυ οι ΑΝΕΛ.

Αναλυτικότερα, ο Νίκος Βούτσης δεν επικαλέστηκε μόνο τη πρόθεση του πρωθυπουργού να παραστεί στη συζήτηση επικαλούμενος τα δημοσιεύματα που τον θέλουν ουσιαστικά να την αποφεύγει αλλά και το ζήτημα που προέκυψε από τη κατάθεση στην Ολομέλεια αδιαβάθμητων/ απόρρητων εγγράφων.

Υπενθυμίζεται πως το απόγευμα της Δευτέρας κατά τη ψήφιση του απολογισμού του κράτους για το 2015, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος κατέθεσε στα πρακτικά τα αδιαβάθμητα έγγραφα. «Υπήρξε προδιάθεση από ορισμένες πλευρές η αυριανή μέρα να καλυφθεί με πέπλο συζητήσεων μη σύντομο με απόρρητα έγγραφα», είπε ο κ. Βούτσης.

Ωστόσο όπως ανέφερε ο ίδιος ο πρόεδρος της Βουλής, δύο κορυφαία στελέχη το κοινοβουλίου, ο Άδωνις Γεωργιάδης όσο και Θανάσης Θεοχαρόπουλος ζήτησαν να παραλάβουν τα πρακτικά ( ο κ Θεοχαρόπουλος ζήτησε μαζί με άλλα έγγραφα καθώς έχει οριστεί κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος) από την Διεύθυνση του Κοινοβουλευτικού Έργου προκειμένου να λάβουν τα έγγραφα αυτά. Η διευθύντρια της εν λόγω υπηρεσίας κλήθηκε στη Διάσκεψη προκειμένου να φέρει τα έγγραφα για τα οποία- ενώπιον όλων- ο κ. Βούτσης διαπίστωσε πως δεν ήταν διαβαθμισμένα (και επομένως ήταν απόρρητα).

«Δυστυχώς από το πρωί τουλάχιστον δύο κοινοβουλευτικά στελέχη για διαφορετικούς λόγους επιχείρησαν να λάβουν γνώση των εγγράφων», δήλωσε χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος και πρόσθεσε: «η πίεση προς τις υπηρεσίες ήταν συγκεκριμένη για την απόδοση εγγράφων. Δεν υπάρχει διάθεση να αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης αυτά τα δεδομένα».

Πάντως απαντώντας στην αιχμή του προέδρου της Βουλής, ο Ανδρέας Λοβέρδος, μιλώντας στον ΑΝΤ1, υπογράμμισε ότι δεν κατέθεσε τα απόρρητα έγγραφα στα πρακτικά της Bουλής, αλλά τα κατέθεσε για να είναι αναγνωστέα από όποιον βουλευτή επιθυμεί, πρακτική που ακολουθείται εδώ και χρόνια. «Ο κ. Βούτσης, ο κ. Κοτζιάς και γενικά η κυβέρνηση τους πρέπει να ξέρουν ότι ξέρουμε ότι αυτά που θέλουν να είναι απόρρητα είναι τα ψεύδη τους, οι αστοχίες , οι επιπολαιότητές τους και οι πομπές τους. Αλλά δεν έχουν μείνει απόρρητες γιατί μιλάει όλη η Ελλάδα, και όχι μόνο, για αυτά» τόνισε.

Από τη πλευρά της ΝΔ πάντως εκφράστηκαν σφοδρές αντιρρήσεις για την αναβολή της συζήτησης με τον Γραμματέα της ΚΟ, του κόμματος Κ. Τσιάρα να χαρακτηρίζει «αδιανόητη» την εξέλιξη αυτή, σημειώνοντας πως από το ταξίδι το πρωθυπουργού είχε προηγηθεί διαδικασία σαφούς συνεννόησης μεταξύ των κομμάτων και πως το πρόγραμμά του ήταν γνωστό εδώ και καιρό. Ο δε Νικήτας Κακλαμάνης χαρακτήρισε απαράδεκτη-για τις αιχμές που περιείχε- την επιστολή του πρωθυπουργού, σημειώνοντας πως διαφωνεί ακόμα και με την αισθητική της.

Σε κάθε περίπτωση αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου των ΑΝΕΛ, Θ. Παπαχριστόπουλου που δήλωσε παρών στην επίμαχη ψηφοφορία. «Εμάς δε μας ενοχλεί να γινόταν και τη Πέμπτη η συζήτηση. Όμως σεβόμαστε την επιθυμία του πρωθυπουργού να παραβρεθεί», δήλωσε ο ίδιος στο Newpost. Προς αποφυγή παρεξηγήσεων πάντως ο έτερος εκπρόσωπος του κόμματος στη Διάσκεψη, Δ. Καμμένος υπερψήφισε τη πρόταση του κ. Βούτση.


σχετικα αρθρα