Για άλλη μια φορά ένα ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στο Παρίσι έχει ανεβάσει στο «κόκκινο» το πολιτικό «θερμόμετρο»  με τους δυο βασικούς μονομάχους της εξουσίας να ανταλλάσσουν μεταξύ τους  βαρείς χαρακτηρισμούς.

Στην προηγούμενη επίσκεψη, τον Φεβρουάριο, το γεγονός πως ο πρωθυπουργός επέλεξε να βρεθεί στην πόλη του φωτός υπό άκρα μυστικότητα είχε προκαλέσει ποικίλες συζητήσεις και σχόλια από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Αυτή τη φορά ο κ.Τσίπρας κατηγορήθηκε πως αποφάσισε να μεταβεί στη γαλλική πρωτεύουσα,  προκειμένου να μην παρευρεθεί στη Βουλή και συνεπώς να μην υπερασπιστεί τον Πάνο Καμμένο στην επερώτηση για τη διακρατική συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα.

Από τη Δευτέρα, που πρώτο το Newpost.gr  δημοσίευσε την παρουσία του πρωθυπουργού στο Παρίσι, οι διαβουλεύσεις στο κυβερνητικό επιτελείο ήταν πολλές. Στην Ηρώδου Αττικού ανέμεναν πως  από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα συνέδεαν το ταξίδι με τον κυβερνητικό εταίρο. Στο Μαξίμου έχουν εκτιμήσει, μέσα από τις συσκέψεις που πραγματοποιούνται, ότι  η ΝΔ θα στοχεύει στη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ, προκειμένου να προκαλεί «ρωγμές» στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Τα κατά καιρούς επεισόδια και οι ιδεολογικές διαφορές που έχουν αναδειχθεί με το κόμμα του Πάνου Καμμένου θεωρούνται από την αξιωματική αντιπολίτευση τα «αδύναμα σημεία» της πλειοψηφίας και στο Μαξίμου περιμένουν οι επιθέσεις να ενταθούν και το επόμενο διάστημα.

Μέσα σε αυτό το κλίμα ο πρωθυπουργός με τους στενούς συνεργάτες του αποφάσισαν χθες πως η απάντηση προς τη ΝΔ πρέπει να είναι άμεση και να στοχεύει τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η διαρροή πως το ταξίδι για τις βραβεύσεις ήταν προγραμματισμένο να γίνει στις 18 Οκτωβρίου και αναβλήθηκε για τις 23 Νοεμβρίου εξαιτίας της παρουσίας του Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ δεν θεωρήθηκε αρκετή.

Στο στενό επιτελείο κατέληξαν ότι η μόνη κίνηση που θα έφερνε σε δύσκολη θέση τη γαλάζια παράταξη  ήταν να μπει στο «κάδρο» ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και να διαλυθούν τα «σύννεφα» που ήθελαν τον πρωθυπουργό να μην στηρίζει τον υπουργό Άμυνας. Στο Μαξίμου θεωρούν πως η αίθουσα της Ολομέλειας έχει εξελιχθεί σε ένα προνομιακό πεδίο για τον Αλέξη Τσίπρα και συνεπώς «για παν ενδεχόμενο» ο πρωθυπουργός θα πρέπει να είναι παρών σε αυτή τη συζήτηση.

Η κίνηση να σταλεί επιστολή  στον Νίκο Βούτση προκάλεσε την άμεση αντίδραση του προέδρου της Βουλής με τη Διάσκεψη των Προέδρων να αποφασίζει  τη μετάθεση της συζήτησης για τη Δευτέρα. Δεν θεωρούν πιθανό στο κυβερνητικό στρατόπεδο να κάνει πράξη την «απειλή» της η αξιωματική αντιπολίτευση για κατάθεση πρότασης μομφής κατά του Πάνου Καμμένου, ωστόσο ήταν ξεκάθαρο από την κινητοποίηση που υπήρξε, πως ο πρωθυπουργός μαζί με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο που έχει μεταβεί και αυτός στο Παρίσι,  ήθελε να βρίσκεται στην Ελλάδα για να μη δώσει στο αντίπαλο στρατόπεδο το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού.

Οι επιχειρηματίες που θα δει ο Αλ.Τσίπρας

Μεγάλη σημασία δίνουν στο κυβερνητικό στρατόπεδο στο σημερινό γεύμα εργασίας που θα πραγματοποιηθεί στη γαλλική πρωτεύουσα με στελέχη επιχειρήσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, μεγάλοι επιχειρηματικοί κολοσσοί αναμένεται να συμμετάσχουν στη συνάντηση,  μεταξύ αυτών εκπρόσωποι της IBM, Morgan Stanley, Philip Morris, HSBC FRANCE, EDF, Societe Generale, L’oreal, Emirates, Nestle κ.α. Στο τραπέζι αναμένεται να καθίσουν μαζί με τον πρωθυπουργό μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής και της Γερουσίας της Γαλλίας.

Το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού στο Παρίσι

- 08:20     Πρόγευμα εργασίας με μέλη της πολιτικής επιθεώρησης Politique Internationale
- 10:00     Βράβευση από την Επιτροπή της Politique Internationale με το  Βραβείο  Πολιτικού Σθένους (Prix du Courage politique)
- 13:00     Γεύμα εργασίας  με στελέχη επιχειρήσεων
- 18:30     Βράβευση από τον Δικηγορικό  Σύλλογο  Παρισίου με  το Βραβείο Προσήλωσης στο Ευρωπαϊκό Ιδεώδες (Prix de l'Engagement européen)
- Ομιλία  του Πρωθυπουργού προς τα μέλη  του Δικηγορικού Συλλόγου Παρισίου
- Δεξίωση προς τιμήν του Πρωθυπουργού

Το πρωί της Παρασκευής ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει πρόγευμα εργασίας με τον Πρόεδρο της Γαλλίας  Εμανουέλ Μακρόν.
Την ίδια μέρα  θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής για την Ανατολική Εταιρική Σχέση, όπου συμμετέχουν οι Αρχηγοί Κρατών και Κυβερνήσεων των κρατών-μελών της ΕΕ και των έξι ανατολικών χωρών-εταίρων (Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Λευκορωσία, Γεωργία, Μολδαβία και Ουκρανία).