Χαρακτήρα γενικευμένης αντιπαράθεσης, με διακύβευμα το ηθικό πλεονέκτημα της κυβέρνησης και τη διαφθορά, λαμβάνει πλέον η κοινοβουλευτική συζήτηση της προσεχούς Δευτέρας, μετά την επιλογή του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα να βγει μπροστά και να παράσχει κάλυψη στον κυβερνητικό του εταίρο, Πάνο Καμμένο.

Η υπόθεση της συμφωνίας με τη Σαουδική Αραβία για την πώληση πολεμικού υλικού μοιάζει, πλέον, να λαμβάνει διαστάσεις, δικαιώνοντας όσους, εξ αρχής, από την πλευρά της Ν.Δ. επέμεναν ότι η υπόθεση, αν και δυσνόητη για τους πολίτες, έχει «ψωμί».

Για την Πειραιώς η προσπάθεια του υπουργού Άμυνας να δρομολογήσει μία συμφωνία μέσω τρίτου προσώπου και όχι απευθείας με τη Σαουδική Αραβία είναι ένα στοιχείο που έχει αποδειχθεί και θα επιβεβαιωθεί εμφατικά και στη Βουλή. Εκεί, πλέον, που μοιάζει να επενδύει η αξιωματική αντιπολίτευση είναι στη γνώση που είχαν τα υπόλοιπα μέλη του ΚΥΣΕΑ, περιλαμβανομένου και του ίδιου του πρωθυπουργού και φυσικά του υπουργού Εξωτερικών, για τις επιλογές του υπουργού Άμυνας. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι από πλευράς Ν.Δ., δια του Βασίλη Κικίλια, δηλώθηκε υπαινικτικά ότι τα μέλη του ΚΥΣΕΑ θα πρέπει να θυμηθούν τις υπογραφές που έβαλαν στη σχετική απόφαση για τη συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία.

Προς το ίδιο συμπέρασμα κατατείνει, σύμφωνα με τους γαλάζιους, και η οξεία αντίδραση του υπουργού Εξωτερικών να απειλήσει με ποινικές κυρώσεις όσους βουλευτές διανοηθούν να κάνουν χρήση διαβαθμισμένων εγγράφων προκειμένου να στοιχειοθετήσουν την κριτική τους έναντι του Π. Καμμένου. Ανάλογη γραμμή κράτησε και ο ίδιος ο πρόεδρος της Βουλής που έσπευσε να τοποθετήσει τα έγγραφα που είχε καταθέσει στη Βουλή ο Ανδρέας Λοβέρδος σε ειδικό φάκελο και χώρο, αρνούμενος την πρόσβαση σε βουλευτές (Γεωργιάδης, Θεοχαρόπουλος) που ζήτησαν να τα δουν.

Σύμφωνα με στελέχη της Πειραιώς, η τακτική της κυβέρνησης συνιστά δείγμα εκνευρισμού, ενώ η επιλογή του Αλέξη Τσίπρα να διαθέσει το πολιτικό του κεφάλαιο προς υπεράσπιση του Π. Καμμένου ένδειξη της ανησυχίας που έχει καταλάβει το Μέγαρο Μαξίμου για τις διαστάσεις που μπορεί ή έχει ήδη λάβει το συγκεκριμένο ζήτημα. Η επιλογή Τσίπρα να μπει στην κοινοβουλευτική μάχη διαφοροποιεί και τα πλάνα της Νέας Δημοκρατίας καθώς μέχρι χθες ο σχεδιασμός δεν προέβλεπε ως δεδομένη την παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Πλέον με τον πρωθυπουργό να τοποθετείται, όπως έχει δικαίωμα, είναι σαφές ότι ο Κ. Μητσοτάκης θα «απαντήσει», δίνοντας στην κοινοβουλευτική διαδικασία χαρακτήρα γενικευμένης αντιπαράθεσης. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. έδειξε ήδη από χθες, στο προσυνέδριο της Ν.Δ, τις προθέσεις του, σχολιάζοντας ότι «περιμένουμε με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον τον πρωθυπουργό, αφού αισθάνθηκε τέτοια ανάγκη να καλύψει τον κυβερνητικό του εταίρο, να απολογηθεί και αυτός για μία σκοτεινή υπόθεση στην οποία εγείρονται μία σειρά από ερωτήματα».

Για τη Ν.Δ., που ανεξάρτητα από την έκβαση της κοινοβουλευτικής μάχης τη Δευτέρα θα επιμείνει στο θέμα, η ανάγκη του κ. Τσίπρα να καλύψει τον υπουργό Άμυνας συνιστά επιβεβαίωση των δεσμών «πολιτικού αίματος» που συνδέουν τα δύο κυβερνητικά κόμματα. Ο κ. Μητσοτάκης ανακάλεσε, χθες, τη φράση του Πάνου Καμμένου ότι «μαζί με τον κ. Τσίπρα θα πάμε μέχρι το τέλος σφιχταγκαλιασμένοι», για να σχολιάσει «το τέλος δεν αργεί, θα έρθει πολύ σύντομα και μαζί και οι δύο θα υποστούν την ετυμηγορία του ελληνικού λαού».