current views are: 8

24 Νοεμβρίου 2017
Δημοσίευση08:18

Στη γραμμή… Ν. Φίλη, Γ. Κυρίτση, Π. Σκουρλέτη και ο Ν. Ξυδάκης: «Ίσως είναι καλύτερα που ματαιώθηκε η πώληση στη Σ. Αραβία»

Σε ρυθμούς «Σαουδικής Αραβίας» το Μαξίμου

Δημοσίευση 08:18’

Σε ρυθμούς «Σαουδικής Αραβίας» το Μαξίμου

Στα ύψη ανεβαίνει το θερμόμετρο της πολιτικής αντιπαράθεσης για την υπόθεση της πώλησης αμυντικού οπλισμού στη Σαουδική Αραβία, με την αντιπολίτευση να στοχεύει στον υπουργό Άμυνας, Πάνο Καμμένο, ο οποίος θα δώσει εξηγήσεις τη Δευτέρα, στη Βουλή. Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, όμως, δεν έχει να αντιμετωπίσει μόνο τα πυρά της αντιπολίτευσης. Στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ το κλίμα δεν είναι ανέφελο, με τελευταίο… κρούσμα “αντάρτικου” τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο, Νίκο Ξυδάκη, ο οποίος ευθυγραμμίστηκε με τους Π. Σκουρλέτη, Νίκο Φίλη και Γιώργο Κυρίτση.

«Διαχρονικά η στάση της Ελλάδας είναι να μην έχει ανάμειξη σε συγκρούσεις της Μέσης Ανατολής (σ.σ.: Υεμένη). Ίσως είναι καλύτερα που ματαιώθηκε αυτή η πώληση, λόγω της αναστάτωσης που επικρατεί στις πριγκιπικές οικογένειες (σ.σ.: στη Σαουδική Αραβία). Εκ των πραγμάτων φαίνεται πως έχει ματαιωθεί. Δεν κατέθεσαν τα χρήματα», δήλωσε ο κ. Ξυδάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Ωστόσο, ο κ. Ξυδάκης υποστήριξε ότι τυπικά δεν υπάρχει καμία σκιά στην υπόθεση: “Υπάρχουν οι αποφάσεις σύμφωνα με τις εξηγήσεις που είχαν δοθεί από την πλευρά του υπουργείου Άμυνας στην Επιτροπή Εξοπλισμών της Βουλής, όπου όλα τα κόμματα ψήφισαν υπέρ και δόθηκαν επιπλέον εξηγήσεις τον περασμένο Σεπτέμβριο”.

Για το ζήτημα του έχει προκύψει με τον μεσάζοντα, ο κ. Ξυδάκης είπε «θα δοθούν εξηγήσεις τη Δευτέρα και θα τελειώσει εκεί το θέμα».

Στο ερώτημα αν ο Ανδρέας Λοβέρδος λειτούργησε ως “κλεπταποδόχος” εγγράφων, ο Νίκος Ξυδάκης υποστήριξε: «Είναι λίγο βαριά η κουβέντα ‘κλεπταποδόχος’, θα το έλεγα αλλιώς. Όταν παρουσιάζονται κάποια έγγραφα, πρέπει να συζητάς πολιτικά σε επίπεδο κορυφής. Από κει και πέρα, μπορεί να είναι και μία επίδειξη ισχύος. Ότι ‘εμείς είμαστε μηχανισμός εξουσίας, και ό,τι θέλουμε το βρίσκουμε’. Είναι πολύ διαφορετική η δική μου σχέση με την εξουσία. Εγώ ό,τι είχα να πω θα το έλεγα δημοσίως με επιχειρήματα και θα ζητούσα τα έγγραφα και θα ήταν υποχρεωμένη η οποιαδήποτε κυβέρνηση να απαντήσει».

Είχαν προηγηθεί ο Νίκος Φίλης και ο Γιώργος Κυρίτσης, οι οποίοι χθες ζήτησαν να μην ολοκληρωθεί η συμφωνία πώλησης βλημάτων με τη Σαουδική Αραβία και φαίνεται πως αυτό τον προβληματισμό εκφράζουν και άλλοι βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Το κόμμα, πάντως για το συγκεκριμένο ζήτημα φαίνεται πως έχει χωριστεί στα δύο. Κορυφαίο στέλεχος δεν έκρυβε τον θυμό του εξηγώντας στο newpost.gr πως «μιλάμε για όπλα», δείχνοντας να μην κατανοεί την κατάθεση γνώμης των δυο συναδέλφων του.

Τη σκυτάλη πήρε ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την επιχειρούμενη συμφωνία πώλησης πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία.

Μιλώντας στην ΕΡΤ ανέφερε ότι «προφανώς κάθε χώρα έχει δικαίωμα να αξιοποιεί τον πλεονάζοντα εξοπλισμό της, ωστόσο θα έπρεπε να είμαστε πολύ πιο προσεκτικοί σε τέτοιου είδους κινήσεις, καθώς δεν μπορεί μια χώρα με το μέγεθος της Ελλάδας να πουλάει οπλισμό αδιαφορώντας για το πώς θα χρησιμοποιηθεί αυτός».

Την ίδια στιγμή χαρακτήρισε προβληματικό το γεγονός ότι ο κ. Λοβέρδος εμφανίζεται να κατέχει απόρρητα έγγραφα «και να ζητάει με κόλπα αυτά να γίνουν φέιγ βολάν μέσα στη Βουλή» και κάλεσε τον βουλευτή να δώσει απαντήσεις.

Σε ρυθμούς «Σαουδικής Αραβίας» το Μαξίμου

Το μόνο που δεν θα ήθελε αυτή τη στιγμή ο πρωθυπουργός είναι να ανοίξει ένα νέο μέτωπο μέσα στην κοινοβουλευτική του ομάδα κατά του Πάνου Καμμένου, τη στιγμή που τη Δευτέρα η πλειοψηφία πρέπει να φανεί αρραγής και να στηρίξει στη συζήτηση  τον υπουργό Εθνικής Άμυνας.  

Το κλίμα έχει δυναμιτίσει ακόμα πιο πολύ η διαρροή των απόρρητων εγγράφων και η παράδοσή τους τελικά στον γενικό γραμματέα  της κυβέρνησης Μιχάλη Καλογήρου, που βρίσκονται μέχρι και αυτή την ώρα. Αρμόδιες πηγές εξηγούσαν στο newpost.gr  πως ο εκδότης του κάθε εγγράφου είναι αρμόδιος για τον αποχαρακτηρισμό του, όμως στην περίπτωση εγγράφων του ΚΥΣΕΑ φαίνεται πως αυτή η δικαιοδοσία περνά στον γενικό γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου.

Άλλες πηγές τόνιζαν πως η πρόσβαση σε αυτά τα στοιχεία θα κριθεί στην πορεία, υπενθυμίζοντας πως σε κάθε περίπτωση ο υπουργός Άμυνας δεν απέκλεισε τα μέλη της επιτροπής εξοπλιστικών προγραμμάτων της Βουλής. «Δεν θα μπορούσαν, όμως αυτά τα έγγραφα να γίνουν φέιγ βολάν», συμπλήρωναν χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός επέλεξε τελικά να μετατρέψει τη διαδικασία της Δευτέρας, που εντάσσεται στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, σε μια εφ’ όλης της ύλης αναμέτρηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και με βάση τη συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία να αναμετρηθεί για άλλη μια φορά με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μετά την αναβολή της συζήτησης  στο κυβερνητικό στρατόπεδο έδειχναν ικανοποιημένοι από την «αμήχανη στάση»  της ΝΔ, καθώς υποστήριζαν  πως μέχρι τώρα ο πρωθυπουργός είναι αυτός που κερδίζει τις εντυπώσεις και την ουσία στην αίθουσα της Ολομέλειας. Τα «όπλα» τους προετοιμάζουν για τη Δευτέρα ο Πάνος Καμμένος και ο Νίκος Κοτζιάς.


σχετικα αρθρα