Μορφή «ντόμινο» έχουν πάρει οι διαφωνίες στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ για τη συμφωνία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας με τη Σαουδική Αραβία και τις διεθνές αντιδράσεις και καταγγελίες που υπάρχουν για την εμπλοκή του Ριάντ στον εμφύλιο πόλεμο της Υεμένης.

Από τις δημόσιες δηλώσεις που έχουν γίνει, καθώς και τις συνομιλίες που έχει πραγματοποιήσει το newpost.gr, φαίνεται πως έχει δημιουργηθεί ένα «μέτωπο» βουλευτών που θεωρούν ότι η συμφωνία πρέπει να ακυρωθεί. Έχουν ήδη τοποθετηθεί υπέρ αυτής της θέσης ο Νίκος Φίλης, ο Πάνος Σκουρλέτης και ο Γιώργος Κυρίτσης. Αποστάσεις από τον Πανό Καμμενο έχει κρατήσει και ο Νίκος Ξυδάκης.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του newpost.gr στη γραμμή του Νίκου Φίλη έχει συνταχθεί η Τασία Χριστοδουλοπούλου, ενώ και ο Θεόδωρος Δρίτσας αναμένεται να τοποθετηθεί στη Βουλή τη Δευτέρα αρνητικά σε σχέση με τη συμφωνία.

Eρωτήματα για την απόφαση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας να προχωρήσει σε πωλήσεις όπλων στη Σαουδική Αραβία εκφράζει και ο βουλευτής Τρικάλων Σάκης Παπαδόπουλος.

Από την πλευρά τον Οικολόγων ο Γιώργος Δημαράς, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, τόνισε πως «οι ιδέες της Οικολογίας είναι υπέρ της άποψης να μην προχωρήσει αυτή η συμφωνία».

Το «μέτωπο» που έχει δημιουργηθεί δεν φαίνεται να προβληματίζει το Μαξίμου, αν και ουσιαστικά βάζει στο «κάδρο» τον κυβερνητικό εταίρο Πάνο Καμμένο. Κυβερνητικά στελέχη υπενθυμίζουν τις ιδεολογικές διάφορες που υπάρχουν, ενώ βλέπουν πως οι περισσότεροι από τους διαφωνούντες και στο παρελθόν είχαν εκφραστεί κατά των επιλογών του κυβερνητικού εταίρου. Ενστάσεις έχουν εκφράσει και στελέχη της κίνησης των «53+».

Η πλειοψηφία των στελεχών και βουλευτών τοποθετούνται θετικά στην ανάγκη η χώρα να βάλει στα ταμεία της χρήματα από τον τομέα της Άμυνας. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση της βουλευτού Πειραιά και μέλος της Κίνησης «Πράττω» Γεωργία Γεννιά, η οποία πρόσφατα προβλημάτισε το Μαξίμου με την καταψήφιση του άρθρου που δίνει τη δυνατότητα αλλαγής της ταυτότητας φύλου από τα 15 έτη. Κρατώντας αποστάσεις από όσους αντιτίθενται δήλωνε στο newpost.gr πως «υπάρχουν διακρατικές σχέσεις και συμφωνίες που αφορούν στο σύνολο της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής τις οποίες σεβόμαστε. Όντως σε έναν πόλεμο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και αυτός ο οπλισμός. Για εμάς η λύση είναι να σταματήσει ο πόλεμος και σε αυτό προσπαθούμε να συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις».

Αρκετοί είναι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν επιλέξει να μην «ανοίξουν τα χαρτιά τους» από τη στιγμή που η διαδικασία της Δευτέρας εντάσσεται στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου και δεν περιλαμβάνει ψηφοφορία.