Σε ρυθμούς... Καμμένου κινείται η Νέα Δημοκρατία, ενόψει της μετωπικής αντιπαράθεσης στη Βουλή τη Δευτέρα.

Η επιλογή του Αλέξη Τσίπρα να δώσει το «παρών» και να παράσχει κάλυψη στον κυβερνητικό του εταίρο ανεβάζει τους τόνους της αντιπαράθεσης καθώς, από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προετοιμάζεται για να στριμώξει στα σχοινιά τον Πρωθυπουργό. Παρά το γεγονός ότι, σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, οι δύο πολιτικοί αρχηγοί – και όσοι άλλοι επιλέξουν να τοποθετηθούν – έχουν τη δυνατότητα μίας και μόνον παρέμβασης, διάρκειας 10 λεπτών, όλα δείχνουν πως η συζήτηση θα μετεξελιχθεί σε μονομαχία Τσίπρα – Μητσοτάκη.

Στη Νέα Δημοκρατία πέραν της σειράς ερωτημάτων που έχουν αναδείξει, τις τελευταίες ημέρες, αναμένεται να αξιοποιήσουν και τις τάσεις αποστασιοποίησης στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ από τις επιλογές Καμμένου. Παρά το γεγονός ότι η Πειραιώς βλέπει πως οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επιλέγουν να κριτικάρουν τη συμφωνία και όχι τους χειρισμούς του Υπουργού Άμυνας και την, εικαζόμενη, βούλησή του να δώσει τη δουλειά μέσω συγκεκριμένου μεσάζοντα, τα γαλάζια στελέχη εκτιμούν ότι ήδη δημιουργούνται προϋποθέσεις ενδοκυβερνητικής κρίσης.

Η Ν.Δ. επιδιώκει να ρίξει λάδι στην φωτιά που καίει στο εσωτερικό της κυβέρνησης, καλώντας ουσιαστικά τον Πρωθυπουργό και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να ταυτιστούν ή να αποκηρύξουν τον μικρότερο κυβερνητικό τους εταίρο. «Οι επιλογές τους είναι μόνον δύο: είτε να σφικταγκαλιαστούν με τον Καμμένο μπαίνοντας στο κάδρο μίας τουλάχιστον σκοτεινής υπόθεσης ή να λάβουν αποστάσεις με ό,τι αυτό συνεπάγεται» σημείωναν στο Newpost στελέχη κοντά στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Παράλληλα, η Πειραιώς επιχειρεί να σφίξει τον κλοιό γύρω από τον Υπουργό Άμυνας, αναγκάζοντάς τον να απολογηθεί για μία υπόθεση που, όπως σημειώνεται, εμφανίζει πολλά σκοτεινά σημεία. Ενδεικτικό είναι το χρονικό των χειρισμών του Υπουργού Άμυνας που συγκρότησαν τα γαλάζια στελέχη, μέσω του οποίου καταγράφονται οι χειρισμοί του κ. Καμμένου και, αν μη τι άλλο, εγείρονται πλήθος ερωτημάτων για τις επιλογές του:

• Ιούνιος 2016: Ο Παπαδόπουλος εμφανίζεται ως εκπρόσωπος του Βασιλείου της Ιορδανίας διεκδικώντας την αγορά 300.000 βλημάτων 105 χιλ.

• Ιούλιος 2016: Τροποποιείται το άρθρο 107 του ν.3978/2011 που διευκολύνει την εκποίηση μη επιχειρησιακά αναγκαίου αμυντικού υλικού.

• Αύγουστος 2016: Επίσημη συνάντηση Παπαδόπουλου με Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή Εξοπλισμών και αμέσως μετά o Παπαδόπουλος γνωστοποιεί το ενδιαφέρον της Σαουδικής Αραβίας, την οποία χαρακτηρίζει “πελάτη” του και προσκομίζει ανεπικύρωτη εξουσιοδότηση με ημερομηνία “Μάιος 2016”.

• Ιανουάριος 2017: Ο Παπαδόπουλος μετά από άδεια του υπουργείου Άμυνας, επιθεωρεί ελληνικά στρατόπεδα μαζί με τον αδελφό του, συνοδευόμενος, δήθεν από τον ΑΚΑΜ της Σαουδικής Αραβίας στο Παρίσι, που αποδεικνύεται ότι ήταν άλλο πρόσωπο. Το ίδιο διάστημα ζητά να επιθεωρήσει και άλλα στρατόπεδα για λογαριασμό του Κατάρ. Το ερώτημα είναι με ποιου την άδεια έμπαιναν ως επιθεωρητές στα στρατόπεδα μας οι αδελφοί Παπαδόπουλοι και άγνωστοι αλλοδαποί;

• Ιανουάριος 2017: Συνεδριάζει η Επιτροπή Εξοπλισμών της Βουλής και εξουσιοδοτείται ο κ. Καμμένος να υπογράψει διακρατική και μόνο συμφωνία πώλησης των βλημάτων, χωρίς μεσάζοντες. Ο κ. Καμμένος δεν κάνει καμία αναφορά για την ύπαρξη οποιουδήποτε μεσάζοντα ή του κ. Παπαδόπουλου.

• Μάρτιος 2017: Συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ και εγκρίνει την εισήγηση του κ. Καμμένου περί υπογραφής διακρατικής σύμβασης με μεσάζοντα τον κ. Παπαδόπουλο.

• Μάιος 2017: Η Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών ζητά από την Πρεσβεία μας στο Ριάντ να οριστεί από τη Σαουδική Αραβία νόμιμος εκπρόσωπος για την υπογραφή της Διακρατικής Συμφωνίας.

• 12 Ιουνίου 2017: Ο Πρόξενος της Ελλάδος στο Ριάντ σε απάντηση της επιστολής του υπουργείου Άμυνας ενημερώνει με ηλεκτρονικό μήνυμα ότι «…Σαουδάραβες στρατιωτικοί δήλωσαν πλήρη άγνοια για δραστηριότητα του Παπαδόπουλου και εξέφρασαν την επιθυμία οι συνομιλίες να γίνονται “Government to Government”… σας μεταφέρω αίτημα στελεχών εδώ ΥΠΑΜ να επισκεφτούν χώρα μας από 16 έως 18 Ιουλίου τ.ε….».

• 13 Ιουνίου 2017: Υπογράφεται στο αεροδρόμιο της Μίκρας Διακρατική Συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, δια του δήθεν πληρεξουσίου εκπροσώπου του ΒΣΑ κ. Παπαδόπουλο.

• 14 Ιουνίου 2017: Οι χειριστές αξιωματικοί της υπόθεσης υποβάλλουν Φύλλο Ενημερώσεως Εισηγήσεως από το οποίο είναι σαφές ότι την εντολή για την υπογραφή της σύμβασης με τον κ. Παπαδόπουλο την έχει δώσει ο κ. Καμμένος.

• Ιούλιος - Αύγουστος 2017: Το υπουργείο Άμυνας ζητά από τον Παπαδόπουλο να καταβάλει την ανέγκλητη ενέγγυα πίστωση προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία και να υλοποιηθεί η παραλαβή των πυρομαχικών εντός εξαμήνου από την υπογραφή της σύμβασης.

• 17 Αυγούστου 2017: Η Πρεσβεία της Ελλάδος στο Ριάντ ενημερώνει ότι πολυμελής επιτροπή του Υπουργείου Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας θα αφιχθεί στη Ελλάδα για έλεγχο των προς πώληση πυρομαχικών (βλήματα 105mm, βόμβες ΜΚ-82 και ΜΚ-83) με πρόγραμμα συναντήσεων πολλών ημερών.

• 24 Αυγούστου 2017: Το υπουργείο Άμυνας ενημερώνεται από την Πρεσβεία μας στο Ριάντ ότι μόνο η εν λόγω αντιπροσωπεία είναι εξουσιοδοτημένη από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου τους και ότι τυχόν άρνηση επισκέψεως των επίσημων εκπροσώπων της Σαουδικής Αραβίας θα άρει το ενδιαφέρον τους.

• Πρωί 29 Αυγούστου 2017: Οι δυο αντιπροσωπείες συναντιούνται. Η ελληνική πλευρά ενημερώνει ότι έχει ήδη υπογραφεί διακρατική συμφωνία για 300.000 βλήματα 105mm, από τις 13 Ιουνίου 2017 και η πλευρά της Σαουδικής Αραβίας απαντά ότι αγνοεί τη συμφωνία του κ. Παπαδόπουλου, ότι είναι εξουσιοδοτημένη να υπογράψει και ότι έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση για την αγορά 100.000 βλημάτων, ζητώντας στοιχεία πιστοποιημένων μεταφορέων.

• Μεσημέρι 29 Αυγούστου 2017: Ο Παπαδόπουλος καλεί στο τηλέφωνο τον Ταξίαρχο Παπαδάκη για να ενημερωθεί για την πορεία της συνάντησης.

• Βράδυ 29 Αυγούστου 2017: Ο Παπαδόπουλος καλεί και πάλι τον Ταξίαρχο και του επιτίθεται γιατί συνεργάτης του έδωσε στοιχεία πιστοποιημένων μεταφορέων στους Σαουδάραβες.

• Πρωί 30 Αυγούστου 2017: Ο κ. Καμμένος καλεί στο γραφείο του τον Ταξίαρχο και ζητά τη σύλληψη του παρουσία στρατονόμων και της ηγεσίας των ενόπλων δυνάμεων. Με τη μεσολάβηση ανώτερων αξιωματικών, τελικά δεν συλλαμβάνεται αλλά το μεσημέρι της ίδιας ημέρας ο Ταξίαρχος Παπαδάκης ξηλώνεται από τη θέση του (διευθυντής εξοπλισμών που είχε αναλάβει τον Απρίλιο του 2017) και μετατίθεται σε θέση “ψυγείο”.

• Μεσημέρι 30 Αυγούστου 2017: Η αποστολή των Σαουδαράβων αποχωρεί χωρίς την υπογραφή διακρατικής αφού κατ’ εντολή του υπουργού διακόπτεται κάθε επικοινωνία μαζί τους, με αποτέλεσμα να μην υπογραφεί πραγματική διακρατική συμφωνία.

• Νοέμβριος 2017: Το Σκάνδαλο αποκαλύπτεται και οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις έχασαν έσοδα 66 εκ. ευρώ λόγω της εμπλοκής Παπαδόπουλου και της επιμονής του κ. Καμμένου να υπογράψει ως μεσάζοντας.

• Νοέμβριος 2017 Διατάσσεται από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου προκαταρκτική εξέταση την υπόθεση που αναλαμβάνει η Εισαγγελία διαφθοράς.