current views are: 12

27 Νοεμβρίου 2017
Δημοσίευση05:13

Δοκιμάζονται οι αντοχές της «συγκυβέρνησης» στη Βουλή – Στηρίζει Π. Καμμένο το Μαξίμου

«Γκρίνια» στο εσωτερικό για τη συμφωνία

Δημοσίευση 05:13’
αρθρο-newpost

«Γκρίνια» στο εσωτερικό για τη συμφωνία

Σε περιβάλλον ακραίας πόλωσης και με χαρακτήρα προ ημερησίας συζήτησης, η σημερινή επερώτηση στη Βουλή 13 βουλευτών της ΝΔ για την πώληση  βλημάτων  και αεροπορικών βομβών στη Σαουδική Αραβία με διακρατική συμφωνία αναμένεται να ανεβάσει το «πολιτικό θερμόμετρο» στο «κόκκινο».
Όποια και να είναι η τροπή της «μονομαχίας», το συγκεκριμένο ζήτημα για την κυβέρνηση «έσκασε» τη χειρότερη χρονική στιγμή. Στο Μαξίμου είχαν επενδύσει στο κοινωνικό μέρισμα και στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα ωστόσο από την αντιπολίτευση έχουν επιτύχει η συζήτηση όλες τις τελευταίες ημέρες να στραφεί γύρω από τις φονικές πλημμύρες στη Δυτική Αττική, αλλά και  τον υπουργό Άμυνας, Πάνο Καμμένο, αφήνοντας  σε δεύτερη μοίρα και την υπόθεση των Paradise Papers.

Ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή

Δεν ήταν τυχαία η επιλογή του Αλέξη Τσίπρα την προηγούμενη εβδομάδα να μεταθέσει την επερώτηση για σήμερα, παρά το γεγονός ότι κοινοβουλευτικά δεν συνηθίζεται ο πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί να δίνουν το παρών σε διαδικασίες ελέγχου του Κοινοβουλίου. Από τη στιγμή που η μακροημέρευση της κυβέρνησης εξαρτάται από τους ΑΝΕΛ, ο Αλέξης Τσίπρας δεν ήθελε να αφήσει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης του Πάνου Καμμένου.

Καλά πληροφορημένες πηγές εξηγούσαν στο newpost.gr πως οι λόγοι που από το περιβάλλον του πρωθυπουργού δεν ήθελαν η συζήτηση αυτή να γίνει ερήμην του, ήταν αρκετοί. Εκτιμούν πως θα είναι μια ακόμα «μονομαχία» στη Βουλή, την οποία θα χάσει ο  Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν ήθελαν η κυβέρνηση να βρεθεί «προ εκπλήξεως» αν από τη ΝΔ κάνουν πράξη την «απειλή» για κατάθεση πρότασης μομφής κατά του Πάνου Καμμένου, ενώ θεωρείται πως είναι μια ακόμα ευκαιρία για τον πρωθυπουργό να ανοίξει όλη την «βεντάλια» των θεμάτων που «καίνε» την αξιωματική αντιπολίτευση.

Είναι πάγιο το επιχείρημα των κυβερνητικών πως η ΝΔ έχοντας χάσει το πλεονέκτημα στο πεδίο της οικονομίας, με την αξιολόγηση να βρίσκεται σε καλό δρόμο και τους εταίρους να εμφανίζονται θετικοί ως προς τα βήματα που γίνονται, προσπαθεί με «περιφερειακά» θέματα να αλλάξει την ατζέντα. Το κακό για το Μαξίμου είναι πως επικοινωνιακά δεν έχει καταφέρει ακόμα να «πάρει κεφάλι», καθώς η υπόθεση του Πάνου Καμμένου κάνει ζημιά και στο πολυδιαφημιζόμενο «ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς».

Η ψήφος εμπιστοσύνης

Θα ωφελούσε τον Αλέξη Τσίπρα  με μια «ντρίμπλα» στην αυριανή συζήτηση να  ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή; Με δεδομένο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταθέσει πρόταση μομφής κατά του Πάνου Καμμένου, όλα τα κοινοβουλευτικά εργαλεία έχουν μπει στο «μικροσκόπιο» των συνεργατών του πρωθυπουργού.

Πέρα από το γεγονός ότι η συζήτηση θα έβγαζε από το «κάδρο» τον Πάνο Καμμένο και θα έπαιρνε ένα γενικότερο χαρακτήρα, φαίνεται πως τα κέρδη για την πλειοψηφία δεν θα ήταν πολλά. Θα μπορούσε να ερμηνευτεί και ως  «ενοχική στάση», από τη στιγμή μάλιστα, που σε λίγες ημέρες το Μαξίμου θα λάβει, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, ψήφο εμπιστοσύνης στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό και θα γίνει πράξη η συσπείρωση της κοινοβουλευτικής ομάδας.

Τα επιχειρήματα της κυβέρνησης

Όλα τα «όπλα» που έχει στη διάθεσή της αναμένεται να χρησιμοποιήσει η πλειοψηφία στην αυριανή συζήτηση, προκειμένου να αντικρούσει τα επιχειρήματα της ΝΔ, που θέλει το όνομα του Β.Π να μην υπάρχει σε όλα τα επίσημα παραστατικά. Στην ουσία της υπόθεσης αυτό το οποίο θα υποστηριχθεί, μέσα και από έγγραφα που είχε δημοσιοποιήσει η «ΑΥΓΗ», είναι πως ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας είναι ο εκπρόσωπος που όρισε το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας και όχι «μεσάζοντας», όπως υποστηρίζεται από την πλευρά της αντιπολίτευσης.

Η συμφωνία θεωρήθηκε άγονη, καθώς δεν κατατέθηκαν χρήματα στον ενδιάμεσο λογαριασμό. Αναμένεται να τονιστεί πως το deal με το Ριάντ είχε υπογραφεί από τον επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων Κυριάκο Κυριακίδη και τον Β.Π  και είχε σταλεί τόσο στην πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Αθήνα όσο και στην πρεσβεία του Βασιλείου.

Διαφωνίες στον ΣΥΡΙΖΑ για τον Π. Καμμένο

Με «υπομονή» αναμένεται από το Μαξίμου να ακούσουν σήμερα μετά τη 1 το μεσημέρι και τις απόψεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, που έχουν ζητήσει την ακύρωση της συμφωνίας εξαιτίας των καταγγελιών για εμπλοκή της Σαουδικής Αραβίας στον πόλεμο με την Υεμένη. Η πώληση όπλων σε χώρες που έχουν κατονομαστεί από διεθνείς οργανισμούς για τη δράση τους φάνηκε πως δεν ήταν ένα απλό θέμα για αρκετά στελέχη της Κουμουνδούρου. Ο Νίκος Φίλης, ο Πάνος Σκουρλέτης, ο Νίκος Ξυδάκης, ο Γιώργος Κυρίτσης και ο Γιώργος Δημαράς έχουν ήδη εκφράσει δημοσίως τη διαφωνία τους. Όπως είχε δημοσιεύσει το newpost.gr, αντίθετοι στην πρωτοβουλία του Πάνου Καμμένου είναι και οι Θεόδωρος Δρίτσας, Τασία Χριστοδουλοπούλου και Σάκης Παπαδόπουλος.

Πέρα από τη διαχωριστική γραμμή που ήρθαν να τραβήξουν σε σχέση με τους ΑΝΕΛ, αυτό που φαίνεται να ενόχλησε  αρκετά στελέχη της Κουμουνδούρου, αλλά και της κοινοβουλευτικής ομάδας, είναι η πλημμελής ενημέρωση που είχαν για το συγκεκριμένο θέμα, καθώς έγινε γνωστό από τις  δημοσιεύσεις στον τύπο.

Από το γεγονός ότι η συγκεκριμένη συμφωνία έχει ήδη ακυρωθεί, στο Μαξίμου εκτιμούν πως δεν θα υπάρξουν άλλες κυβερνητικές τριβές προς την πλευρά του Πάνου Καμμένου. Οι διαφωνούντες, άλλωστε διευκρινίζουν  πως δεν έχει προκύψει κανένα ζήτημα με το τεχνικό της κομμάτι, το οποίο έχει συζητηθεί και στο ΚΥΣΕΑ.

Με μια διαφορετική ανάγνωση θα μπορούσε να θεωρηθεί πως η αρχική παρέμβαση του Νίκου Φίλη λειτούργησε εν συνεχεία «λυτρωτικά» για το κυβερνητικό στρατόπεδο. Ήρθε και άνοιξε έναν άλλο δρόμο, καθώς το Μαξίμου, με την παρέμβαση των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ δεν χρειάστηκε να απολογηθεί για το γεγονός ότι η συμφωνία ακυρώθηκε ή ότι δεν έκανε ό,τι μπορούσε προκειμένου να υλοποιηθεί.


σχετικα αρθρα