current views are: 8

28 Νοεμβρίου 2017
Δημοσίευση05:11

Στην αντεπίθεση το Μαξίμου – Με προ ημερησίας συζήτηση για τη διαφθορά απαντά στη ΝΔ

Δύσκολο «τεστ» για τους κυβερνητικούς εταίρους

Δημοσίευση 05:11’

Δύσκολο «τεστ» για τους κυβερνητικούς εταίρους

Να κλείσει πολιτικά το θόρυβο που έχει προκληθεί γύρω από τη διακρατική συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία και τον Πάνο Καμμένο  επιχείρησε χθες ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής παρέχοντας για άλλη μια φορά την πλήρη στήριξή του στον κυβερνητικό εταίρο. Από την  Ηρώδου Αττικού γνωρίζουν καλά πως οι επιθέσεις και η «βροχή εγγράφων» αναμένεται να συνεχιστεί από τη ΝΔ, ωστόσο θεωρούν πως η χθεσινή συζήτηση ολοκληρώθηκε με επιτυχία.

Ο πρωθυπουργός στην πρωτολογία του ερμήνευσε τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του Κυριάκου Μητσοτάκη τονίζοντας πως στόχος  δεν είναι ο υπουργός Άμυνας, αλλά συνολικά η αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης.

Πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου έκαναν λόγο για άλλη μια επιτυχημένη εμφάνιση του πρωθυπουργού απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς με στοιχεία και ονόματα, σε αντίθεση με τη ΝΔ που δεν έβγαλε κανένα «νέο χαρτί»,  έγινε σαφές όχι μόνο πως η Σαουδική Αραβία δεν έχει αμφισβητήσει ποτέ την εκπροσώπησή της από τον επιχειρηματία Βασίλη Παπαδόπουλο, αλλά ένα νέο όνομα ήρθε να βάλει καινούργια δεδομένα στη συζήτηση που έχει ανοίξει.

Μέσα από συσκέψεις και συνεννοήσεις που πραγματοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο κρίθηκε πως είναι απαραίτητο ο πρωθυπουργός αμέσως μετά την ομιλία του υπουργού Άμυνας να προχωρήσει ένα βήμα παραπάνω. Να παραπέμψει, δηλαδή τους πολιτικούς αρχηγούς  στα απόρρητα, ειδικού χειρισμού σημειώματα μεταξύ του υπουργού των Εξωτερικών και του πρέσβη της Ελλάδας στο Ριάντ, όπου προκύπτει ότι τέσσερις ημέρες μετά την πιστοποίηση του κ. Παπαδόπουλου ως επίσημου εκπροσώπου της κυβέρνησης του Βασιλείου, ο πρέσβης μιλούσε για μια αξιόπιστη πηγή (Τζον Σφακιανάκης)  κοντά στον υπουργό Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας.

Όπως υποστηρίζουν κυβερνητικές πηγές πρόκειται για τον πραγματικό μεσάζοντα, ο οποίος επιδίωκε να επιτύχει το χαμηλότερο τίμημα εξυπηρετώντας την πλευρά του Ριάντ. Από την Ηρώδου Αττικού υποστηρίζουν ότι από την αξιωματική αντιπολίτευση δεν κατάφεραν να αντικρούσουν τα επιχειρήματα του πρωθυπουργού και του Πάνου Καμμένου, καθώς αιφνιδιάστηκαν.

«Η σκευωρία κατέρρευσε και τώρα είναι η ώρα να επιστρέψουμε στα μεγάλα ζητήματα που πρέπει να απασχολούν τη χώρα. Τη φοροδιαφυγή, τις offshore και  τη διαφθορά». Για αυτό, άλλωστε ο πρωθυπουργός θέλοντας να αποκτήσει εκείνος την πρωτοβουλία των κινήσεων ανακοίνωσε τη διεξαγωγή προ ημερησίας συζήτηση στην οποία όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές,  «θα είναι πάλι απολογούμενος ο κ. Μητσοτάκης».

Το άλλο σημείο το οποίο επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη είναι το γεγονός πως από τη χθεσινή συζήτηση φάνηκε για ακόμα μια φορά οι «δεσμοί» που υπάρχουν ανάμεσα στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ, αφού εκτιμούν πως τα δυο κόμματα κινήθηκαν στην ίδια γραμμή.

Στο Μαξίμου ευελπιστούν πως  με αφορμή τη χθεσινή συζήτηση θα κλείσει και το εσωκομματικό μέτωπο που άνοιξαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατά της συμφωνίας. Η τοποθέτηση του Νίκου Φίλη  προκάλεσε μια αρχική αμηχανία στην πτέρυγα της πλειοψηφίας. Ωστόσο  χαρακτηρίστηκε ειλικρινής, καθώς και ο ίδιος είπε ότι ενδεχομένως να ψήφιζε τη συμφωνία αν ήταν στην επιτροπή γιατί εκείνη την περίοδο δεν ήταν γνωστά τα ψηφίσματα του ευρωκοινοβουλίου για τη Σαουδική Αραβία.

Το βλέμμα στην αξιολόγηση

Η επομένη ημέρα από την επερώτηση στη Βουλή βρίσκει τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου να δίνει με το οικονομικό επιτελείο  έναν «αγώνα δρόμου»  για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Οι επικεφαλής των Θεσμών βρίσκονται ήδη στην Αθήνα και η πρώτη μέρα έχει όλα τα ενεργειακά ζητήματα στην ατζέντα. 

Το Ελληνικό,  τα κοινωνικά επιδόματα και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί συμπληρώνουν  τα «αγκάθια» τα οποία επιθυμούν να ξεπεράσουν στην κυβέρνηση το συντομότερο δυνατόν. Το γεγονός ότι οι συμβολαιογράφοι αποφάσισαν την αναστολή της αποχής τους ήταν ένα πολύ καλό μήνυμα που δίνει το «πράσινο φως» προκειμένου οι πλειστηριασμοί να ξεκινήσουν από αύριο.


σχετικα αρθρα