Στην Ελλάδα υπάρχουν πάνω από ένα εκατομμύριο αυθαίρετα, τόνισε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή Πρώτη Γραμμή ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωνσταντινου, επισημαίνοντας ότι το ζήτημα με το αυθαίρετο κτίσμα για το οποίο κατηγορείται, δεν του ανήκει και δεν εντάσσεται στη ρύθμιση που προωθεί. Όπως σημείωσε, τα αυθαίρετα είναι μία πραγματικότητα που δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει, ούτε είναι δυνατόν να κατεδαφιστούν ένα εκατομμύριο κτίσματα. «Η επιλογή είναι η εξής: αγνοούμε την πραγματική κατάσταση και αφήνουμε τον κόσμο να ζει υπό μία απειλή ή επιχειρούμε να βάλουμε κανόνες. Επιλέξαμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα» τόνισε ο υπουργός.

Εξήγησε ότι μπήκε το χρονικό όριο των 40 χρόνων στην τακτοποίηση, γιατί το σύνταγμα απαγορεύει τη νομιμοποίηση, άρα κάτι τέτοιο θα ήταν συνταγματικό.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε ότι ο νόμος αυτός αντικαθιστά τους προηγούμενους, προσθέτοντας ότι ακόμα δεν έχει αποφασιστεί τι θα γίνει με όσους έχουν πληρώσει για τα αυθαίρετα που έχουν, σύμφωνα με τους προηγούμενους νόμους. Επεσήμανε πάντως, ότι μπαίνουν μια σειρά από κριτήρια, σύμφωνα με τα οποία θα βγαίνει το συνολικό πρόστιμο (πχ. εντός/εκτός σχεδίου, τιμή ζώνης κλπ).

Για την υπόθεση του αυθαιρέτου στη Βραυρώνα, ο υπουργός έκανε λόγο για «βεντέτα» τονίζοντας ότι δεν είναι προσωπικό του ακίνητο, πρόκειται για κτίσμα του 1962 που αγοράστηκε πριν από 15 χρόνια και δεν εντάσσεται στη ρύθμιση που προωθεί το ΥΠΕΚΑ.

Αναφορικά με την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής και το νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, ο πρώην «τσάρος» ανέφερε ότι «η Ευρώπη παίρνει αποφάσεις όταν είναι με την πλάτη στον τοίχο, αλλά και όταν εσύ δείξεις ότι κάνεις τη δουλειά σου», λέγοντας ότι «η απόφαση είναι ιστορική για την Ευρώπη και το κοινό της νόμισμα».

«Πλέον δεν έχουμε άλλοθι, όλα εξαρτώνται από εμάς» σημείωσε, τονίζοντας ότι οι πρόσφατες υποβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης συνιστούν «πιστωτική αξιολόγηση όχι για πιστωτικό επεισόδιο».