current views are: 9

29 Νοεμβρίου 2017
Δημοσίευση16:20

Ν. Φίλης σε Ευ. Βενιζέλο: Αποφασίστε ποιο είναι τελικά το κέρδος από το PSI

«Κάθε τόσο μας δίνει μια άλλη εικόνα της δικής του ευθύνης ο κ. Βενιζέλος μιλώντας για την ελληνική οικονομία» υποστήριξε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Δημοσίευση 16:20’

«Κάθε τόσο μας δίνει μια άλλη εικόνα της δικής του ευθύνης ο κ. Βενιζέλος μιλώντας για την ελληνική οικονομία» υποστήριξε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Απάντηση στον Ευάγγελο Βενιζέλο για τα όσα είπε αναφορικά με την ανταλλαγή ομολόγων, έδωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης στη Βουλή.

«Κάθε τόσο μας δίνει μια άλλη εικόνα της δικής του ευθύνης ο κ. Βενιζέλος μιλώντας για την ελληνική οικονομία» υποστήριξε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, και υπενθύμισε: «Το 2014 ο προϋπολογισμός είχε στόχο 1,5% πρωτογενές πλεόνασμα και με βάση τα επίσημα στοιχεία έπιασε μόλις 0,3% δηλαδή 2 δις κάτω από το στόχο. Επίσης κληροδοτήσατε το mail Χαρδούβελη που δεν ήταν η συμφωνία με τους πιστωτές αλλά οι ευσεβείς σας πόθοι που για να υπάρξει συμφωνία με τους πιστωτές θα έπρεπε να υπάρξουν τόσα και άλλα τόσα μέτρα απ’ όσα έλεγε τότε το mail Χαρδούβελη».

Επιπλέον, «ο προϋπολογισμός του 2014 είχε εκτροχιαστεί αυτό το πιστοποίησε και ο Σόιμπλε λέγοντας ότι ο κ. Σαμαράς του ζήτησε να υπάρξει μια αναστολή, ένα διάλλειμα, για πολιτικούς λόγους στην υλοποίηση του προϋπολογισμού του. Η έκθεση του ΔΝΤ καταρρίπτει τους ισχυρισμούς ότι δήθεν ήμασταν λίγο πριν την έξοδο από το Μνημόνιο με πιστοληπτική γραμμή».

Τέλος, ο κ. Φίλης κάλεσε τον κ. Βενιζέλο να αποφασίσει ποια είναι επιτέλους τα πραγματικά νούμερα που απέφερε το PSI γιατί όπως τόνισε: «στις 19.07.2015 στην Καθημερινή, μας λέτε ότι η ονομαστική μείωση του χρέους ήταν 126 δις, στις 08.12.2016 με δική σας ανάρτηση στο facebook μιλάτε για 106 δις ευρώ και το ντοκουμέντο της Τράπεζας της Ελλάδος λέει ότι μόνο 51,2 δις ευρώ ήταν το κέρδος από το PSI δεδομένου ότι υπήρξε ανακεφαλαιοποίηση Τραπεζών, νέα δάνεια, κλπ.»

Κλείνοντας ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ πρόσθεσε ότι έχει μεγάλη σημασία η συζήτηση για το παρελθόν, «γιατί μέσα από τη σύγκριση φαίνεται η πορεία από το 2015 και μετά με μεγάλους συμβιβασμούς, εκβιασμούς αλλά μια πορεία με αλήθεια και η αλήθεια είναι ότι τώρα θα βγούμε σε μεγάλο βαθμό από το πρόβλημα των δανειακών προγραμμάτων».

Νωρίτερα ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, αναφερόμενος στο PSI και την ανταλλαγή ομολόγων που ολοκληρώθηκε χθες είχε κάνει λόγο για «πανηγυρική πράξη απόλυτης, εκ των υστέρων, υιοθέτησης και συνέχισης της πολιτικής του 2012».

Παρεμβαίνοντας σήμερα στην Ολομέλεια, ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε την μεγάλη του χαρά «που η κυβέρνηση αποφάσισε να συνεχίσει αυτήν την πολιτική, αξιοποιεί τα ομόλογα του 2012, τα λεγόμενα post PSI, ομόλογα τα οποία κράτησαν ως γέφυρα επικοινωνίας την Ελλάδα μέσα στις αγορές και τη δυνατότητα να επανέλθει στις αγορές μετά το τέλος του προγράμματος στήριξης, τον Αύγουστο του 2018».

«Χαίρομαι γιατί έτσι έχουμε μία πανηγυρική πράξη απόλυτης, εκ των υστέρων, υιοθέτησης και συνέχισης της πολιτικής του 2012» είπε χαρακτηριστικά ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, επισημαίνοντας ταυτοχρόνως ότι εάν αυτό είχε γίνει από τον Ιανουάριο του 2015 και δεν είχαμε τη ρήξη και τη δευτερογενή κρίση, προ πολλού θα είχαμε βγει από την πίεση των μνημονίων και θα είχαμε περάσει στη μεταμνημονιακή εποχή με την προληπτική πιστωτική γραμμή που είχε συμφωνηθεί και αποφασισθεί από το Eurogroup το Νοέμβριο του 2014.


σχετικα αρθρα