current views are: 9

30 Νοεμβρίου 2017
Δημοσίευση05:11

Τα «μέτωπα» της «Σ. Αραβίας» και της «Δ. Αττικής» επιχειρεί να κλείσει το Μαξίμου

Οι επόμενες ενέργειες της κυβέρνησης

Δημοσίευση 05:11’

Οι επόμενες ενέργειες της κυβέρνησης

«Οδό διαφυγής»  από το διπλό πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει αναμένει σήμερα η κυβέρνηση από το ευρωκοινοβούλιο. Θα  εκδοθεί ακόμα ένα ψήφισμα προς την ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι για εμπάργκο όπλων προς την Σαουδική Αραβία. Η στήριξη είναι καθολική από όλες τις ευρωομάδες με το θέμα να έχει μπει για πρώτη φορά στο τραπέζι της ΕΕ στις 25 Φεβρουαρίου του 2016.  Υπενθυμίζεται πως οι αποφάσεις δεν είναι δεσμευτικές και καλούνται τα κράτη μέλη να αποφανθούν τα ίδια για  την τελική τους στάση.

Για «παγωμένη συμφωνία» έκανε λόγο χθες στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος  με το Μαξίμου να πιέζεται για το θέμα τόσο από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν αντιδράσει όσο και από την πλευρά της αντιπολίτευσης η οποία εξακολουθεί να αναδεικνύει μια «οσμή» σκανδάλου γύρω από τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Σε κάθε περίπτωση, από τη στιγμή που και η Επιτροπή Εξοπλισμών της Βουλής έχει γνωμοδοτική αρμοδιότητα, τον τελικό λόγο θα κληθεί να πάρει το ΚΥΣΕΑ προκειμένου να ακυρώσει την προηγούμενη συμφωνία. Θα αποτελέσει αυτό μια ήττα για την πλειοψηφία με τη ΝΔ να την κατηγορεί για άτακτη υποχώρηση; Από το Μαξίμου γνωρίζουν καλά πως αυτή θα είναι η κριτική που θα δεχθούν από τη γαλάζια παράταξη, ωστόσο η πορεία που θα ακολουθηθεί από εδώ και πέρα είναι μονόδρομος. Δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση μια κυβέρνηση  της αριστεράς να αγνοήσει διεθνή ψηφίσματα και αρκετά στελέχη πιστεύουν πως ήταν ο καλύτερος τρόπος, προκειμένου να κλείσει το συγκεκριμένο ζήτημα.

«Να αφήσουμε τη σκανδαλολογία και να περάσουμε στα θέματα της οικονομίας» λένε πολλά κοινοβουλευτικά στελέχη, που δηλώνουν κουρασμένα από την ατζέντα που κυριαρχεί όλο το τελευταίο διάστημα.

Με ενδιαφέρον αναμένονται από εδώ και πέρα οι τοποθετήσεις και των βουλευτών των ΑΝΕΛ που μέχρι πρότινος δήλωναν δημοσίως πως αναμένουν την ολοκλήρωση της συμφωνίας, προκειμένου να μπουν στα Ταμεία του κράτους  66 εκατομμύρια ευρώ.
Το αφήγημα της κυβέρνησης για τις επόμενες ημέρες φαίνεται να έχει  ήδη σχεδιαστεί με βάση και τις τοποθετήσεις κορυφαίων στελεχών. Ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε στη Βουλή μια συμφωνία η οποία δεν είχε κανένα «μελανό» σημείο ως προς το τεχνικό της κομμάτι, όμως η διεθνής νομιμότητα και το ανθρωπιστικό δίκαιο την ακύρωσε στην πράξη.

Μετά και τη διακρατική συμφωνία με την Σαουδική Αραβία, το σίγουρο είναι πως τα στελέχη της Κουμουνδούρου,  που θεωρούν ότι η συγκατοίκηση με τους ΑΝΕΛ είναι «αναγκαστική»,  έχουν ήδη αρχίσει να «μετρούν ημέρες» μέχρι τη διενέργεια των εκλογών. Παρ’ όλα αυτά τα  στόματα αναμένεται να μείνουν «ερμητικά κλειστά» μέχρι την προσφυγή στις κάλπες, καθώς κανείς δεν θέλει να προκαλέσει «πολιτική κρίση», όπως λένε χαρακτηριστικά. Άγνωστο παραμένει πότε θα συνεδριάσουν  τα κομματικά όργανα, όπου οι τόνοι από την εσωκομματική αντιπολίτευση αναμένεται να ανέβουν για ακόμα μια φορά. Η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει οριστεί ακόμα.

Η προσοχή στη Δυτική Αττική

Τις πληγές των κατοίκων της Δυτικής Αττικής «τρέχει» να επουλώσει το Μαξίμου, προκειμένου τα «αποτυπώματα»  της φονικής πλημμύρας να μην αφήσουν και ένα βαρύ πολιτικό στίγμα επάνω στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Η εξαγγελία ενός περιφερειακού συνεδρίου αμέσως πριν την ψήφιση του προϋπολογισμού στη Βουλή (16-17 Δεκεμβρίου) είναι ένα από τα βασικά βήματα του κυβερνητικού σχεδιασμού για την περιοχή, προκειμένου η στρατηγική που θα ακολουθηθεί από εδώ και πέρα να μπει σε ένα διακομματικό επίπεδο με ορίζοντα πολλών ετών και με τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Έχει ήδη εκδοθεί η κοινή υπουργική απόφαση για την καταβολή του επιδόματος των 5.000 ευρώ στα νοικοκυριά και των 8.000 ευρώ στις επιχειρήσεις που επλήγησαν.

Το μέρισμα και οι πλειστηριασμοί

Η συνολική  εικόνα της κυβέρνησης στο πεδίο της καθημερινότητας   ευελπιστούν στο κυβερνητικό στρατόπεδο πως θα αλλάξει σημαντικά από τις 15 και Δεκεμβρίου και μετά, που θα καταβληθεί το κοινωνικό μέρισμα. Τα επιπλέον χρήματα που θα μπουν σε πολλά νοικοκυριά για πρώτη φορά από την αρχή της κρίσης ευελπιστούν ότι θα αλλάξει τη διάθεση πολλών πολιτών που έχουν πιεστεί τα τελευταία χρόνια, ενώ θα είναι το πρώτο μήνυμα εξόδου από τα μνημόνια.

Ασφυκτικό πρέσινγκ θα δεχτεί η κυβέρνηση στο ζήτημα των πλειστηριασμών από τις κοινωνικές αντιδράσεις και τους πρώην συντρόφους της από την ΛΑΕ που θα βρεθούν στους δρόμους όλο το επόμενο διάστημα. Η απάντηση από το Μαξίμου σχετικά με την αναγκαιότητα διενέργειάς τους  είναι πως στοχεύει στους στρατηγικούς εύπορους κακοπληρωτές που διαθέτουν μεγάλη ακίνητη περιουσία και φοροδιαφεύγουν.


σχετικα αρθρα