current views are: 13

30 Νοεμβρίου 2017
Δημοσίευση12:33

Κ. Μητσοτάκης: «Ευρωπαϊκά τα σύνορα της Ελλάδας» – Γ. Κατάινεν: «Η εμπιστοσύνη είναι το κλειδί»

Ζήτημα εμπιστοσύνης έθεσε από την πλευρά του ο κ. Κατάινεν

Δημοσίευση 12:33’

Ζήτημα εμπιστοσύνης έθεσε από την πλευρά του ο κ. Κατάινεν

Στην τραπεζική ένωση, την αξιοποίηση της ψηφιακής ευρωπαϊκής ατζέντας και στον κοινό έλεγχο των εξωτερικών συνόρων εστίασε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης στη συζήτηση που είχε με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Γίρκι Κατάινεν, σε εκδήλωση της δεξαμενής σκέψεως των Βρυξελλών Bruegel, με θέμα τον μετασχηματισμό της ΕΕ και της Ευρωζώνης.

 «Η κρίση δημιουργεί και ευκαιρίες. Ό,τι ακούγατε μέχρι τώρα για την Ευρώπη ήταν αρνητικό. Πρέπει να υπάρχουν πολιτικά πρόσωπα που έχουν να πουν κάτι για το μέλλον της Ευρώπης. Τα κράτη – μέλη είναι οι ιδιοκτήτες της Ευρώπης, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένας θεσμός και οι ιδιοκτήτες είναι αυτοί που έχουν άποψη για το πού θα πάει η Ευρώπη. Υπάρχουν προκλήσεις: ΗΠΑ, Ρωσία, fake news… Όλα αυτά χτυπούν καμπανάκι. Δεν μπορούμε να έχουμε περισσότερη συναίνεση, αν τα μέλη δεν έχουν ευρωπαϊκή οπτική έτσι μόνο μπορούμε να έχουμε συνεννόηση», δήλωσε ο Γίρκι Κατάινεν.

«Παρά την κρίση στην Ελλάδα, η χώρα μας είναι πολύ υποστηρικτική στη συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ίσως το 25% είναι αντιευρωπαϊστές, και αυτό είναι σημαντικό γιατί πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τι έγινε με το Brexit. Και τώρα η Ελλάδα δεν είναι το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης» υποστήριξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Πολλές μεταρρυθμίσεις που επιβλήθηκαν σε μας από εξωτερικό μηχανισμό που τις «τρέχει». Όταν μιλάμε για μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα νομίζουν ότι πρόκειται για φόρους και περικοπές. Πρέπει να κάνουμε προσπάθεια να πείσουμε ότι οι μεταρρυθμίσεις μπορούν να βοηθήσουν», πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Πρέπει να είμαστε μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας, που πρέπει να προσχωρήσεις σε τραπεζική ενοποίηση, να δούμε τα ζητήματα αρχιτεκτονικής της ευρωζώνης, αλλά είναι σημαντικά τα υπόλοιπα θέματα της ευρωπαϊκής ατζέντας: πού πάει ο προϋπολογισμός, και τα κονδύλια, πώς θα μας βοηθήσει η ψηφιακή ατζέντα» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Τα σύνορα της Ελλάδας είναι ευρωπαϊκά σύνορα», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης και τόνισε: «Για να λειτουργήσουν τα εσωτερικά σύνορα της Ευρώπης πρέπει να ελέγχουμε και τα εξωτερικά και αυτό πρέπει να είναι κοινό».

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι πρέπει «Να πείσουμε για την μεταρρύθμιση της ενεργειακής αγοράς» λέγοντας πως «δεν μιλούμε μόνο για την ευρωζώνη, αλλά για μια ενωμένη Ευρώπη, σε έναν κόσμο που αλλάζει».

Ζήτημα εμπιστοσύνης έθεσε από την πλευρά του ο κ. Κατάινεν: «Πρέπει να μάθουμε να εμπιστευόμαστε ο ένας τον άλλον ξανά. Δεν πρέπει να είστε αξιόπιστοι μόνο στους ψηφοφόρους σας αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Η εμπιστοσύνη είναι το κλειδί. Πρέπει να ξυπνήσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες. Είστε ιδιοκτήτης της Ευρώπης, όπως και οι υπόλοιποι ηγέτες και πρέπει να έχετε όραμα για το πώς θα μεταρρυθμίσουμε την Ευρώπη, χρειαζόμαστε ισχυρές εθνικές ηγεσίες».

«Υπάρχει και εσωτερική και εξωτερική εμπιστοσύνη και υπάρχει η αίσθηση ότι η ελίτ έχει αποτύχει να βάλει αυτή την ατζέντα και για αυτό υπάρχει άνοδος του λαϊκισμού, και του φονταμενταλισμού. Πρέπει να πείσουμε τους πολίτες ότι η ευρωπαϊκή ατζέντα είναι δική τους ιδιοκτησία», υποστήριξε ο κ. Κατάινεν.

«Στην Ελλάδα όταν ρωτάμε τους πολίτες θέλετε ελπίδα ή την αλήθεια, η πλειοψηφία απαντά το δεύτερο έχει καεί, πρέπει και εμείς να έχουμε απτά αποτελέσματα και να λύνουμε προβλήματα», κατέληξε.


σχετικα αρθρα