current views are: 11

2 Δεκεμβρίου 2017
Δημοσίευση09:18

Θ. Θεοχαρόπουλος: Ο νέος φορέας πρέπει να είναι υπόδειγμα δημοκρατικής λειτουργίας

«Το όνομα του νέου φορέα θα πρέπει να καλύπτει το ευρύ φάσμα της σοσιαλδημοκρατίας, του προοδευτικού κέντρου και της ανανεωτικής αριστεράς», τονίζει

Δημοσίευση 09:18’

«Το όνομα του νέου φορέα θα πρέπει να καλύπτει το ευρύ φάσμα της σοσιαλδημοκρατίας, του προοδευτικού κέντρου και της ανανεωτικής αριστεράς», τονίζει

Ο φορές (σ.σ. της Κεντροαριστεράς) δεν «μπορεί να λειτουργεί με αρχηγοκεντρικά μοντέλα περασμένων δεκαετιών ή ότι οι αποφάσεις θα λαμβάνονται χωρίς καμία διαβούλευση».

Αυτό τονίζει στη διάρκεια συνέντευξης του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ κ. Θανάσης Θεοχαρόπουλος που προσθέτει πως «δεν είναι δυνατόν να ανακοινώνεται ονομασία και να στέλνεται σε εταιρείες δημοσκοπήσεων χωρίς ούτε καν να έχουν ενημερωθεί κόμματα, όπως η ΔΗΜΑΡ που συγκροτεί στην Βουλή μαζί με το ΠΑΣΟΚ την Δημοκρατική Συμπαράταξη. Ο νέος φορέας της κεντροαριστεράς πρέπει να είναι υπόδειγμα δημοκρατικής λειτουργίας και πρότυπο για όλο το πολιτικό σύστημα».

Ο κ. Θεοχαρόπουλος μιλώντας στην ΕΦ.ΣΥΝ τονίζει πως ο ίδιος και η ΔΗΜΑΡ δεν είναι «απολύτως καμία» γνώση του θέματος σημειώνοντας: «H κ. Γεννηματά και ο κ. Θεοδωράκης προχώρησαν μονομερώς σε αυτή την ανακοίνωση ερήμην τόσο των κομμάτων και υποψηφίων που συμμετέχουν στο εγχείρημα όσο κυρίως των δεκάδων χιλιάδων πολιτών που συμμετείχαν μαζικά στις εκλογικές διαδικασίες και έγιναν συνιδρυτές του νέου φορέα. Σε αυτά τα δύο και πλέον χρόνια στο πλαίσιο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης δεν έχει ξανασυμβεί τέτοιο γεγονός. Θέλω να πιστεύω ότι πρόκειται για μία ατυχή στιγμή».

Παράλλα, τόνισε: «Σέβομαι το ΠΑΣΟΚ και την ιστορία του, ταυτοχρόνως όμως τονίζω ότι οι πολίτες της κεντροαριστεράς επαναδραστηριοποιήθηκαν για μια σύγχρονη προοδευτική παράταξη που θα απευθύνεται στο παρόν και στο μέλλον. Το όνομα του νέου φορέα θα πρέπει να καλύπτει το ευρύ φάσμα της σοσιαλδημοκρατίας, του προοδευτικού κέντρου και της ανανεωτικής αριστεράς. Να είναι ακόμη πιο ευρύ από το «Δημοκρατική Συμπαράταξη». Για αυτό με δεδομένο ότι η συζήτηση άνοιξε, η δική μου πρόταση είναι μία ονομασία με βαθύτερο πολιτικό περιεχόμενο, όπως Δημοκρατικό Κόμμα ή εναλλακτικά Προοδευτική Παράταξη. Σε κάθε περίπτωση οι αποφάσεις θα ληφθούν στο Συνέδριο».

Τέλος ο κ. Θεοχαρόπουλος ξεκαθάρισε: «Η αυτόνομη πορεία απέναντι τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ όσο και στη ΝΔ είναι εκ των ων ουκ άνευ για εμάς. Ως εκκρεμές το εκλαμβάνουν όσοι ανησυχούν από ενδεχόμενη ισχυροποίησή μας. Στο ζήτημα δε του πολιτικού μας στίγματος θα αποφασίσει το Συνέδριο. Όσον αφορά τις μετεκλογικές συνεργασίες, μόνο αν οι πολίτες φέρουν το νέο φορέα μέσα στις τρεις πρώτες δυνάμεις και λάβει διερευνητική εντολή πρέπει να προτείνει μία προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης στα φιλοευρωπαϊκά κόμματα. Σε κάθε περίπτωση η θέση μου είναι όταν έρθει η ώρα να αποφασίσει η βάση όλης της κεντροαριστεράς με δημοψήφισμα».


σχετικα αρθρα