current views are: 8

4 Δεκεμβρίου 2017
Δημοσίευση05:13

Το πολιτικό κόστος των πλειστηριασμών προβληματίζει το Μαξίμου

Πίεση από τα αριστερά δέχεται η κυβέρνηση

Δημοσίευση 05:13’

Πίεση από τα αριστερά δέχεται η κυβέρνηση

Τον «εφιάλτη» των πλειστηριασμών έχει να αντιμετωπίσει και αυτή την Τετάρτη η κυβέρνηση με τον κίνδυνο το «success  story» της ολοκλήρωσης της τεχνικής συμφωνίας με τους Θεσμούς να «πνιγεί»  για άλλη μια φορά στους καπνούς  από τα δακρυγόνα και τους πυροσβεστήρες του Ειρηνοδικείου. Ζητούμενο είναι ο αριθμός των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών από εδώ και πέρα να αυξάνεται σημαντικά  προκειμένου οι άσχημες εικόνες με τα ΜΑΤ και  τους αλληλέγγυους  να περιοριστούν.

Το Μαξίμου την προηγούμενη εβδομάδα προχώρησε σε μια επικοινωνιακή αντεπίθεση, προκειμένου να αναδείξει πως οι πλειστηριασμοί αφορούν μόνο τους στρατηγικούς κακοπληρωτές και όχι την λαϊκή κατοικία. Για αυτό το λόγο δόθηκαν στοιχεία στη δημοσιότητα, συνεδρίασε εκτάκτως το Πολιτικό Συμβούλιο, ενώ κορυφαίοι υπουργοί επιστρατεύτηκαν προκειμένου να δώσουν διευκρινίσεις και να επιτεθούν στην ΝΔ.

Οι πλειστηριασμοί «απειλούν» το Μαξίμου

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι που εγκυμονούν για την κυβέρνηση από τους πλειστηριασμούς αν το κλίμα δεν βελτιωθεί;  Πέρα από το έδαφος που θα κερδίζει συνεχώς η αξιωματική αντιπολίτευση, ο ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύει να χάσει την επαφή του με την εκλογική του βάση, ενώ οι διαφορετικές φωνές που ακούγονται δοκιμάζουν  τη συνοχή του. Πρώην στελέχη του κόμματος, όπως ο  Παναγιώτης Λαφαζάνης και η  Ζωή Κωνσταντοπούλου βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των κινητοποιήσεων. Απευθύνονται στο «αριστερό DNA» των ψηφοφόρων, που ακολούθησαν τον Αλέξη Τσίπρα δυο φορές το 2015, επιχειρώντας  να προκαλέσουν «ρήγμα από τα αριστερά». Στρατηγική προσέγγισης δυσαρεστημένων υποστηρικτών του ΣΥΡΙΖΑ φέρεται να υλοποιεί και το ΚΚΕ το τελευταίο διάστημα. Όλα αυτά την ώρα που το  Μαξίμου έχει βρεθεί ανάμεσα στην πίεση των δανειστών και στις αυξημένες  ανάγκες  των τραπεζών που «απειλούνται» από τα κόκκινα δάνεια και τον κίνδυνο ανακεφαλαιοποίησης.

Τα  περιθώρια ελιγμών είναι σχεδόν ανύπαρκτα με τις εσωκομματικές φωνές να προκαλούν έντονο σκεπτικισμό στο επιτελείο της Ηρωδου Αττικού. Όπως έχει δημοσιεύσει το newpost.gr, οι «53+» ήδη ετοιμάζουν  κείμενο στο οποίο αιχμή θα είναι το ζήτημα των πλειστηριασμών και θα επισημαίνεται η ανάγκη να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση που θα διαχωρίζει τη λαϊκή κατοικία από τους συστηματικούς κακοπληρωτές. Από τη στιγμή που κορυφαίοι υπουργοί, όπως ο Πάνος Σκουρλέτης που τονίζει πως πρέπει να μπουν «κόκκινες γραμμές» από την κυβέρνηση και ο «συνήθης ύποπτος» Νίκος Φίλης που ζητά να ψηφιστεί στη Βουλή ειδική διάταξη, οι πιέσεις που θα δεχτεί ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι πολλές και θα τις βρει μπροστά του στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής που μπορεί να γίνει  πριν τα Χριστούγεννα.

Η επανασύνδεση του Μαξίμου με τη κοινωνία είναι το ζητούμενο για πολλά στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, που βλέπουν πως μέσα από τις διαδικασίες των πλειστηριασμών το κόμμα κινδυνεύει να χάσει την «αριστερή δυναμική του».  Στην πίεση που δέχεται ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να συνεκτιμηθεί το γεγονός πως αρκετοί προσπαθούν  να αποκτήσουν λόγο στον επικείμενο ανασχηματισμό  μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αλλά και μεγαλύτερη κομματική επιρροή στον δρόμο προς τις αυτοδιοικητικές εκλογές και την ολοκλήρωση της κυβερνητικής θητείας.

Αισιοδοξία στο πεδίο της οικονομίας

Αύριο  το βράδυ ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στο Ελληνοαμερικανικό επιμελητήριο και την Τετάρτη  από την Κέρκυρα στο 7ο περιφερειακό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ θα έχει την ευκαιρία να φέρει στο προσκήνιο την ελληνική οικονομία και τις «πόρτες» που ανοίγονται από το κλείσιμο της συμφωνίας. Μπορεί η πολιτική αστάθεια που υπάρχει στη Γερμανία να περιπλέκει τα πράγματα σε σχέση  με τη δ΄ αξιολόγηση, το χρέος και το μέλλον του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, ωστόσο από το Μαξίμου ευελπιστούν πως πολύ σύντομα στο Βερολίνο θα βρεθεί η λύση.

Η μάχη της καθημερινότητας έχει αποδειχτεί από το καλοκαίρι μια δύσκολη υπόθεση για το Μαξίμου και είναι η πρώτη φορά που οι σχέσεις με τους εταίρους και η πορεία των συζητήσεων μπορεί να είναι σύμμαχοι της κυβέρνησης. Όλα αυτά μέχρι την άνοιξη που το πεδίο γίνεται και πάλι δύσκολο, καθώς θα πρέπει να ολοκληρωθεί η δ΄ αξιολόγηση, ενώ οι στόχοι του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2018 θα εκτιμηθούν  και ενδεχομένως να χρειαστεί να εφαρμοστούν  νωρίτερα μέτρα που είχαν συμφωνηθεί για το 2020.

«Διέξοδος»  η κεντροαριστερά

Κοιτώντας και τη συνολική εικόνα στο Μαξίμου θεωρούν πολύ σημαντική τη συζήτηση που έχει ξεκινήσει για τις αλλαγές στην Ευρώπη εκτιμώντας πως μέσα στο νέο πλαίσιο που θα δημιουργηθεί αρκετά ωφελημένη μπορεί να είναι η χώρα μας. Για αυτό το λόγο ο πρωθυπουργός βρέθηκε στην Πορτογαλία με τους σοσιαλιστές τις προηγούμενες ημέρες προετοιμάζοντας την παρουσία του στη Σύνοδο Κορυφής της επόμενης εβδομάδας στις 14-15 Δεκεμβρίου.

Το νέο περιβάλλον που δημιουργείται έχει να κάνει και με τους  εγχώριους πολιτικούς μετασχηματισμούς στο χώρο της κεντροαριστεράς τους οποίους κορυφαία κυβερνητικά στελέχη λαμβάνουν πολύ σοβαρά υπόψιν. Σύμφωνα με εκτιμήσεις το αδιέξοδο και η πίεση που δέχεται η κυβέρνηση από τα αριστερά θα μπορούσε έως ένα βαθμό να χάσει τη δυναμική του,  αν βρεθεί η λύση στη δύσκολη «εξίσωση» της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας.

Ο πρωθυπουργός θα παραστεί στα μέσα του μήνα στις Βρυξέλλες στη σύνοδο  των σοσιαλδημοκρατών με το βλέμμα στραμμένο και στις εξελίξεις στον νέο φορέα που ανέδειξε αρχηγό τη Φώφη Γεννηματά. Πέρα από τις ιδεολογικές διαφορές δεν είναι λίγοι όσοι μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν πως η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ έχει ημερομηνία λήξης μόνο από το γεγονός πως ο Πάνος Καμμένος θα δυσκολευτεί πολύ να περάσει το όριο του 3% στις επόμενες εκλογές.

Ο Αλέξης Τσίπρας για πρώτη φορά στη συνέντευξή του στην εφημερίδα «DIÁRIO DE NOTÍCIAS» απαντώντας στο ερώτημα αν είναι πρόβλημα για την Ευρώπη η έλλειψη μιας κεντροαριστερής δύναμης  τονίζει πως  «ίσως να έφτασε η ώρα να δημιουργήσουμε κάτι καινούριο», συμπληρώνοντας πως  «έχουμε ανάγκη από κάτι πιο ριζοσπαστικό, σε ό,τι αφορά προτάσεις και θέσεις, προκειμένου να πετύχουμε αλλαγές σε ουσιαστικά ζητήματα προς όφελος της πλειοψηφίας».


σχετικα αρθρα