current views are: 12

7 Δεκεμβρίου 2017
Δημοσίευση05:13

Προβληματισμός στη ΝΔ από τις δηλώσεις του Τ. Ερντογάν

“Κακός οιωνός” η συνέντευξη του Τούρκου προέδρου στο ΣΚΑΪ

Δημοσίευση 05:13’

“Κακός οιωνός” η συνέντευξη του Τούρκου προέδρου στο ΣΚΑΪ

Η Ν.Δ. επέλεξε, χθες, να μην αντιδράσει άμεσα σε όσα δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη συνθήκη της Λωζάνης, τους 150.000 «Τούρκους» της Θράκης αλλά και τους 8 στρατιωτικούς.

Ωστόσο, ο προβληματισμός στο επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη – ο οποίος συναντάται απόψε με τον Τούρκο πρόεδρο – υπήρξε έντονος καθώς είναι, ίσως, η πρώτη φορά που παραμονές διμερούς συνάντησης, η Άγκυρα υψώνει τόσο πολύ τους τόνους.

Ο γαλάζιος προβληματισμός προφανώς δεν περιορίζεται στις αναφορές Ερντογάν. Αυτές, άλλωστε, δεν απέχουν σημαντικά από όσα έχει κατά καιρούς δηλώσει ο Τούρκος πρόεδρος.

Ωστόσο, το γεγονός ότι αυτές οι δηλώσεις διατυπώθηκαν με τόσο κυνικό τρόπο, λίγες ώρες πριν την άφιξή του στην Αθήνα συνιστά μείζον ζήτημα καθώς καταδεικνύει ελλιπή προετοιμασία από την κυβέρνηση και αδυναμία της Αθήνας να θέσει ένα σαφές πλαίσιο στον Τούρκο προσκεκλημένο της.

Παρά τις αντιδράσεις κάποιων γαλάζιων στελεχών, η Ν.Δ. δεν πρόκειται να παρασυρθεί σε φθηνή εθνοκαπηλεία, ωστόσο είναι σαφές ότι θα αντιδράσει με αυστηρότητα τόσο έναντι των τουρκικών διεκδικήσεων όσο, φυσικά, και έναντι της ελληνικής κυβέρνησης, εφόσον επιβεβαιωθούν οι χειρότεροι φόβοι και ο Τούρκος πρόερδρος επιδιώξει να αξιοποιήσει την επίσκεψή του σε Αθήνα και Θράκη προκειμένου να αναδείξει τις διεκδικήσεις του από την Ελλάδα και να εμφανιστεί ως ο «πατέρας» της μουσουλμανικής μειονότητας.

Στη Ν.Δ. τέλος διατυπώνεται σοβαρός προβληματισμός και για την όλη διαχείριση του πρωθυπουργού στο ζήτημα των 8 Τούρκων στρατιωτικών που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα, κυρίως ως προς την ελαφρότητα, με την οποία – κατά τον Ερντογάν – ο πρωθυπουργός δεσμεύθηκε για την παράδοσή τους στις τουρκικές αρχές.


σχετικα αρθρα