Λίγο πριν τις 5 σήμερα το απόγευμα, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, θα διαβεί το κατώφλι της τουρκικής πρεσβείας στην οδό Βασιλέως Γεωργίου Β΄, για να συναντηθεί με τον «σουλτάνο», Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Πρόκειται για μια συνάντηση που προετοιμάστηκε υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας, ενώ είναι ενδεικτικό ότι ο Τούρκος πρόεδρος δεν έχει προγραμματίσει να δει κανέναν άλλο αρχηγό της ελληνικής αντιπολίτευσης.

Στόχος της οδού Πειραιώς, είναι με αυτή τη συνάντηση να σταλεί το μήνυμα ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι «παρών» σε όλες τις μεγάλες εξελίξεις, παρόλο που βρίσκεται στην αντιπολίτευση. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΝΔ, αποφάσισε να κάνει τη συνάντηση αυτή προκειμένου να διεκδικήσει την ενίσχυση του περιφερειακού ρόλου της Ελλάδος σε μια ταραγμένη περιοχή.

Το τι θα πει στον κ. Ερντογάν ο κ. Μητσοτάκης είναι λίγο – πολύ γνωστό: Θα μεταφέρει τη σταθερή θέση της ΝΔ, που ξεκινά με τη βασική παραδοχή, ότι «θέλουμε καλές σχέσεις γειτονίας με τη γείτονα χώρα, με απόλυτο σεβασμό όμως πάντα στις διεθνείς συνθήκες, στο διεθνές δίκαιο και στους άγραφους κανόνες των σχέσεων καλής γειτονίας, όπως αυτοί επιβάλλονται όχι μόνο από το διεθνές δίκαιο, αλλά από το πώς συμπεριφέρεται ένας γείτονας σε έναν άλλο γείτονα».

Αυτό τόνισε και κατά την ομιλία του το περασμένο Σάββατο από τη Θεσσαλονίκη, στο προσυνέδριο της ΝΔ, για τον «νέο πατριωτισμό». Σύμφωνα με τις πληροφορίες του newpost.gr, άποψη του κ. Μητσοτάκη είναι ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή, όχι μόνο εξασφαλίζοντας σχέσεις καλής γειτονίας με την Τουρκία, αλλά και με τη δημιουργία ενός νέου τετραγώνου γεωπολιτικής σταθερότητας, μέσα από την πολιτική σύσφιξης σχέσεων με το Ισραήλ, την Κύπρο και την Αίγυπτο.
 
Δεν είναι τυχαίο πάντως, ότι η συνάντησή του με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, εν όψει του 11ου Τακτικού Συνεδρίου της ΝΔ βεβαίως, έγινε εικοσιτέσσερις ώρες πριν το τετ α τετ με τον Τούρκο Πρόεδρο.

Παράλληλα χθες το μεσημέρι, ο κ. Μητσοτάκης συγκάλεσε στο γραφείο του στη Βουλή, σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν, η Ντόρα Μπακογιάννη, ο καθηγητής Γιώργος Γεραπετρίτης, ο τομεάρχης Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος, ο διπλωματικός σύμβουλός του, Κωνσταντίνος Αλεξανδρής και ο πρέσβης Αναστάσιος Μητσιάλης.

Σύμφωνα με τα όσα είχε πει από τη Θεσσαλονίκη ο κ. Μητσοτάκης, «είναι σημαντικό η επίσκεψη Ερντογάν να παράγει και ορισμένα ουσιαστικά αποτελέσματα, στη βελτίωση τουλάχιστον του κλίματος μεταξύ των δύο χωρών και να μη γίνει μόνο για επικοινωνιακούς λόγους».