Ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την υπόθεση των φυλακισμένων συμπροέδρων του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP), Φιγκέν Γιουκσέκνταγ και του Σελαχατίν Ντεμιρτάς, κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης
 
Ο κ. Ανδρουλάκης, αφού αναφέρει το βαρύ κατηγορητήριο σε βάρος των δύο πολιτικών που δικάζονται χθες και σήμερα, ημέρα άφιξης του Τούρκου προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, υπενθυμίζει την απάντηση που είχε δώσει ο επίτροπος για την Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας και διαπραγματεύσεων για τη Διεύρυνση, Γ. Χαν.

Τον περασμένο Μάρτιο ο κ. Χαν είχε εκφράσει την ανησυχία του για την οπισθοδρόμηση των δημοκρατικών προτύπων στην Τουρκία και είχε μιλήσει για έλλειψη σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Με αφορμή τη δίκη που ξεκινά, ο κ. Ανδρουλάκης ερωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αν προτίθεται να λάβει μέτρα για τη διεξαγωγή μιας δίκαιης δίκης για τους Γιουκσέκνταγ και Ντεμιρτάς κι αν η Τουρκία, ως μια προς ένταξη χώρα, σέβεται τις ευρωπαϊκές αξίες και αρχές.

Ακολουθεί αναλυτικά η ερώτηση του Ελληνα ευρωβουλευτή:

«Στις 6 και 7 Δεκεμβρίου, μετά από 399 ημέρες κράτησης, ξεκινά στην Τουρκία η ακροαματική διαδικασία της Φιγκέν Γιουκσέκνταγ και του Σελαχατίν Ντεμιρτάς, συμπροέδρων του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP).

Οι κατηγορίες που τους έχουν απευθυνθεί αφορούν σε αδικήματα όπως η χρήση της κουρδικής γλώσσας κατά τη διάρκεια δημόσιων ομιλιών, η προσβολή του προσώπου του κ. Ερντογάν, η τρομοκρατική προπαγάνδα, η υποστήριξη εγκληματιών, η υποκίνηση μίσους.

Στις 10 Μαρτίου 2017, ο Επίτροπος Χαν, απαντώντας σε ερώτησή μου, την οποία είχα καταθέσει αμέσως μετά τη σύλληψή τους, εξέφρασε «έντονες ανησυχίες για τη σοβαρή οπισθοδρόμηση που σημειώθηκε στους τομείς του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων», υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα πως «η Τουρκία, ως υποψήφια χώρα, οφείλει να επιδιώκει την επίτευξη των υψηλότερων δημοκρατικών προτύπων και πρακτικών και πρέπει να εγγυάται τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».