ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαξίμου: «Δεν περιμέναμε να αλλάξει η Τουρκία τις θέσεις της - Το τανγκό θέλει δύο»

του Αντώνη Αντζολέτου - Δημοσίευση 7 Δεκεμβρίου 2017, 14:14 / Ανανεώθηκε 7 Δεκεμβρίου 2017, 14:43
Μαξίμου: «Δεν περιμέναμε να αλλάξει η Τουρκία τις θέσεις της - Το τανγκό θέλει δύο»
Photo: Sooc
Facebook Twitter Whatsapp

"Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να πάρει γενναίες πρωτοβουλίες"

Η κυβέρνηση προσυπογράφει τις θέσεις που εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του, Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο, ο οποίος επισημαίνει ότι «το τανγκό θέλει δύο».

Ο Τ. Ερντογάν επανέλαβε ότι η Συνθήκη της Λωζάνης πρέπει να επικαιροποιηθεί, καθώς έχει «κάποιες εκκρεμότητες», υποστηρίζοντας ότι δεν εφαρμόζεται στη μειονότητα της Δ. Θράκης. «Αδιαπραγμάτευτη η Συνθήκη της Λωζάνης», ήταν η απάντηση του Πρ. Παυλόπουλου.

«Ο Προκόπης Παυλόπουλος επανέλαβε τις θέσεις της ελληνικής πλευράς και δεν περιμέναμε να αλλάξει η Τουρκία τις θέσεις της. Η κυβέρνηση έχει καθήκον και υποχρέωση, με δεδομένη την αποσταθεροποιημένη περιοχή και την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι ευρωτουρκικές σχέσεις, να είναι σταθεροποιητικός παράγοντας», σημειώσαν κυβερνητικές πηγές και πρόσθεσαν:

«Στο πλαίσιο αυτό, τείνουμε χείρα φιλία στην Τουρκία και είναι στο χέρι της αν θα αξιοποιήσει την πρωτοβουλία μας. Το τανγκό θέλει πάντα δύο».

Όσον αφορά τον χρόνο πραγματοποίησης της επίσκεψης, οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως οι σημαντικές επισκέψεις δεν γίνονται όταν όλα τα ζητήματα έχουν λυθεί, για να ανταλλάσσουν φιλοφρονήσεις οι πολιτικές ηγεσίες, αλλά όταν είναι αναγκαίο για την επίλυση ζητημάτων, την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και την αναβάθμιση των σχέσεων.