Η ένταση και οι ενστάσεις που υπήρχαν μέχρι και σήμερα στις σχέσεις της Ελλάδας και της Τουρκίας αποτυπώθηκαν σε μεγάλο βαθμό κατά την διάρκεια των συναντήσεων που είχαν σήμερα οι δυο πλευρές.

Αφήνοντας τις πολλές ευγένειες, έθεσαν στο κάδρο φλέγον ζητήματα όπως αυτό της Συνθήκης της Λωζάνης, ανεβάζοντας με τις εκατέρωθεν «βολές» το πολιτικό θερμόμετρο.

Η σύγχυση στις δηλώσεις της ελληνικής και τουρκικής πλευράς αποτέλεσε θέμα συζήτησης στα διεθνή μέσα, όπως το Reuters το οποίο ανέφερε χαρακτηριστικά ότι οι διπλωματικές λεπτότητες τέθηκαν κατά μέρος μετά τις πρόωρες παρατηρήσεις του Ερντογάν στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης πως μια συνθήκη που ορίζει τα σύνορά τους μπορεί να χρειαστεί αναθεώρηση.

Επίσης, το δημοσίευμα αναφέρεται στο περιεχόμενο της Συνθήκης της Λωζάννης του 1923 που ορίζει τα σύνορα της σύγχρονης Τουρκίας και κατ’ επέκταση της Ελλάδας.

Σε μια ασυνήθιστα έντονη συζήτηση κατά την υποδοχή του Τούρκου προέδρου, ο Έλληνας πρόεδρος Προκόπης Παυλόπουλος απέκλεισε οποιαδήποτε αλλαγή στη Συνθήκη, ενώ ο συνοφρυωμένος Ερντογάν, δίπλα του, είπε πως υπάρχουν λεπτομέρειες στη συνθήκη που απαιτούν σαφήνεια.

To BBC γράφει "Η πρώτη επίσκεψη στην Ελλάδα από επικεφαλής τουρκικού κράτους εδώ και 65 χρόνια ξεκίνησε με ένταση, καθώς ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο οικοδεσπότης του προχώρησαν στην ανταλλαγή έντονων παρατηρήσεων", αναφέρει το BBC. "Ο κ. Ερντογάν είπε ότι η συνθήκη του 1923 που ρυθμίζει τα σύνορα της Τουρκίας μετά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο δεν εφαρμόζεται δίκαια. Αλλά ο έλληνας Πρόεδρος Προκόπης Παυλόπουλος απέρριψε κάθε αλλαγή στη Συνθήκη της Λωζάνης".

Ο Guardian σε ρεπορτάζ του αναφέρει "Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζητά ριζοσπαστική αναθεώρηση ζωτικής συνθήκης για τα σύνορα στην έναρξη της ιστορικής επίσκεψής του στην Αθήνα με στόχο την ενίσχυση των σχέσεων". Ακόμη αναφέρει ότι Η αμφισβήτηση της συνθήκης έγινε την παραμονή της "ιστορικής επίσκεψης στην Ελλάδα, που πολλοί ελπίζουν ότι θα θέσει τις διμερείς σχέσεις σε νέα βάση. Αντ' αυτού, τα λόγια του Ερντογάν προκάλεσαν την αιχμηρή επίπληξη του προέδρου Προκόπη Παυλόπουλου και του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.