Σκεπτικισμό και αντιδράσεις και στις δύο όχθες του Ατλαντικού προκάλεσαν οι εξόχως προκλητικές δηλώσεις του Προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου κατά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, όσο και στο Προεδρικό Μέγαρο κατά τις επαφές με τον Προκόπη Παυλόπουλο.

Οι συνεχείς αναφορές του τούρκου Προέδρου για «αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης», αλλά και οι επίμονες πιέσεις για έκδοση των τούρκων αξιωματικών που βρέθηκαν στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα δεν έμειναν αναπάντητες από τις Βρυξέλλες και την Ουάσινγκτον.

Ευρωπαίος αξιωματούχος που επικαλείται η ιστοσελίδα euractiv δηλώνει πως «είναι σημαντικό η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Τουρκία να διατηρήσουν τον διάλογο και την άμεση επαφή» ωστόσο, «οι προσδοκίες μας σε όλες τις υποψήφιες χώρες όσον αφορά το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις σχέσεις καλής γειτονίας και τη δέσμευση έναντι του διεθνούς δικαίου και των συνθηκών είναι σαφείς σε όλους».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο εν λόγω αξιωματούχος δήλωσε στο euractiv.com ότι η πρώτη επίσκεψη ενός Τούρκου Προέδρου στην Ελλάδα σε 65 χρόνια αποδεικνύει την αποφασιστικότητα και των δύο πλευρών να προχωρήσουν στις διμερείς σχέσεις τους και στις σχέσεις καλής γειτονίας, επισημαίνοντας ότι «η επίσκεψη θεωρείται ως επιβεβαίωση των απτών αποτελεσμάτων» που επιτεύχθηκαν στην επιτυχή εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Τουρκία έχουν κοινά συμφέροντα και συνεργάζονται σε πολλούς τομείς, όπως το εμπόριο, οι μεταφορές, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας -για την οποία πραγματοποιήσαμε, στις 29 Νοεμβρίου, τον αντιτρομοκρατικό διάλογο ΕΕ-Τουρκίας στην Άγκυρα- και η οικονομία, -για την οποία αύριο θα φιλοξενήσουμε εδώ στις Βρυξέλλες τον οικονομικό διάλογο υψηλού επιπέδου ΕΕ-Τουρκίας. Απαιτείται μία εποικοδομητική προσέγγιση για τη διατήρηση των σχέσεών μας και την προώθηση των σχέσεών μας» καταλήγει το δημοσίευμα, επικαλούμενο τον ίδιο αξιωματούχο.

Τοποθέτηση επί του θέματος της Συνθήκης της Λωζάνης που έβαλε εκτός πρωτοκόλλου ο Ερντογάν, είχαμε και από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της ΕΡΤ Λένα Αργύρη, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε χαρακτηριστικά: «Για τις ΗΠΑ είναι θέμα αρχής να υποστηρίζουν την κυριαρχία των χωρών της περιοχής συμπεριλαμβανομένων της Ελλάδος και της Τουρκίας».