Σε αισθητά χαμηλότερους τόνους πραγματοποιείται το επίσημο δείπνο προς τιμήν του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της συζύγου του Εμινέ  στο Προεδρικό Μέγαρο.

Στο δείπνο είναι παρόντες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά την σύντροφό του Μπέττυ Μπαζιάνα, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης μετά της συζύγου του Μαρέβας, υπουργοί και επιχειρηματίες, καθώς και υπουργοί που συνοδεύουν τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

 Στην προσφώνηση του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος είπε «σε αυτή την επίσκεψη που γίνεται 65 χρονικά από την προηγουμένη. Μια επίσκεψη η οποία μπορεί και πρέπει να αποκτήσει τις ιστορικές διαστάσεις που αρμόζουν στο μέλλον και την προοπτική των λαών μας.» 

Ο κ. Παυλόπουλος συνέχισε λέγοντας ότι «αυτά που μας ενώνουν είναι πιο πολλά από αυτά που μας χωρίζουν. Η επίσκεψη αυτή είναι στο χέρι μας να μείνει ιστορική και ως αφετηρία μια νέας εποχής.» Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι «κόντρα στις διαφωνίες και σε αυτά που μας διχάζουν, μπορούμε να χτίσουμε τις γέφυρες του μέλλοντος». «Εμείς οι Έλληνες θέλουμε να προσχωρήσετε και εσείς στη μεγάλη οικογένεια της ΕΕ, γιατί εκεί είναι το μέλλον του τουρκικού λαού. Ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός ταιριάζει στον τουρκικό λαό».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Παυλόπουλος διαμήνυσε πως «είμαστε από τα κράτη-μέλη της ΕΕ που πραγματικά πιστεύουμε στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και είμαστε έτοιμοι να τη βοηθήσουμε» και προσέθεσε πως «αυτό το κλίμα θέλω να σηματοδοτήσουμε από εδώ».

Ο κ. Παυλόπουλος επεσήμανε ότι αυτά που ενώνουν τους δυο λαούς είναι πολύ περισσότερα από αυτά που τους διχάζουν και ολοκλήρωσε με την ευχή στον φίλο  τουρκικό λαό « να έχει το μέλλον που του αναλογεί».

Στην αντιφώνηση ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε ότι στόχος της επίσκεψης του είναι η διαφορετική οικοδόμηση του μέλλοντος με ενότητα, με συνύπαρξη, με αλληλεγγύη.

«Στη χώρα μου ζούσαν Ρωμιοί που ξεπερνούσαν τους 10.000. Παρομοίως έχουμε ομοεθνείς μας στην Ελλάδα. Βεβαίως αυτή η πολιτισμική συνύπαρξη μας έχει δείξει ότι μπορούμε να ζούμε δίπλα δίπλα», είπε ο Τούρκος πρόεδρος για να συμπληρώσει την λέγοντας πως «πρέπει να διδαχτούμε από το παρελθόν και λάβουμε τα σωστά μηνύματα από αυτό, τότε θα οικοδομήσουμε ένα διαφορετικό μέλλον.»

Ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε την ικανοποίηση του που μετά από 65 χρόνια μετλά πραγματοποιείται επίσημη επίσκεψη από Πρόεδρο της Τουρκίας και παράλληλασημείωσε ότι «οι δύο λαοί έχουμε προϊστορία αιώνων. Η πολιτισμική συνύπαρξή μας έχει δείξει ότι μπορούμε να ζούμε δίπλα - δίπλα». 

«Η συνεργασία μας αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, με προβλήματα στην περιοχή μας», σημείωσε.

Σε ότι αφορά τη συνεργασία Ελλάδας και Τουρκίας και τις δυνατότητες που ανοίγονται σε διάφορους τομείς, ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ανέφερε ότι επενδυτές από την Ελλάδα και την Τουρκία μπορούν να συνεργαστούν και να επενδύσουν ακόμα και σε τρίτες χώρες, και σημείωσε πως στο πεδίο της ενέργειας υπάρχουν πολλά βήματα που μπορούν να κάνουν από κοινού.

Το μενού του δείπνου

Τα ψαρικά θα κυριαρχούν στο μενού του επίσημου δείπνου. Ειδικότερα, το μενού περιλαμβάνει:

  • Γαρίδες με εσπεριδοειδή, χόρτα και σελινόριζα
  • Φιλέτο σφυρίδας
  • Φρούτα και καφέ