Με εθνικιστικές κορώνες και εκατέρωθεν πυρά ολοκληρώθηκε η πρώτη ημέρα της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα η οποία συνοδεύτηκε από πλούσιο παρασκήνιο και μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση.

Το κλίμα μεταξύ των δυο πλευρών κάθε άλλο παρά εγκάρδιο δεν θα μπορούσε να το χαρακτηρίσει κανείς, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις η στάση του σώματος πρόδιδε πολλά περισσότερα από αυτά που ειπώθηκαν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η χειραψία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου κατά την υποδοχή του Τούρκου ομόλογό του στο Προεδρικό Μέγαρο.  

Τα «ραβασάκια»

Από τις πιο χαρακτηριστικές στιγμές της ημέρας λόγω και των όσων ειπώθηκαν ήταν η συνάντηση του Προκόπη Παυλόπουλου με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η συνάντηση των δυο προέδρων κυμάνθηκε σε έντονο κλίμα ενώ αυτό που προκάλεσε εντύπωση ήταν τα «ραβασάκια» που έδινε το τουρκικό επιτελείο στον κ. Ερντογάν ενόσω τον λόγο είχε ο κ. Παυλόπουλος.

Ο Πρόεδρος της ελληνικής Δημοκρατίας είχε τα χέρια του διπλωμένα στα πόδια ενώ ο Τούρκος ομόλογός του είχε την γροθιά του σφιγμένη και το πρόσωπό του ανέκφραστο, ενώ διάβαζε με επιμέλεια τις σημειώσεις τους. Ακόμη ένα στοιχείο που αξίζει να σημειωθεί ότι καθ’ όλη την διάρκεια της συνάντησης ο κ. Παυλόπουλος κοίταξε μόνο μια φορά τον συνομιλητή του.

Το στεφάνι με την ημισέληνο

Τα βλέμματα μαγνήτισε και το στεφάνι που κατέθεσε ο Τούρκος πρόεδρος στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη. Πρόκειται για ένα κατακόκκινο στεφάνι με την ημισέληνο στο κέντρο το οποίο παρομοίαζε με την τουρκική σημαία.

Από τα πρόσωπα που ξεχώρισαν στην τουρκική αποστολή ήταν εκείνο του υπουργού Ενέργειας και γαμπρού του Ερντογάν ο οποίος το περασμένο διάστημα έγινε γνωστό ότι εμπλέκεται στις offshore εταιρίες της οικογένειας Ερντογάν, αλλά και στο λαθρεμπόριο πετρελαίου του ISIS.

Η «διπλωματική» γραβάτα του Ν. Κοτζιά

Η γραβάτα του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά αποτέλεσε θέμα συζήτησης κατά την υποδοχή του προεδρικού ζεύγους της Τουρκίας στο αεροδρόμιο. Για την ιστορία, την γραβάτα αυτή είχε δωρίσει ο ίδιος ο κ. Ερντογάν στον κ. Κοτζιά, γεγονός που θυμήθηκε ο Τούρκος πρόεδρος, με τον Έλληνας ΥΠΕΞ να του απαντά αστειευόμενος «Καλή διπλωματία, σωστά;».