Εισήγηση περί ανάκλησης των δύο αποφάσεων για πώληση βλημάτων και βομβών στη Σαουδική Αραβία υπό το πρίσμα των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ανθρωπιστική κρίση στην Υεμένη επέλεξε να κάνει η Eπιτροπή Eξοπλισμών της Βουλής. Την ίδια στιγμή, η Νέα Δημοκρατία, έβαλε ένα νέο πρόσωπο στο κάδρο της υπόθεσης, αυτό του Τάσου Μπούρα, για τον οποίο, όπως κατήγγειλαν βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έχει σχέσεις με τον Β. Παπαδόπουλο, και εμφανίζεται στους διαδρόμους του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Η απόφαση επί της ουσίας, συνιστά μια γνωμοδότηση της επιτροπής που επί της ουσίας όμως υποχρεώνει το καθ’ ύλην αρμόδιο ΚΥΣΕΑ να συμμορφωθεί σχετικώς. Ωστόσο η αναμενόμενη αυτή στάση δεν ήταν ομόφωνη καθώς η ΝΔ απείχε από τη ψηφοφορία και δια του κ. Τασούλα διαμήνυσε πως «αρνούμαστε να συμμετέχουμε σε μια προσχηματική διαδικασία».

Νέο πρόσωπο στο κάδρο από τη ΝΔ

Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, η αξιωματική αντιπολίτευση επανάφερε το αίτημα να έρθουν στην επιτροπή και να τοποθετηθούν οι πρωταγωνιστές της υπόθεσης (Παπαδόπουλος, Ρουμπάτης, Σφακιανάκης).

Οι  βουλευτές δε μέλη της επιτροπής αναρωτήθηκαν και για το ρόλο του κ. Παπαδόπουλου επικαλούμενοι δηλώσεις του ίδιου σε συνέντευξή του πως είναι έμπορος. Σημείωσαν δε πως ο κ. Κυριακίδης εξουσιοδότησε τον κ. Παπαδόπουλο για πώληση 300.000 βλημάτων, όπως όπως είπαν η Σαουδική Αραβία φέρεται να ζήτησε μόνο 100.000, με αποτέλεσμα να γεννάται ερώτημα για τον υπόλοιπο αριθμό.

Έθεσαν δε ερώτημα για το ρόλο και τις σχέσεις με τον Παπαδόπουλο ενός νέου προσώπου, του Τάσου Μπούρα που σύμφωνα με αυτούς, εμφανιζόταν στο υπουργείο.

Η τοποθέτηση του Π. Καμμένου 

Αναλυτικότερα στην τοποθέτησή του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος φέρεται να αναγνώρισε πως συμφωνία δεν υπάρχει από τη στιγμή που δεν έχει κατατεθεί η ανέκλητη πίστωση. Ωστόσο σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, επιχείρησε να διαχωρίσει τις δύο υποθέσεις (των βλημάτων και των βομβών) προκειμένου να αφήσει περιθώριο περαιτέρω διαπραγμάτευσης.

Από τη πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο Νίκος Φίλης που έχει δηλώσει από καιρό τη διαφωνία του, άσκησε κριτική στις επιλογές της κυβέρνησης και σημείωσε ότι η επιτροπή κατέληξε κατά πλειοψηφία πως πρέπει να ανακληθούν οι δύο αποφάσεις της επιτροπής το Γενάρη και τον Μάρτη του 2017 για τα βλήματα και τις βόμβες, ενώ άφησε αιχμές στη ΝΔ για τη στάση της στο Ευρωκοινοβούλιο και τη μη ψήφιση της σχετικής πρότασης από τα μέλη της.

 Η ΝΔ θεώρησε εξαρχής πως η συζήτηση ήταν ενημερωτική και δεν είχε αντικείμενο τη λήψη αποφάσεων. Οι βουλευτές της σημείωσαν δε πως η επίκληση στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου  είναι υποκριτική και γίνεται επειδή το ζήτημα δημιουργεί πρόβλημα στη κυβέρνηση.

Η ΔΗΣΥ φέρεται να αποδέχθηκε την ακύρωση της συμφωνίας ωστόσο δια του κ. Θεοχαρόπουλου εξαπέλυσε βολές κατά του κ. Καμμένου λέγοντας πως όσα έχουν συμβεί και αποδειχθεί αφήνουν έκθετο τον υπουργό και τη κυβέρνηση συνολικά.

Οι απαντήσεις του υπουργείου

Πάντως με διαρροές του υπουργείου Άμυνας θέτει και αυτό με τη σειρά του αιτιάσεις στα όσα ανέφερε η ΝΔ λέγοντας πως η αξιωματική αντιπολίτευση θα «μπορούσε να ρωτήσει τον κ. Κυριακίδη που ήταν παρών στην επιτροπή αντί να κάνει διαρροές». Αφήνει δε αιχμές κατά του κ. Γεωργιάδη τον οποίο εγκαλεί πως μίλησε στην επιτροπή και αποχώρησε χωρίς να πάρει τις απαραίτητες απαντήσεις, ενώ ο κ. Κικίλιας εμφανίζεται ως εκπρόσωπος της ΝΔ. «Ας τα βρουν μεταξύ τους», σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

Σε ό,τι αφορά δε το ζήτημα του Τάσου Μπούρα, το όνομα του οποίου ενέπλεξε η ΝΔ αναρωτώμενη για το ρόλο του, τις επαφές του με το υπουργείο και τις σχέσεις του με τον Παπαδόπουλο, το Εθνικής Άμυνας, επικαλείται συνταγματάρχη που υπηρετεί στη ΓΔΑΕΕ και ήταν παρών στην επιτροπή εξοπλισμών. Ωστόσο αναγνωρίζει πως υπάρχει σύζυγος εργαζόμενης στο υπουργείο αλλά σημειώνει πως θα μπορούσε να βρεθεί εκεί για να τη συναντήσει.

Απάντηση της ΝΔ

Για το ζήτημα, η Νέα Δημοκρατία εξέδωσε ανακοίνωση που εξαπολύει πυρά κατά του κ. Καμμένου. «Μετά τη σημερινή απόφαση της Επιτροπής Εξοπλισμών της Βουλής ο κ. Πάνος Καμμένος είναι ακόμη πιο εκτεθειμένος.  Για πρώτη φορά η Επιτροπή Εξοπλισμών ακυρώνει μια γνωμοδότησή της αναγνωρίζοντας έτσι την ύπαρξη σκανδάλου στην υπόθεση πώλησης όπλων μέσω του μεσάζοντα-λαθρέμπορου Β. Παπαδόπουλου στη Σαουδική Αραβία» τονίζει η Νέα Δημοκρατία και συνεχίζει:

«Βαρύτατα εκτεθειμένος είναι και ο κ. Τσίπρας που εξακολουθεί να καλύπτει τον συναρχηγό του, ο οποίος έφτασε στο σημείο να υποβάλλει ακόμη και πλαστά έγγραφα στην βουλή σε μια απεγνωσμένη προσπάθειά του να συγκαλύψει τη σκοτεινή υπόθεση στην οποία πρωταγωνιστεί».

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας απάντησε εκ νέου στις κατηγορίες της ΝΔ τονίζοντας πως «ισχύουν τα εξής:

  • Δεν υπάρχει σύμβαση λόγω μη κατάθεσης ανέκκλητης πίστωσης από την πλευρά της Σαουδικής Αραβίας.
  • Τη διακρατική σύμβαση "τίναξαν στον αέρα οι φίλοι του κ. Μητσοτάκη διά του κ. Σφακιανάκη" και
  • Το θέμα της Υεμένης προέκυψε μετά το ψήφισμα στην Ευρωβουλή πριν μια εβδομάδα και το καταψήφισε η Νέα Δημοκρατία».

«Μεσάζοντες, πλαστά έγγραφα, λαθρέμπορους, offshore και αδήλωτα πόθεν έσχες έχει μόνο η Νέα Δημοκρατία», καταλήγει το υπουργείο.