current views are: 3

8 Δεκεμβρίου 2017
Δημοσίευση19:08

Ρ. Δούρου: Σπάνια ένα τακτικό συνέδριο συμπίπτει με μια τόσο κρίσιμη συγκυρία

Παρέμβαση της Περιφερειάρχη Αττικής στο 5ο Τακτικό Συνέδριο της ΕΝΠΕ

Δημοσίευση 19:08’

Παρέμβαση της Περιφερειάρχη Αττικής στο 5ο Τακτικό Συνέδριο της ΕΝΠΕ

Την ανάγκη να ενισχυθεί ο δεύτερος βαθμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης προκειμένου «να μην γίνεται έρμαιο μιας άτεγκτης και τυφλής γραφειοκρατίας, που αγνοεί τις ανάγκες των συμπολιτών μας υπακούοντας σε μια αυτοαναφορική λογική» τόνισε σήμερα η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου κατά την παρέμβασή της στην έναρξη των εργασιών του 5ου Τακτικού Συνεδρίου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας με θέμα «Περιφερειακή Διακυβέρνηση: η Δύναμη των Περιφερειών, Δύναμη των Πολιτών».

Η ίδια επισήμανε πως απαιτείται η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης σε δύο επίπεδα. «Άμεσα, προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες των έργων υποδομής, όπως είναι τα αντιπλημμυρικά, με έκδοση Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου. Χρησιμοποιήθηκαν στο παρελθόν για να κοπούν μισθοί και συντάξεις. Για να απαξιωθεί η Πολιτική. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν σήμερα για να σωθούν ζωές αύριο. Για να δώσουμε νόημα στην πολιτική πράξη». «Και δεύτερον, πρέπει η κυβέρνηση να αλλάξει το ευρύτερο νομοθετικό πλαίσιο για να αποσαφηνιστούν ρόλοι και αρμοδιότητες και για να πάψουν οι αλληλοεπικαλύψεις υπουργείων, δήμων, περιφερειών, για έναν δρόμο ή μια πεζογέφυρα. Ή για ένα ρέμα. Ή για ένα νόμιμο ή παράνομο αυθαίρετο», υπογράμμισε η Περιφερειάρχης.

«Για να αποκτήσει π.χ. μια περιφέρεια με τα χαρακτηριστικά της Αττικής τον μητροπολιτικό χαρακτήρα που είναι απαραίτητος για να επιτελέσει την αποστολή της», σημείωσε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι η Περιφέρεια Αττικής «έχει έγκαιρα και τεκμηριωμένα καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις στον δημόσιο διάλογο ενόψει της Συνταγματικής αναθεώρησης και της εκκρεμούσας μεταρρύθμισης του Καλλικρατικού πλαισίου».

Μεταξύ άλλων η κ. Δούρου στην παρέμβαση της ανέφερε ότι «είναι σπάνιες οι φορές, που ένα τακτικό συνέδριο συμπίπτει με μια τόσο κρίσιμη συγκυρία. Μια συγκυρία καθοριστικής σημασίας για το μέλλον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης γενικά και της περιφερειακής αυτοδιοίκησης ειδικότερα. Μια συγκυρία που μας εγκαλεί όλους μας, αιρετούς του πρώτου και του δεύτερου βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης.»

«Σε επίπεδο θεσμικό η σημερινή συγκυρία μας εγκαλεί σε σχέση με ένα συλλογικό στοίχημα: να προωθήσουμε εκείνες τις κρίσιμες μεταρρυθμίσεις του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας και δράσης μας, που μπορούν να καταστήσουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση παράγοντα ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης με έμφαση στην πραγματική αποκέντρωση» τόνισε.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι «η σημερινή συγκυρία μας εγκαλεί και σε ένα πρακτικό επίπεδο. Το επίπεδο της αποτελεσματικότητας. Το επίπεδο της αξιοπιστίας. Το επίπεδο της σοβαρότητας. Μακριά από τις κραυγές στα τηλεπαράθυρα.»

Σημείωσε δε ότι «εμείς στην Περιφέρεια Αττικής έχουμε κάνει, από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε την Περιφέρεια, τις επιλογές μας» .


σχετικα αρθρα