<img src="https://certify.alexametrics.com/atrk.gif?account=bmSkk1acFHS1cvhttps://certify.alexametrics.com/atrk.gif?account=bmSkk1acFHS1cv" style="display:none" height="1" width="1" alt="" />

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα Χριστουγεννιάτικα εμπόδια του Μαξίμου - Ψήφιση προϋπολογισμού με ανοιχτά μέτωπα

του Αντώνη Αντζολέτου - Δημοσίευση 11 Δεκεμβρίου 2017, 07:22 / Ανανεώθηκε 11 Δεκεμβρίου 2017, 20:28
Τα Χριστουγεννιάτικα εμπόδια του Μαξίμου - Ψήφιση προϋπολογισμού με ανοιχτά μέτωπα
Facebook Twitter Whatsapp

Στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός την Πέμπτη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Μπορεί ο  «πονοκέφαλος» που προκαλούσε η επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα να πέρασε και το Μαξίμου να διαχειρίζεται από «απόσταση ασφαλείας»  την επόμενη ημέρα, καθώς και το νέο μπαράζ δηλώσεων του Τούρκου προέδρου, ωστόσο μέχρι την επόμενη συνάντηση μαζί του στη Θεσσαλονίκη η κυβέρνηση έχει μπροστά της  ένα ευρύ και απαιτητικό  θεματολόγιο στο εσωτερικό της  χώρας.

Τα «αγκάθια»

Πέρα από τις προβλέψεις για «αναιμική» ανάπτυξη το 2017, αλλά και τις συνεχείς βολές της ΝΔ κατά του Πάνου Καμμένου, το ανοιχτό  «μέτωπο» των πλειστηριασμών και οι εικόνες των ΜΑΤ απέναντι στους αλληλέγγυους στο Ειρηνοδικείο προκαλούν αμηχανία, καθώς εκτιμάται ότι προκαλείται  πλήγμα στο λαϊκό προφίλ της κυβέρνησης. Από τη στιγμή που βουλευτές και στελέχη της Κουμουνδούρου επιμένουν στη νομοθέτηση για την προστασία της α΄ κατοικίας, στην Ηρώδου Αττικού μένουν «ακάλυπτοι»  στις βολές της ΝΔ. Από το Μαξίμου εξακολουθούν να τονίζουν πως δεν κινδυνεύουν τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, αλλά και το  70% των ιδιοκτητών που διαθέτουν πρώτη κατοικία.

Στα «αγκάθια» προστίθενται η πώληση των λιγνιτικών μονάδων με τις τοπικές κοινωνίες στη δυτική Μακεδονία να αντιδρούν και τους βουλευτές της περιοχής να πιέζονται. Η σύγκριση με τη "μικρή ΔΕΗ" του Αντώνη Σαμαρά και η εναρμόνιση με την ευρωπαϊκή οδηγία για στροφή στις ΑΠΕ  αποτελούν τα βασικά επιχειρήματα απέναντι στην αντιπολίτευση. 

Ανησυχία προκαλεί και η ανοιχτή συζήτηση για τον ΦΠΑ στα νησιά σχετικά με την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών από τις αρχές του έτους. Οι Θεσμοί επιμένουν να μην διατηρηθεί αυτό το προνόμιο και το «μπρα ντε φερ» αναμένεται να είναι σκληρό τις επόμενες ημέρες. Σε εγρήγορση βρίσκονται ήδη οι νησιώτες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Άλλο «καυτό» ζήτημα για την κυβέρνηση είναι η  αποσυρθείσα διάταξη σχετικά με τις απεργίες. Μπορεί εσωκομματικά να μην έχουν εκδηλωθεί αντιδράσεις, όμως από τη στιγμή που τα  περιθώρια αλλαγών είναι μηδαμινά, ο συνδικαλιστικός χώρος,  ειδικά από την πλευρά  του ΠΑΜΕ, συνεχίζει να πιέζει το Μαξίμου.

Είναι προφανές πως για όλα τα «καυτά»  ζητήματα η κυβέρνηση επιχειρεί να κερδίσει όσο περισσότερο χρόνο μπορεί. Πλησιάζοντας προς την 22α Ιανουαρίου, που θα συνεδριάσει το Eurogroup  και η χώρα θα βρίσκεται μια  «ανάσα» από την εκταμίευση της δόσης, θεωρείται πως οι αντιδράσεις θα αμβλυνθούν και ο δρόμος προς τη δ΄ αξιολόγηση, τη διευθέτηση του χρέους και την  έξοδο από τα μνημόνια θα στρέψει πάνω του «όλα τα φώτα».
Από χθες άνοιξε και πάλι το μέτωπο με τη δικαιοσύνη,  όταν ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Νίκος Σακελλαρίου, ενώπιον του υπουργού Δικαιοσύνης κατήγγειλε από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης Εισαγγελέων παρεμβάσεις στο έργο της. Αιτία ήταν η κριτική που άσκησε ο Σταύρος Κοντονής  μεταξύ άλλων για το θέμα των δηλώσεων «πόθεν έσχες» των δικαστών.

Όσον αφορά το  εσωκομματικό πεδίο  και εκεί το τοπίο δεν είναι «καθαρό» με τους «53+»,  που συνεδρίασαν το Σαββατοκύριακο, να ετοιμάζουν τη δική τους αντεπίθεση, ειδικά για το ζήτημα των πλειστηριασμών.

Το «βλέμμα» του Μαξίμου στον προϋπολογισμό

Όλα αυτά θα συμβαίνουν  παράλληλα με τη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή που ξεκινά από σήμερα και με ένα μικρό διάλειμμα των συνεδριάσεων θα ψηφιστεί στις 19 Δεκεμβρίου. Για πολλούς κυβερνητικούς θα είναι η καλύτερη ευκαιρία  με την «ψήφο εμπιστοσύνης» που θα ληφθεί  να  «κλείσουν  τα στόματα» όσων στην αντιπολίτευση υποστηρίζουν πως η πλειοψηφία δεν είναι συμπαγής. Θα ακολουθήσει η κατάθεση ενός ή δυο πολυνομοσχεδίων στη Βουλή με όλα τα προαπαιτούμενα, έτσι ώστε όλα να είναι έτοιμα για τη σύνταξη της έκθεσης συμμόρφωσης από τους Θεσμούς. Αν και ο προγραμματισμός είναι ακόμα στα χαρτιά, τα προς ψήφιση προαπαιτούμενα αναμένεται να έρθουν μετά τις γιορτές προκειμένου να έχει συγκληθεί η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος στα τέλη του μήνα (δεν έχει συνεδριάσει από το καλοκαίρι), αλλά και η επιστροφή των βουλευτών στις περιφέρειές  τους για τα Χριστούγεννα να είναι όσο το δυνατόν πιο ανέφελη.  

Οι προετοιμασίες είναι «πυρετώδεις» και σήμερα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που συμμετέχουν στην  Επιτροπή Παραγωγής και Ελέγχου του Κυβερνητικού Έργου  έχουν κληθεί νωρίς το μεσημέρι στη Βουλή για να ενημερωθούν από τους αρμόδιους υπουργούς για τον προϋπολογισμό.

Σε Βρυξέλλες και Παρίσι ο Αλ.Τσίπρας

Το ευρωπαϊκό περιβάλλον μέσα στο οποίο κινείται το Μαξίμου στιγματίζεται από την αβεβαιότητα που προκαλεί η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης στη Γερμανία. Ο πρωθυπουργός, θα έχει την ευκαιρία να συναντήσει την Άνγκελα Μέρκελ στη Σύνοδο Κορυφής στις  Βρυξέλλες την Πέμπτη και την Παρασκευή, καθώς το ερώτημα που πλανάται πάνω από την Ηρώδου Αττικού είναι αν η γερμανική εκκρεμότητα επηρεάσει τη συζήτηση για το χρέος και την έξοδο από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018.

Ο Αλέξης Τσίπρας  θα αναχωρήσει σήμερα για το Παρίσι. Την Τρίτη θα πραγματοποιηθεί η Διεθνής Σύνοδος για το κλίμα και την οικονομία, η οποία διοργανώνεται με πρωτοβουλία του Εμανουέλ Μακρόν.