Με μια πανελλαδική σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν περισσότερα από 400 μέλη, η κίνηση των «53+» μέσα στο Σαββατοκύριακο έθεσε το στίγμα των κινήσεων της το επόμενο διάστημα σε σχέση με την κυβερνητική πολιτική. 

Παρουσία της Έφης Αχτσιόγλου, του Νίκου Φίλη, της Θεανούς Φωτίου, του Θεόδωρου Δρίτσα, της Τασίας Χριστοδουλοπούλου και άλλων στελεχών διατυπώθηκε ένας γενικός προβληματισμός για τους όρους με τους οποίους η χώρα βγαίνει από τα μνημόνια, αλλά και τι μέλει γενέσθαι την επόμενη ημέρα. Ενημέρωση για την τρέχουσα αξιολόγηση έκανε στα μέλη της κίνησης η υπουργός Εργασίας κατά την παρέμβασή της.

Με δεδομένο ότι η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να μεταφέρεται για μετά τις γιορτές, αιχμή των επόμενων ημερών από την εσωκομματική αντιπολίτευση αναμένεται να είναι το ζήτημα των πλειστηριασμών.

Όπως προέκυψε και από τη διπλή συνεδρίαση, σύμφωνα με πληροφορίες, ετοιμάζεται παρέμβαση είτε μέσω κειμένου είτε μέσω δημόσιας εκδήλωσης. Η κατεύθυνση που δίνεται από τα στελέχη της τάσης  είναι  η υιοθέτηση νομοθετικών πρωτοβουλιών από την κυβέρνηση, προκειμένου να εξαλειφθούν οι πιθανότητες  λαϊκές  πρώτες κατοικίες να «βγουν στο σφυρί».

Όπως είχε δημοσιεύσει το newpost.gr,  αναμένεται σύντομα να δημοσιοποιηθεί ένα κείμενο στο οποίο  τα μέλη της τάσης θα αποτυπώνουν την οπτική τους πάνω σε όλα τα ζητήματα της επικαιρότητας. «Αυτό που μας απασχολεί είναι ότι βγαίνουμε από το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής όχι όμως και από τη λιτότητα. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να αναζητηθεί τι μπορούμε να πετύχουμε»,  τόνιζε μέλος της κίνησης στο newpost.gr.

Στο κείμενο συμβολής, σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρχει αναφορά στη συζήτηση που έχει ξεκινήσει για αναπροσαρμογή των πρωτογενών πλεονασμάτων από το καλοκαίρι και μετά. 

Ειδική μνεία θα γίνεται σε ζητήματα ασφάλειας, αλλά και στη διαφωνία τους στην προοπτική σχηματισμού  μεγάλου συνασπισμού στη Γερμανία με τη συμμετοχή των σοσιαλδημοκρατών στο πλευρό της Άνγκελα Μέρκελ.

Ξεχωριστό κομμάτι θα καταλαμβάνει το προσφυγικό,  όπου θα ασκείται κριτική στις επιλογές της πολιτικής ηγεσίας, ενώ θα δίνεται έμφαση στις προτεραιότητες του επόμενου διαστήματος με τη μεταφορά στην ενδοχώρα των ευπαθών ομάδων και των ασυνόδευτων ανηλίκων.